NexusFile - Handige Windows Verkenner-vervanger

Door: Toon van Daele | 30 maart 2022 13:02

Review

Ben je uitgekeken op Windows Verkenner of erger je je eraan dat je het nog steeds met één navigatievenster moet doen? Met NexusFile haal je een veelzijdig alternatief in huis dat ook naast Verkenner kan opereren. Computerrotten zullen er zeker iets van het populaire Total Commander in herkennen, maar dan met een gepolijste interface.

NexusFile

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows (ook portable en in 64bit-versie)
Website
www.xiles.app
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Dubbel navigatievenster met tabbladen
  • Handige kleurcodes
  • Talrijke sneltoetsen
  • Minpunten
  • Vergt enige inwerking
  • Geen Verkenner-contextmenu

Het programmavenster van NexusFile oogt best fraai, met kleurrijke tekst en pictogrammen op een donkere achtergrond. Helemaal onderaan vind je een functiebalk, net zoals bij Total Commander. Het valt meteen op dat de app standaard twee navigatievensters naast elkaar toont, wat operaties als kopiëren en verplaatsen een stuk handiger maakt. Maar er zijn nog heel wat andere handigheden en functies.

Overzichtelijk

Zo bevat de verticale balk tussen de twee deelvensters knoppen om alle inhoud in één keer te (de)selecteren en om die naar de map in het andere venster te kopiëren. Of je klikt op een knopje om dat aan de huidige map te koppelen, zodat die map voortaan met één muisklik te bereiken is. Er zijn ook knoppen om de bestanden op diverse criteria te ordenen en om een navigatievenster in kolommen op te delen. Heb je niet voldoende aan twee navigatievensters, dan kun je mappen ook in afzonderlijk tabbladen onderbrengen. Merk op dat bestandsnamen verschillend gekleurd zijn, naargelang de extensie. Je bepaalt geheel zelf welke kleuren dat moeten zijn. NexusFile heeft dus veel in huis om schijfinhoud mooi overzichtelijk voor te stellen.

Het programmavenster met de twee navigatiepanelen oogt best fraai.

Extra functies

Vanuit de menubalk kun je bovendien allerlei operaties op je bestandselecties doorvoeren, zoals het grondig verwijderen door de data te ‘shredden’, of het in batch hernoemen van bestanden op basis van geavanceerde criteria, inclusief voorafbeelding. In tegenstelling tot Verkenner ben je hier niet beperkt tot het archiveren in zip-bestanden, want ook rar, 7z, alz en arj worden ondersteund. Er is verder ook een tool beschikbaar om twee mappen met elkaar te vergelijken. Heel veel mogelijkheden dus en de meeste laten zich bovendien met – aanpasbare – sneltoetsen aansturen. Met een druk op F12 krijg je die allemaal te zien (we telden er meer dan 130).

Conclusie

NexusFile is een prima vervanger voor Windows Verkenner, vooral in situaties wanneer je meerdere of wat complexere operaties op je mappen of bestanden wilt uitvoeren, zoals kopiëren, hernoemen of archiveren. Ben je bereid een rits sneltoetsen in de vingers te krijgen, dan keer je vast niet vaak meer naar Verkenner terug.

NexusFile heeft flink wat functies aan boord, die zich haast allemaal laten aansturen met behulp van sneltoetsen.

0 Reactie(s) op: NexusFile - Handige Windows Verkenner-vervanger

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.