Muziek maken met Acid Xpress 7

Door: marco-den-teuling | 15 juni 2011 08:48

Apps & Software

Zelf muziek maken is niet voor iedereen weggelegd. Een muzieknummer maken van kant-en-klare fragmenten wel. Ontdek uw eigen plak- en componeertalent met Acid Xpress.

Zelf uit brokken steen een kasteel creëren is nogal moeilijk, met kant-en-klare bouwstenen wordt het ineens een stuk gemakkelijker. Zo is het ook bij het maken van een muzieknummer met Acid Xpress. Op maximaal tien geluidssporen (tracks) zet u geluidsfragmenten. Die fragmenten kunnen heel gevarieerd zijn, van een basloopje tot een drumritme, korte pianomelodie of zangsample. Speciaal voor het programma gemaakte geluidsfragmenten, oftewel loops, zijn zo opgebouwd dat herhalingen naadloos op elkaar aansluiten. Acid Xpress stemt automatisch maat en toonsoort op elkaar af zodat alles goed past. Door de verschillende tracks met loops te vullen, componeert u uw eigen nummer. Als u midi-instrumenten op de computer aansluit, kunt u daar eigen tracks mee inspelen. Midi- of mp3-bestanden als track toevoegen kan ook.

Een kant-en-klaar project kan nogal ingewikkeld lijken.

Registratie en website

Downloaden van het programma kan alleen als u zich eerst gratis registreert. Registratie is sowieso noodzakelijk voor het afronden van de installatie en om loops te downloaden van de website. Wekelijks kunt u een nieuwe ‘8pack’ downloaden, waarin een voorbeeldnummer zit met de bijbehorende loops. Dat kan direct vanuit het programma. Het bekijken van zo’n voorbeeldproject maakt duidelijk wat mogelijk is, maar daarvoor moet u veel experimenteren. Eigen projecten kunt u ook meteen vanuit het programma op de website publiceren of bijvoorbeeld exporteren naar mp3 of wma (maximaal 128 Kbit/s).

Met rustig beginnen en experimenteren komt u verder, zeker als u de interactieve Engelstalige gids doorneemt.

Mogelijkheden en beperkingen

De interactieve instructies in het programma kunnen u snel op weg helpen, als u tenminste goed Engels kunt lezen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk fade-in en fade-out toe te voegen en tempo, toonsoort en volume aan te passen voor (delen van) loops, tracks of het gehele project. Een mix creëren uit complete mp3-tracks kan ook.

Nieuw in versie 7 is de mogelijkheid om een videotrack toe te voegen. Op die manier kunt u een soundtrack bij een video maken. Exporteren kan echter alleen in wmv-formaat en met beperkte kwaliteit (maximaal 512 Kbit/s). Een hogere bitrate selecteren kan wel, maar zodra u wilt opslaan, wordt dit afgebroken met een reclamebericht voor Acid Music Studio. Deze beperking maakt de functie misschien bruikbaar voor een filmpje op YouTube, maar niet voor uw vakantievideo’s.

Dit soort vensters zult u geregeld zien. Als u op Close klikt, mag u iets anders proberen.

Als u de interface eenmaal onder de knie krijgt, is Acid Xpress een aardig programma om te experimenteren met ‘muziek maken’. En als er iets verkeerd gaat, kunt u eenvoudig stappen ongedaan maken. Zolang u zich maar niet ergert aan (onverwachte) berichten over de betaalde versie.

Acid Xpress 7

Freeware

Taal Engels

Download 44 MB (registratie vereist)

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen 1,8 GHz processor, 150 MB harde-schijfruimte, 1 GB werkgeheugen

Maker Sony

Oordeel 6/10

Pluspunten

Nodigt uit tot experimenteren

Goede koppeling met internet

Gratis loops

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Veel verwijzingen naar betaalde versie

Beperkte kwaliteit bij exporteren

0 Reactie(s) op: Muziek maken met Acid Xpress 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.