Nette bestandsnamen voor al uw foto's

Door: Robbin Ooijevaar | 02 februari 2012 16:42

Apps & Software

Als u afbeeldingen van uw camera importeert naar de computer, zijn de bestandsnamen allesbehalve herkenbaar. Vaak worden vakantiefoto's ook nog eens met meerdere camera's gemaakt, en dat komt het overzicht al helemaal niet ten goede. In deze snelstart zetten we de foto's van meerdere camera's op datumvolgorde en geven we de bestandsnamen een herkenbare naam.

1. Foto's op schijf

Met de te volgen stappen wordt de bestandsnaam aangepast naar Vakantie Oostenrijk 2010, gevolgd door een volgnummer. We gebruiken hiervoor de foto's van drie digitale camera's. Extra software is niet nodig, de besproken stappen zijn met een standaard Windows 7-computer uit te voeren. Maak op uw bureaublad de map Oostenrijk 2010 aan. Kopieer alle foto's die met deze vakantie hebben te maken van uw camera('s) naar deze map. De foto's mogen van meerdere camera's afkomstig zijn, bijvoorbeeld ook van vrienden of mobiele telefoon(s). De bestandsnamen hebben meestal afwijkende namen, zoals IMG_4236.jpg of P3120105.jpg. Let op: oefen voor deze snelstart met kopieën van uw foto's in plaats van met originele afbeeldingen. De kans dat het mis gaat is klein, maar met kopieën werkt u volledig veilig.

2. Afbeeldingen sorteren

Open met Windows Verkenner de map Oostenrijk 2010. Druk op de linker Alt-toets om het basismenu van de verkenner te tonen en kies Beeld / Details. U ziet verschillende kolommen staan, zoals Naam en Gewijzigd op. De eenvoudigste manier om te foto's in de juiste volgorde te krijgen, is door op de kolom Gewijzigd op te klikken. Zorg ervoor dat de oudste afbeelding bovenaan staat. Klik nogmaals op Gewijzigd op als dit niet het geval is. U kunt ook sorteren op het tijdstip waarop de foto werd genomen (en die is vastgelegd door de camera's). Deze informatie krijgt u te zien door met rechts te klikken op een willekeurige kolom. Kies Meer / Genomen op en bevestig met Ok. De kolom Genomen op verschijnt in de verkenner, waarna u hierop kunt sorteren.

Sorteer de afbeeldingen op Gewijzigd op, door één of twee keer op deze kolom te klikken.

3. Nieuwe naam

Nu alle foto's in de juiste volgorde staan, kunt u de afbeeldingen eenvoudig voorzien van een duidelijk herkenbare naam. Klik het bovenste (en dus oudste) bestand één keer aan met de linkermuistoets. Gebruik nu de toetscombinatie Ctrl+A om alle bestanden te selecteren. Klik met de rechtermuistoets op de selectie en kies Naam wijzigen. U kunt de naam direct intypen en afsluiten met een druk op Enter. Wij kiezen voor de naam Vakantie Oostenrijk 2010. De afbeeldingen worden automatisch doorgenummerd als Vakantie Oostenrijk 2010 (1), Vakantie Oostenrijk 2010 (2), enzovoort. Sorteer de afbeeldingen nu op de bestandsnaam door één of twee keer op de kolom Naam te klikken.

Gebruik de toetscombinatie Ctrl+A om alle afbeeldingen te selecteren en geef de bestanden een nieuwe naam.

0 Reactie(s) op: Nette bestandsnamen voor al uw foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.