Navigeren met Waze - Beter dan Google Maps?

Door: Martin Gijzemijter | 11 november 2019 14:18

Apps & Software

We kijken niet meer op van een mobiele app om van A naar B te komen. Dit soort apps is de laatste jaren nauwelijks veranderd, behalve dat er wat meer informatie bij is gekomen. Maar wat is Waze? Waze is een app die navigatie op een veel socialere manier aanpakt. Die app gaan we eens nader bekijken.

Tip 01: Alleen voor voertuigen

Een van de dingen die Waze anders maakt, is dat de app zich niet richt op alle vormen van verkeer. Als je wilt fietsen of lopen, dan heb je aan deze app helemaal niets. Dat is met opzet: Waze wil niet een goede app zijn voor al het verkeer, Waze wil de allerbeste app zijn voor automobilisten. Daarom richt het zich op één segment. Dit zorgt er direct voor dat de app eenvoudiger in het gebruik is dan veel andere navigatie-apps, simpelweg omdat je niet in hoeft te stellen hoe je reist. Je reist op vier wielen, punt … nu ja, er is overigens wel een modus voor motoren, maar dat terzijde. Er bestaat ook een navigatie voor taxi's, maar die modus wordt in Nederland niet ondersteund.

Tip 02: Sociaal

Waze is daarnaast een sociale app, wat inhoudt dat de app (Android / iOS) niet alleen informatie verzamelt van alle Waze-gebruikers om bijvoorbeeld actuele informatie te verschaffen over drukte op de weg, maar ook dat gebruikers zelf eenvoudig informatie kunnen doorgeven, bijvoorbeeld over ongelukken op de weg en files. Gebruikers doen dit ook actief, waardoor er realtime informatie is over de stand van zaken op de weg en je bijvoorbeeld op tijd een andere route kunt nemen. Dit komt de doorstroming van het verkeer ten goede. Daarnaast geeft het gebruikers de mogelijkheid om de locatie van flitspalen en mobiele controles aan te geven, wat uiteraard een populaire functie is onder gebruikers.

Tip 02 De kracht van Waze is dat alle gebruikers met elkaar in verbinding staan, hierdoor is alle informatie realtime.
Waze houdt zelfs bij of je te snel rijdt

Tip 03: Snelheidslimiet

De kracht van Waze zit hem ook in kleine dingen. Wanneer je aan het rijden bent, zie je linksonder hoe hard je rijdt. Nu zie je dat natuurlijk ook op je eigen auto, maar het verschil is dat je auto niet weet wat de maximumsnelheid is en Waze wél (let op: dit geldt voor standaardsituaties en niet voor incidentele wijzigingen). Wanneer je een snelheid bereikt die hoger is dan de toegestane snelheid, dan wordt de kleur het lettertype rood weergegeven, zodat het je aandacht trekt en je dus weet dat je te hard rijdt. Jammer is dat je zelf geen melding kunt maken van aangepaste snelheidslimieten (bijvoorbeeld bij werk in uitvoering), maar dat is wellicht om de veiligheid op de weg te garanderen. Er is overigens wel een manier om aan te geven dat de snelheidslimiet niet klopt (via de knop Melden (oranje cirkel) en daarna Kaartfout, maar dat is niet bedoeld voor tijdelijke situaties.

Tip 04: Melding maken

Tip 04 Als je ergens gevaar opmerkt, kun je andere Wazers daarvan op de hoogte stellen.

Wat belangrijk is bij het gebruik van Waze, is dat je niet uitsluitend consumeert, maar zelf ook melding maakt van situaties. Er is heel veel informatie die door de app zelf verzameld kan worden, maar wanneer er voor je neus een ongeluk gebeurt, dan heeft de app dat natuurlijk niet door. Je kunt dan (zodra het veilig is) rechtsonder drukken op het oranje rondje, waarna je verschillende zaken kunt aangeven, zoals een file, een ongeluk of een andere vorm van gevaar. Interessant is dat je ook om hulp kunt vragen bij autopech, waarbij je precies kunt aangeven wat er aan de hand is. Medegebruikers kunnen je dan te hulp schieten wanneer ze daartoe de mogelijkheid hebben.

