Nederland koploper met Microsoft Office

Door: jasper-bakker | 10 februari 2010 17:40

Nieuws

Het gebruik van Microsoft Office is in Nederland met 88 procent wereldwijd het hoogst. Dit blijkt uit onderzoek naar OpenOffice, dat in ons land op een relatief magere 8 procent zit.

De Nederlandse tak van OpenOffice.org meldt dat het open source-kantoorpakket in Nederland nu een marktaandeel heeft van 8 procent. In België ligt dat op 14 procent en in Duitsland op maar liefst 21 procent. Volgens OpenOffice.org-woordvoerder Cor Nouws zit het gebruik in Nederland en België in de lift. "Voor Nederland kwamen eerdere schattingen uit in de richting van 5% marktaandeel." Daar staat tegenover dat Microsoft Office in Nederland 88 procent van de markt heeft. In België is dat 85 procent, en in Duitsland 72 procent. Nederland is daarmee wereldwijd Office-koploper, samen met India dat ook voor 88 procent het Microsoft-pakket gebruikt.

Meten via fonts

Het Duitse hostingbedrijf WebmasterPro heeft een meting uitgevoerd naar het gebruik van kantoorsoftware. Het heeft daarvoor meer dan 200.000 websitebezoekers gemeten door via hun browser te kijken welke lettertypes (fonts) staan geïnstalleerd op hun pc's. Op basis van die fonts vallen de geïnstalleerde kantoorapplicaties af te leiden. De top vijf van landen waar OpenOffice veelgebruikt wordt, bestaat uit: Polen (22 procent), Tsjechië (22 procent), Duitsland (21 procent), Frankrijk (19 procent) en Italië (18 procent). In die landen is het applicatiepakket van Microsoft ook veelgebruikt, respectievelijk: 68, 76, 72, 76, en 81 procent. De Verenigde Staten zitten op een enigszins gemiddelde positie van 9 procent OpenOffice en 75 procent Office.

Oost-Europa en China

De landen waar Office het minst gebruikt wordt, zijn: Roemenië (67 procent), Polen (68 procent), Zweden (68 procent) en China (68 procent). Laatstgenoemde kent ook - met afstand - het minste OpenOffice-gebruik: 0,2 procent. De daarna kleinste 'OpenOffice-landen' zijn India en Turkije met elk 5 procent. De percentages van WebmasterPro komen opgeteld niet uit op 100 procent. Enerzijds omdat er naast OpenOffice, Microsoft Office en het ook gemeten Apple iWork en WordPerfect nog andere of juist geen pakketten in gebruik kunnen zijn. Ook een online-dienst als Google Docs is niet gemeten via de fonts-methode.

Overlap met Microsoft

Daarnaast is er sprake van overlap. Het bedrijf meldt dat ongeveer de helft van de OpenOffice-gebruikers ook Microsoft Office op de pc heeft staan. Het speculeert dat dat wel eens een voorgeïnstalleerde proefversie van Office 2007 kan zijn, die inmiddels is verlopen. De internationale meting van WebmasterPro volgt op een meting van de Duitse markt eind vorige maand. De webhoster erkent dat de internationale cijfers een 'Duitse afwijking' heeft, doordat het toch om bezoekers van vooral Duitse websites gaat. De foutmarge voor de OpenOffice-cijfers kan wel 5 procent zijn, terwijl dat voor Microsoft Office op wel 15 procent kan liggen, geeft het bedrijf zelf aan.

Bron: Webwereld

0 Reactie(s) op: Nederland koploper met Microsoft Office

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.