Netflix niet in HD op je Android: dit kun je er tegen doen

Door: Wesley Akkerman | 26 april 2019 06:44

Android smartphone
How To

Soms komt het voor dat je Netflix niet in Full-HD kunt bekijken op je Android-smartphone of -tablet. Maar waar ligt dat aan? En wat kun je er zelf aan doen?

Wanneer je een nieuwe smartphone hebt dan is het tof dat je daar Amazon Prime Video, Google Play Movies of Netflix in high definition op kunt bekijken. Maar in sommige gevallen kan het ook niet. De vaak goedkopere (maar soms ook de wat duurdere) Android-smartphones en tablets kunnen soms streamingdiensten zoals Netflix niet in Full-HD weergeven. Dat ligt niet aan een videostreamingdienst, maar aan het apparaat waar je de films en series op aan het bekijken bent.

Digitale rechten en piraterij

Het heeft te maken met digital rights management (drm), kortom de kopieerbeveiliging van de streams. Android-smartphones moeten beschikken over de veiligste versie van Googles Widevine drm om beelden in een resolutie van 720p of hoger te kunnen weergeven. Het gaat dan om Widevine Level 1, ook wel L1 genoemd. Heeft je Android dit niet, dan kun je bijvoorbeeld Netflix niet in Full-HD bekijken. Widevine wordt verder gebruikt op iPhones, Android TV, Windows en miljoenen andere apparaten om piraterij te voorkomen.

Er zijn verschillende Widevine-niveau’s. Zo is er bijvoorbeeld ook L3, het niveau waarmee je content in een resolutie van maximaal 480p kunt bekijken. Deze drm is op vrijwel alle media-apparaten aanwezig, aangezien er voor fabrikanten geen extra handelingen nodig zijn. Wanneer een apparaat geschikt moet worden gemaakt voor L1, dan zal het door een certificeringsproces moeten gaan. Het certificaat verkrijgen kost geen geld: fabrikanten hoeven Google er niet voor te betalen.

Veel Android-smartphones met een high definition-scherm kunnen dus content niet in Full-HD weergeven. Waarom smartphonesmakers hiervoor kiezen, is niet duidelijk. Het kan zijn dat dit wordt gedaan om tijd te winnen, zodat de producten eerder kunnen worden uitgebracht tegen die lage prijs. Maar als er straks veel apparaten met een Full-HD-scherm zonder certificaat voor een lage prijs worden aangeboden, kun je je hardop afvragen wat daar dan de waarde van is.

Zelf checken welk Widevine-niveau er is

Je kunt hier zelf dus niets tegen doen. Heeft je Android L1 niet aan boord, dan heb je dus helaas pech (al kan het zijn dat de fabrikant een update uitbrengt). Wel kun je zelf checken wat je Widevine-niveau is door de app DRM Info te downloaden vanuit Google Play. Na het installeren en openen van de app kom je er direct achter of je toestel bijvoorbeeld Netflix niet in HD kan ontvangen – of wel natuurlijk. Echte high-end vlaggenschepen beschikken wel allemaal over het juiste drm-niveau.

Android smartphone

0 Reactie(s) op: Netflix niet in HD op je Android: dit kun je er tegen doen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.