Tip 05: Kalender koppelen

Handig (maar, in alle eerlijkheid niet uniek) is de mogelijkheid om je kalender te koppelen. Je doet dat door in de navigatieweergave linksonder te drukken op het pictogram met het vergrootglas en vervolgens op de optie Kalender koppelen onderin. Dat is niet alleen handig zodat je snel en eenvoudig weet waar je naartoe moet, de app waarschuwt je (op basis van de realtime verkeersinformatie) ook wanneer het tijd is om te vertrekken, zodat je nooit echt een reden hebt om te laat te zijn. Overigens wordt de app hierbij wel gekoppeld aan je standaardkalender (dus je Google-kalender op Android en je Apple-kalender in iOS), daar heb je verder niet zoveel controle over.

Tip 06: Aankomsttijd sturen

Het handige van een app die weet hoe laat je moet vertrekken, is dat de app precies weet hoe laat je aankomt. Natuurlijk kan TomTom of Google Maps dat in principe ook, maar Waze baseert die tijd op realtime verkeersinformatie die wordt verzameld door andere verkeersgebruikers. Je kunt je contactpersonen via Waze heel eenvoudig laten weten hoe laat je arriveert. Wanneer je je route hebt ingepland en gestart, verschijnt er een menu met daarin onder andere een groene knop met een auto daarin en daaronder de tekst Verstuur ETA (wat staat voor estimated time of arrival). Wanneer je op deze knop drukt, selecteer je een contactpersoon en verstuur je je aankomsttijd. Heeft deze contactpersoon geen Waze-account, dan verstuur je een sms'je. Heeft de persoon in kwestie wél een Waze-account, dan krijgt hij of zij een notificatie in Waze. Het belangrijke verschil is dat men met een account ook je voortgang kan bekijken en kan zien waar je nu bent, met een sms'je kan dat uiteraard niet.

Tip 06 Met behulp van de realtime verkeersinformatie kan Waze precies aangeven hoe laat je arriveert.

Tip 07: Route-overzicht

We hebben het al even gehad over de sociale functies van Waze. Die komen ook van pas bij het plannen van een route. Stel je plant een route in en iemand op die route heeft aangegeven dat er gevaar is. In dat geval verschijnt er een driehoekje met een uitroepteken in beeld. Je weet dan dat er op jouw geplande route iets aan de hand is (dat kan natuurlijk ook een file of wegafsluiting zijn). Je kunt dan drukken op de knop Routes aan de linkerkant om een andere route te selecteren waar mogelijkerwijs geen bijzonderheden zijn. Rechtsboven zie je een tandwiel, druk je hierop dan kun je aangeven of je (standaard) voor de snelste route gaat of snelwegen wilt vermijden. De gedachte hierachter is dat je doorgaans dezelfde keuze maakt, dus die optie hoeft niet in elk scherm en bij elke route opnieuw getoond te worden.

Tip 08: Brandstofprijzen

Tip 08 Het sociale aspect kan je ook geld besparen: gebruikers kunnen aangeven wat benzine bij de verschillende stations kost.

Een extra functie die de app bevat, is de mogelijkheid om geld op brandstof te besparen. Stel je staat bij een tankstation en ziet dat de prijzen van brandstof hier wel héél erg gunstig zijn. Dan kun je dus drukken op de knop Melden (de oranje cirkel) en daarna op Brandstofprijzen (dit kan overigens pas nadat je meer dan 160 kilometer hebt gereden met de app). Je kunt dan precies aangeven wat de brandstof bij deze benzinepomp kost. Andersom kun je zelf ook heel eenvoudig zien wat de prijzen zijn bij andere tankstations. In het menu (dat je tijdens het rijden naar voren haalt door op de blauwe knop met het pijltje naar beneden te drukken) druk je op het pictogram met het tankstation. Je krijgt dan direct een overzicht te zien van welke tankstations er zijn en wat de brandstof daar precies kost. Met het pictogram rechtsboven kun je wederom je standaardvoorkeuren aangeven, bijvoorbeeld sorteren op afstand, prijs of merk. Deze optie is uiteraard beschikbaar voor iedereen, niet alleen voor wie meer dan 160 kilometer gereden heeft.

Tip 09: Flexibel stemgeluid

Je kunt Waze volledig bedienen met je stem, wat natuurlijk wel zo veilig is. Maar Waze praat ook veel tegen jou en wanneer je vaak en lang in de auto zit, dan kun je maar beter de instructies krijgen van een stem die je bevalt. Veel navigatie-apps hebben een bloedirritante stem – wat we eigenlijk ook vinden van ‘Femke’, de standaardstem van Waze. Gelukkig kun je kiezen voor een andere stem. Je kiest een stem door in het menu (dat je dus oproept door op het vergrootglas te drukken) te drukken op het pictogram met het tandwiel rechtsboven en vervolgens op Steminstructies. Het aantal Nederlandse stemmen (twee) is heel beperkt vergeleken met het aantal Engelstalige stemmen. Dat hoeft enkel probleem te zijn, aangezien je sinds kort je eigen stem kunt opnemen. Er is overigens ook een Vlaamse stem beschikbaar. We hadden overigens gedacht dat dat een zeer tijdrovende klus zou zijn, maar het valt ontzettend mee. Blijkbaar is het opnemen van 43 zinnen alles dat er voor nodig is om een navigatiesysteem van je eigen stemgeluid te voorzien. Heeft iemand het telefoonnummer van koningin Máximá?

Tip 10: Spotify koppelen

Tot slot nog even een functie die niet zozeer nuttig is, maar wél heel prettig. Tijdens lange autoritten kan je favoriete muziek ontspannend werken en hoe eenvoudiger je die muziek kunt oproepen hoe veiliger. Je kunt de muziek natuurlijk via je autoradio laten spelen, maar dat werkt natuurlijk niet altijd lekker samen met de navigatie (wanneer er iets aan de hand is, moet je dat wel kunnen verstaan). Om die reden is het superhandig dat je je Spotify-account gewoon kunt koppelen aan je Waze-app. Niet alleen zorgt dat ervoor dat de muziek automatisch even wat zachter gaat bij belangrijke mededelingen, het zorgt er ook nog eens voor dat je eenvoudig Spotify kunt luisteren via je carkit, zélfs in auto’s met een radiosysteem dat Spotify niet ondersteunt.

Tip 10 Koppel Spotify aan Waze zodat je alles op één plek kunt bedienen (ook met je stem).

Voor niets gaat de zon op

Waze is helemaal gratis en we zijn er helemaal verzot op. Is er dan niets irritant aan deze app? Helaas wel. Het ontwikkelen en onderhouden van een app als Waze kost natuurlijk handenvol geld en iemand moet die rekening betalen. Waze doet dat niet door geld voor de app te rekenen, maar door reclame in te bouwen. Die reclame wordt uiteraard niet getoond tijdens het rijden, maar bijvoorbeeld wanneer je stilstaat voor een stoplicht of wanneer je dichtbij een bepaalde locatie bent. Hoewel we begrijpen dat Waze betaald moet worden, zorgt het ergens toch wel voor wat afleiding. We zouden eigenlijk liever zien dat we gewoon een paar euro voor Waze moesten betalen.

1 Reactie(s) op: Navigeren met Waze - Beter dan Google Maps?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 23 juni 2020 13:00 Hilversum035
    Wat ik mis bij Waze en in dit artikel hoe je een 'via-punt' instelt als je een iets afwijkende route wilt rijden en in plaats van direct van A naar B via C wenst te rijden. Of moet je dan 2x een aparte route instellen, zoals eerst van A naar C en zodra je bij C bent opnieuw van C naar B instellen? Bij andere routeplanners, zoals ANWB, via Michelin, Routenet kan dat namelijk wel… Mocht het wel op Waze mogelijk zijn dan staat het er niet erg logisch instelbaar, met name voor leken en ouderen, op.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.