Nachtmodus van Google Chrome op Android activeren

Door: Wesley Akkerman | 11 mei 2019 10:00

How To

Google rolt momenteel een update uit voor Google Chrome die een experimentele functie toevoegt: je kunt namelijk handmatig de donkere modus (ook wel nachtmodus genoemd) activeren. Wij leggen uit hoe dit moet.

Nu er steeds meer smartphones met een oled-scherm op de markt verschijnen, is het belang van een donkere modus steeds groter geworden. Zo’n modus kan er namelijk voor zorgen dat je minder energie verbruikt, aangezien zwarte pixels op een oled-scherm niet geactiveerd worden en dus geen stroom gebruiken. Steeds meer apps beschikken over een donkere modus, zoals bijvoorbeeld Telegram, Google Maps, Slack, en nu kan ook Google Chrome zich aan dat rijtje toevoegen.

Let wel: het betreft vooralsnog een experimentele functie. Je moet er dus rekening mee houden dat de app incorrect kan functioneren. Er kunnen zich dus problemen voordoen die je eerder niet tegengekomen bent. In de praktijk zal het echter wel meevallen. Maar kom je dus iets tegen dat niet klopt of niet meer goed werkt, dan doe je er goed aan de experimentele functie uit te schakelen. Wil je Chrome in de donkere modus uitproberen, zorg er dan voor dat je de onderstaande stappen volgt. Je hebt hiervoor wel tenminste versie 74 van de Chrome-app nodig.

Google Chrome Android
Google Chrome Android
Google Chrome Android

Zo activeer je de donkere modus voor Chrome

Eerst open je de Chrome-app. In de adresbalk typ of kopieer je ‘chrome://flags’ (zonder de aanhalingstekens). In de zoekbalk die nu in beeld staat typ je vervolgens ‘dark’ in, waarna de optie ‘Android Chrome UI dark mode’ in beeld verschijnt. Druk op de knop Default en daarna op de optie Enabled. Nu zul je de Chrome-app opnieuw moeten opstarten. Heb je dat gedaan, ga dan naar Instellingen (door op de drie puntjes rechts bovenin te tappen) en tap op Dark mode. In het volgende scherm kun je de knop omzetten, waarna Chrome direct overschakelt.

De donkere modus werkt echter nog niet heel goed. Zo kan het zijn dat bepaalde teksten niet meer leesbaar zijn (zoals websitenamen in de tabs). Ook kunnen websites met een aparte kleur voor de Chrome-adresbalk nog steeds hun eigen kleur weergeven. Mocht je de functie overigens willen uitschakelen, dan kun je dat doen binnen de instellingen en dezelfde schuifregelaar om te zetten. Of je gaat wederom naar de experimentele instellingen van de browser, zoekt de optie op, drukt de Enabled en kiest daar voor Default. Dan zal de app volledig normaal functioneren.

0 Reactie(s) op: Nachtmodus van Google Chrome op Android activeren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.