Netwerkkanaal wijzigen

Door: Robbin Ooijevaar | 26 december 2010 09:27

Apps & Software

De meeste draadloze netwerken gebruiken een beperkte vrije ruimte op de 2,4GHz-band. Het werkbare gebied is onderverdeeld in kanalen. Als meerdere draadloze netwerken hetzelfde kanaal benutten, kan dit zorgen voor vreemde storingen en prestatieproblemen. Met inSSIDer onderzoekt u uw draadloze omgevi

1. Voorbereiding

Het programma inSSIDer toont de netwerkkanalen in een grafiek, inclusief de sterkte van het draadloze toegangspunt. Hieruit kunt u afleiden of draadloze netwerken elkaar in de weg zitten. Dit kan zelfs het geval zijn wanneer er verschillende kanaalnummers worden gebruikt. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat het netwerk van uw buurman op kanaal 8 uw netwerk op kanaal 6 overlapt. Afhankelijk van de signaalsterkte kunnen er problemen ontstaan. Voor het onderzoek hebt u een computer nodig met draadloze netwerkadapter. Ga naar inSSIDer en download en installeer het programma. Het kanaal aanpassen van uw draadloze netwerk gaat via de beheermodule van uw draadloze modem (of router). Hiervoor hebt u het IP-adres nodig van uw draadloze toegangspunt. Klik op Start en geef de opdracht cmd gevolgd door een Enter. Met de opdracht ipconfig.exe krijgt u IP-informatie te zien van uw netwerkverbinding(en). Het IP-adres van uw draadloze toegangspunt is gelijk aan het IP-adres van de standaardgateway van uw draadloze netwerkadapter.

Installeer inSSIDer en zoek het IP-nummer op van uw draadloze toegangspunt.

2. InSSIDer

Start inSSIDer en selecteer uw draadloze netwerkadapter in het keuzemenu. Klik op Start scannen en kies linksboven in beeld voor 2,4 GHz (komt het meest voor in de praktijk) of 5 GHz. Technische informatie over de draadloze netwerken bij u in de buurt verschijnen bovenin de lijst, inclusief kanaalnummer. Interessanter is de rechtergrafiek. Hier worden de draadloze netwerken visueel getoond met een kleurcodering. De hoogte van de grafiek geeft de signaalsterkte aan. In ons voorbeeld is er een grote overlap tussen de netwerken. Ons eigen netwerk heet Anneke (kanaal 10) en vertoont overlapt met de buren FC (kanaal 9), Belkin54g (kanaal 11), Zincex (kanaal 6) en Felicia (kanaal 13). Er is nog voldoende ruimte vrij bij kanaal 1 en kanaal 2.

Links in beeld toont inSSIDer een grafiek met tijdslijn waarin de signaalsterkte wordt getoond. Deze informatie is interessant als u op bepaalde momenten storingen ervaart in uw draadloze netwerk. In de meest ideale situatie is de lijn zeer constant. Hoge pieken en dalingen duiden op signaalverlies.

InSSIDer toont de signaalsterkte van uw netwerk (en dat van de buren) in twee handige grafieken.

3. Kanaal aanpassen

Sleutelen aan netwerkinstellingen van een router/modem is alleen weggelegd voor gevorderde gebruikers. Als u overweegt om de instellingen van uw draadloze toegangspunt aan te passen, is het verstandig om een netwerkkabel aan te sluiten. Hiermee voorkomt u dat u uw computer per ongeluk draadloos buitenspel en een volledige reset nodig hebt om weer verbinding te kunnen maken. De beheermodule van uw draadloze toegangspunt opent u via uw browser met het adres http://IPtoegangspunt (bij ons dus http://10.0.0.254). Meld u, indien nodig, aan met uw gebruikersnaam en wachtwoord om wijzigingen aan te brengen. Waar u de instelling vindt, hangt af van het merk en type router/modem. Kijk bij Setup, Wireless settings of iets dat hierop lijkt. Bij een populaire router als de Linksys WRT54G2 vindt u de kanaalinstelling via Wireless / Basic Wireless Settings / Wireless channel. Gebruik na het wijzigen weer inSSIDer om te controleren of uw draadloze verbinding netjes 'vrijstaat'. Zorg in ieder geval voor zo min mogelijk overlap met andere sterke netwerken in de buurt.

Pas de instellingen van uw draadloze router/modem aan en controleer het resultaat met inSSIDer.

2 Reactie(s) op: Netwerkkanaal wijzigen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 september 2013 17:10 Anoniem
  THNX
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2014 13:17 Anoniem
  Ik heb een TC7200 modem en een Linksys WRT54G. Op de TC7200 heb in de bridge mode ingeschakeld en daarmee dus de routerfunctie uit geschakeld. De Linksys heb ik verbonden met de TC2700 en dient als router. Alles lijkt goed te werken. Wat mij echter verbaast is het feit dat beide apparaten zichtbaar zijn d.m.v. inSSDer. Omdat ik beide apparaten op het zelfde kanaal heb ingesteld, zitten ze elkaar een beetje te narren voor het beste plekje. Is dit een gebruikelijk fenomeen of heb ik iets verkeer ingesteld?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.