© PXimport

MyBee 1.2.0.99

Geplaatst: 14 oktober 2011 - 07:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Kees Krick

Mybee is een browser bedoeld voor kinderen tot ongeveer tien jaar. Er wordt met een whitelist gewerkt, websites die er niet opstaan kunnen vanuit MyBee niet bezocht worden. Een redactie beoordeelt welke websites geschikt zijn voor kinderen en welke leeftijd passend is. Daarnaast kunnen ouders zelf suggesties aandragen.

Ouders hebben via een wachtwoord toegang tot het beheermenu (oudermenu). Per kind is hier een profiel aan te maken, door een naam en de geboortedatum in te vullen en de gewenste veiligheidsinstellingen aan te vinken. Er kan dan ook meteen een MyBee-snelkoppeling op het bureaublad aangemaakt worden. Heeft het kind een eigen Windows-account, dan is zo prima te regelen dat niet per ongeluk het verkeerde profiel gekozen wordt.

© PXimport

Kinderen veilig laten surfen kan met MyBee.

Veiligheidsinstellingen

Bij de veiligheidsinstellingen kunt u onder andere aangeven of uw kind alleen door de redactie goedgekeurde websites ziet, of ook sites die door andere ouders zijn aangedragen. Omdat niet alle ouders even streng zijn, kunt u in het laatste geval kiezen uit drie niveaus: tolerante, gemiddelde en strenge ouders. Zodra MyBee een website blokkeert, maar u vindt dat uw kind er best naartoe mag gaan, kunt u de website alsnog ontgrendelen door het ouderwachtwoord in te geven. Soms krijgt u nog de keuze om alleen deze pagina toe te staan of de volledige website (het domein). Verder geeft u een minimumleeftijd aan en eventueel kunt u de website als suggestie delen met andere ouders. Websites die de redactie toevoegt kennen daarnaast ook nog een maximum leeftijd, om te voorkomen dat oudere kinderen geconfronteerd worden met te kinderachtige websites.

Favorieten

Websites die niet op een startpagina staan, kunt u alsnog makkelijk toegankelijk maken door er favorieten van te maken. Ze worden in een kolom links in de browser getoond. Zo hoeft een kind niet steeds het adres in te tikken. Tijdens het aanmaken van een favoriet kan meteen een plaatje van de website gemaakt worden, zodat een kind de site makkelijk herkent. Ook kan er een tekstje ingesproken worden, dat is handig bij erg jonge kinderen. Of een kind ook zelf favorieten (van goedgekeurde websites) mag aanmaken, is door de ouders in te stellen in het ouderpaneel.

© PXimport

Een website als favoriet toevoegen aan de browser, eventueel met plaatje en spraak (zie geel kader).

Vormgeving en spraak

MyBee heeft leuk vormgegeven pictogrammen, met als kanttekening dat de knoppen met een bijtje erop veel op elkaar lijken. Dat kan verwarrend zijn voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Aan de andere kant heeft MyBee spraakondersteuning aan boord en is het voldoende de muis op een knop te laten zweven om te horen wat het doet. Een ander leuk detail is dat elk kind met enkele muisklikken een eigen skin kan uitkiezen. Mocht een website gebruikmaken van popups, dan verschijnt bovenin het scherm een melding. Het is dan aan het kind om hier wel of niet op te klikken. Uiteraard kunnen ook via popup alleen de goedgekeurde websites bezocht worden.

Conclusie

MyBee is een leuke en gebruiksvriendelijke browser voor kinderen, met een ruime keuze aan veiligheidsinstellingen voor de ouders. Handig is dat favorieten zowel door ouders als kinderen zijn aan te maken en met een plaatje herkenbaar in de browser verschijnen. Ook spraakondersteuning is aanwezig. Enigszins jammer is dat de goedkeuring van een website niet verwijderd kan worden. Blokkeren kan wel door de website opnieuw te beoordelen en er dan een hogere mini-mumleeftijd aan te hangen, bijvoorbeeld 18+.

© PXimport

© PXimport

MyBee 1.2.0.99

Taal Nederlands

OS Windows XP/2000/Vista/7; Mac OS X 10.5 en hoger

Oordeel 9/10

Pluspunten

Profiel per kind

Favorieten met plaatjes

Spraakondersteuning

Minpunten

Goedgekeurde website afkeuren omslachtig

Vraagt te vaak of ouder wil uitloggen

 

© PXimport

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten