Nederland is wereldkampioen Silverlight

Nederland kent 's werelds grootste percentage pc's waarop Silverlight draait. De publieke omroep, die internetvideo in Silverlight streamt, is een forse aanjager geweest.

Maar liefst 72 procent van de Nederlandse Windows-computers heeft Silverlight. Dit blijkt uit cijfers waar Microsoft over beschikt via webmetingen. Dat is 30 procentpunt meer dan een jaar geleden.

Wereldwijd ligt het percentage Silverlight-installaties op 60 procent, is vorige week bekendgemaakt op MIX10, Microsofts developerconferentie in Las Vegas. Een jaar geleden was Microsofts Flash-alternatief nog voor 45 procent in wereldwijd gebruik.

Tour de France

Grote aanjager van Silverlight in Nederland zijn de sportevenementen geweest die de publieke omroep maar ook NET5 via internet in Silverlight streamen. "Het helpt dat alle grote sportevenementen, zoals de Tour de France, het EK Voetbal, Wimbledon en de Olympische Spelen, via internet alleen in Silverlight te zien zijn", vertelt Ruud de Jonge van Microsoft Nederland.

Ook in Noorwegen, waar de pluginmaker een vergelijkbare deal heeft met de publieke omroep, ligt de penetratie van Silverlight met een percentage van ruim 70 procent relatief hoog. Andere landen waar Silverlight goed scoort, zijn Zuid-Korea, Italië en Portugal.

Strijd met Flash

De cijfers zijn voor Silverlight hoopgevend voor Microsoft in diens concurrentiestrijd met Flash, de rich media plugin van Adobe. Die softwaremaker claimt dat zijn plugin geïnstalleerd is op 99 procent van alle op internet aangesloten desktops en laptops.

Uit cijfers van webmeter StatOwl blijkt dat de percentages van Silverlight en Flash overigens in beide gevallen een lagere 'installed base' hebben. De penetratiegraad van Flash zit al jaren zo rond de 96 procent. Silverlight zit op een kleine 44 procent, maar groeit iedere maand met een paar procentpunt. De release candidate van de nieuwste versie, Silverlight 4, verschijnt in april.

HTML5

Microsoft verwacht niet dat de komst van HTML5 ervoor zorgt dat plugins als Flash en Silverlight overbodig worden. "Wij steunen de ontwikkeling van HTML5 100 procent. Kijk maar naar Internet Explorer 9", zegt De Jonge. "Naast HTML5 denken wij dat er absoluut ruimte blijft voor geavanceerdere technologieën als Silverlight. In Silverlight zitten mogelijkheden als 'smooth streaming', dat kijkt naar de bandbreedte en dan automatisch de beste resolutie kiest. Silverlight kan veel meer dan alleen streaming."

© PXimport

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten