Verwarring rond delen Netflix-accounts

Door: Wesley Akkerman | 10 juni 2022 09:05

Netflix
Nieuws

Hoewel Netflix altijd voorstander was van gebruikers die hun accounts delen, zien we nu dat het bedrijf hierop terugkomt. Een test in Peru, die wachtwoorddelers aanpakt, levert in elk geval al chaos op. Want de videostreamingdienst kondigde de veranderingen niet aan...

Netflix-gebruikers in Peru, Costa Rica en Chili moeten er al aan geloven: zij moeten extra betalen voor hun abonnement wanneer ze hun accounts delen met Jan en alleman. Dit is onderdeel van een experiment, dat sinds maart actief is. Maar dat experiment levert veel verwarring op.

Want wat blijkt: het gros van de gebruikers werd hiervan niet op de hoogte gebracht. In sommige gevallen is dat, ruim twee maanden later, nog steeds niet gebeurd. Daarnaast is er verschil in de handhaving van het nieuwe beleid. Sommige gebruikers kunnen gedeelde accounts gewoon blijven gebruiken, zonder te hoeven bewijzen dat ze de eigenaar zijn van dat account of onderdeel zijn van het huishouden. Het nieuwe beleid aldaar lijkt vooralsnog dus weinig uit te halen.

Wat is een huishouden voor Netflix?

Om de verwarring compleet te maken is er ook gedoe om de definitie ‘huishouden’. Wat is voor Netflix precies een huishouden? Je zou zeggen dat het om gezinsleden gaan die in hetzelfde huis wonen als de accounteigenaar. Maar dat blijkt niet het geval te zijn, zo meldt een klantenservicemedewerker anoniem tegenover de website Rest of World.

De medewerker in kwestie moest verificatiecodes uitdelen aan mensen die buiten het huishouden inloggen op een gedeeld account. Daardoor is het voor wachtwoorddelers nog steeds mogelijk de content te bekijken die ze willen, zonder daarvoor extra te hoeven betalen.

Ter verduidelijking, dit staat daarover in de officiële regels.

Een Netflix-account is voor mensen die samen één huishouden vormen. Dit huishouden is het Netflix-huishouden. Het is gekoppeld aan de apparaten van de hoofdeigenaar van het account en de apparaten van andere mensen die onderdeel uitmaken van het Netflix-huishouden.

Extra kosten voor accountdelers

Uit het experiment kwam eerder al naar voren dat Netflix ongeveer twee tot drie dollar rekent voor mensen die buiten het huishouden vallen. Dat is omgerekend zo’n 1,87 tot 2,81 euro, exclusief btw. Daarmee kun je tot twee mensen buiten je huishouden om toevoegen aan je account.

Omdat het bedrag zo laag is, lijkt dit een prima deal te zijn en lijkt het er niet op dat Netflix hier grof geld aan probeert te verdienen. Wellicht is dit ook een beetje voor de bühne, om investeerders gerust te stellen en om te laten zien dat het bedrijf wel degelijk problemen aanpakt.

Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk wanneer Netflix ook in Nederland en België meer geld gaat rekenen voor accountdelers. Als dat zo is, dan is het goed om te weten dat zo’n meerprijs nog altijd goedkoper is dan het goedkoopste abonnement op de dienst. 

0 Reactie(s) op: Verwarring rond delen Netflix-accounts

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.