Napster is definitief niet meer

Door: Jasper Bakker | 05 december 2011 17:03

Apps & Software

De Amerikaanse muziekdienst Rhapsody trekt de stekker uit Napster. Die oer-p2p-dienst gaat na 12 jaar definitief ten onder.

Napster is begin oktober gekocht door Rhapsody. Die Amerikaanse Spotify-concurrent besluit nu om de bekende naam te schrappen. De Napster-muziekwinkel gaat op in de Rhapsody-dienst, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. De muziekdienst van de nieuwe eigenaar is vanwege rechtenkwesties alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

P2p versus legaal

Het nu ten onder gaande Napster is niet hetzelfde als de ooit beruchte muziek-uitwisseldienst. Het oorspronkelijke Napster was een peer-to-peer (p2p) netwerk waarbij gebruikers hun muziek online konden delen, en dus ook muzieknummers van anderen konden downloaden. Dit heeft vele rechtszaken ten gevolge gehad, en navolgers als Kazaa, Limewire, Gnutella en eDonkey.

In 2001 moest p2p-dienst Napster van de rechter de deuren sluiten. Een doorstart als legale muziekdienst heeft jaren geduurd, waarbij het bedrijf ook in handen van uiteenlopende eigenaren is gekomen. De meest recente eigenaar was de Amerikaanse elektronica-keten Best Buy, die het op zijn beurt heeft doorverkocht aan Rhapsody.

RealNetworks

Het ooit door RealNetworks opgekochte Rhapsody heeft geen illegale oorsprong en is sinds april 2010 zelfstandig. De basis voor deze muziekdienst is in 1999 gelegd, waarna het via enkele overnames geleidelijk aan is opgeklommen. Het is vooralsnog beperkt tot gebruikers in de Verenigde Staten, vanwege licenties op de aangeboden muziek.

Rhapsody heeft het al geruime tijd moeilijk op de markt voor streaming muziek. Eigenaren, Real en mediagigant Viacom, zijn in februari 2010 begonnen aan de verzelfstandiging. Rhapsody heeft naar eigen zeggen 800.000 betalende gebruikers. Spotify telt er wereldwijd 2 miljoen, op een totaal van 10 miljoen gebruikers. Het is niet bekend hoeveel gebruikers, en hoeveel betalende abonnees, Napster binnenbrengt bij Rhapsody.

Mede-oprichter Sean Parker van Napster, en vroege investeerder van Facebook, is tegenwoordig betrokken bij Spotify. Hij wil daar afmaken wat Napster is begonnen:

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Napster is definitief niet meer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.