Never10 - Stop de update-gekte naar Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 27 mei 2016 07:05

Apps & Software

Kun of wil je niet over naar Windows 10, dan maakt Microsoft het je niet makkelijk. Zelfs wanneer je al duidelijk aangegeven hebt niet te gaan upgraden, laat Microsoft je niet met rust. Never10 is een goed programma dat ervoor zorgt dat je weer ongestoord Windows 7 en 8.1 kunt gebruiken.

Microsoft stalkt gebruikers van Windows 7 en 8.1 met eindeloze upgrademeldingen en waarschuwingen om maar te upgraden naar Windows 10. Het downloadt zelfs ongevraagd alle voor de upgrade benodigde bestanden en zet ze 'alvast' op je pc voor wanneer je, bewust of onbewust, toch een keer op 'upgraden' klikt. Lees ook: Windows 10 terugzetten naar oude Windows-versie.

Handrem

Maar nu is er Never10, een gratis programma van de bekende security-expert Steve Gibson. Dit stopt alle activiteiten van Microsoft om een upgrade naar Windows 10 te forceren. Kort voor de introductie van Windows 10 bracht Microsoft een nieuwe versie uit van Windows Update, die behalve updates ook upgrades kan uitvoeren. Hoe dat werkt, heeft het zelf beschreven in een artikel in de Microsoft Knowledge-base. Gibson gebruikt die kennis maar zet de bijbehorende sleutels in het Windows Register van upgraden naar niet-upgraden én maakt ze read-only voor alle accounts op de pc, zelfs het systeemaccount. Ook Microsoft en Windows Update staan daarmee buitenspel.

Never10 voorkomt dat een pc met Windows 7 of 8.1 nog upgrade naar Windows 10.

Verder verandert er niets. Gewone updates én beveiligingsupdates voor Windows 7 en 8.1 blijven ook na Never10 gewoon binnenkomen, de pc blijft veilig. Heeft Windows eerder al ongevraagd de updatebestanden gedownload, dan maakt Never10 de 6 gigabyte graag weer voor je vrij. En start je Never10 op een pc die niet voor de upgrade in aanmerking komt zoals een bedrijfsversie van Windows 7 of 8 of Windows XP of 10, dan verandert het helemaal niets aan het systeem. Never10 hoeft daarbij niet geïnstalleerd te worden, het is downloaden en starten. En mocht je later toch alsnog willen upgraden, dan maakt Never10 alle wijzigingen even snel weer ongedaan.

Conclusie

Never10 is 83 KB puur vernuft en de redding voor iedereen die niet wil upgraden naar Windows 10 en verder vooral door Microsoft met rust gelaten wil worden. Dat Never10 niet geïnstalleerd hoeft te worden en onbeperkt de mogelijkheid tot wisselen tussen wel of niet upgraden biedt, maakt het helemaal af. Veel beter bestaan ze niet.

Wil je niet upgraden? Never10 regelt het voor je.