NetGuard - Een scherpe blik op je netwerkverkeer

Door: Ignace de Groot | 21 oktober 2013 12:23

Apps & Software

NetGuard is een tool waarmee je jouw netwerkverkeer kunt monitoren. Al is dit programma in de eerste plaats bedoeld voor wie nog aan een datalimiet bij zijn provider vastzit, het laat zich ook voor andere doeleinden inzetten: een controle op bottlenecks of op verdachte processen bijvoorbeeld.

Score
70
  • Pluspunten
  • Notificaties
  • Realtime monitoring
  • Verzorgde rapportering
  • Minpunten
  • Geen keuze van netwerkadapter
  • Reclamebanner
  • Snelheidstest

None

NetGuard 2.3.1.1

Taal

Engels

OS

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Meteen na de (pijnloze) installatie van NetGuard duikt een instellingenvenster op, wat hier in krom Nederlands als 'settingen' is vertaald. Dit venster is vooral bedoeld voor wie nog met datalimieten te maken heeft. Je laat bijvoorbeeld een pop-up verschijnen zodra een door jou ingestelde datalimiet is overschreden.

Realtime snelheden

NetGuard geeft zijn aanwezigheid prijs door net boven de Windows-taakbalk een balkje te tonen met de realtime up- en downloadsnelheid. Het volstaat de muisaanwijzer boven dit balkje te houden om te weten hoeveel data er vandaag al door jouw netwerkadapter is gegaan en welke programma's daarbij het meest hebben verbruikt. Mocht je dit balkje storend vinden: je kunt het transparanter maken of geheel laten verdwijnen.

Informatief hoofdvenster

Het hoofdvenster, dat je vanuit het contextmenu oproept, bevat een handvol tabbladen en is veel informatiever dan het balkje. Zo krijg je op het tabblad Net Usage alvast een historisch en grafisch overzicht van je dataverbruik (per week, maand of jaar).

Een historisch en grafisch verbruiksoverzicht: vooral handig ingeval van transferlimieten.

Wie last ondervindt van bottlenecks in het netwerkverkeer of (erger nog) malafide datatransfers vermoedt, kan zijn licht opsteken bij Net Monitor. Je krijgt hier namelijk een overzicht (per proces en service) van de hoeveelheid dataverkeer, en van de snelheid waarmee dat verkeer verloopt (of verlopen is).

Ook het tabblad Connections kan je tijdens je zoektocht behulpzaam zijn: hier worden alle internetverbindingen in een lijst weergegeven, waarbij je zowel de status, het bijhorende proces, het protocol, als de lokale en remote adressen en poorten afleest.

Verder bevat NetGuard nog een ingebouwde snelheidstest, maar die blijkt zo rudimentair dat die nauwelijks een meerwaarde biedt.

Interessanter is wel het tabblad (met de wat cryptische naam) Statements. Hier kan je namelijk een gedetailleerd en verzorgd rapport in pdf-formaat opvragen, met een overzicht van welke software hoeveel data heeft verbruikt, over een door jou zelf in te stellen periode.

Welke programma's en processen verbruiken hoeveel data en hoe snel?

Veiligheid

Let op: 1 van 48 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: NetGuard - Een scherpe blik op je netwerkverkeer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.