Niet goed, geld terug: wat zijn je rechten bij virtuele aankopen?

Door: Martin Gijzemijter | 10 augustus 2016 15:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Meer tips

We geven met z'n allen jaarlijks voor miljoenen euro's uit aan apps. Maar hoe zit het met je rechten als het gaat om virtuele aankopen? Kun je zulke software terugbrengen naar de winkel? Wat als het niet meer werkt? Of totaal niet is wat je dacht? Mag je apps eigenlijk delen?

Als je een game koopt in een winkel of een programma als Photoshop, dan kan iedereen in huis daar gebruik van maken. Mag je apps ook op die manier delen? Ja en nee. Wanneer er een programma in huis door meerdere mensen gebruikt wordt, dan is dat geen delen, immers, er neemt een ander persoon plaats achter de computer. Een app daadwerkelijk delen met anderen is dan in principe ook niet toegestaan. Er zijn echter manieren om dit toch te doen (in het geval van Apple zelfs legaal). Lees ook:15 apps om te betalen met je smartphone.

Tip 01 Apps die je hebt gekocht zijn niet je eigendom, je mag ze niet delen met iedereen.

Tip 02: Delen iOS-apps

Apple vindt dat je betaalde apps niet met anderen mag delen, maar maakt een uitzondering voor familie. Om die reden heeft het bedrijf enige tijd geleden de functie Delen met gezin bedacht. Met Delen met gezin kun je aankopen uit iTunes, iBooks en de App Store delen met maximaal zes gezinsleden, zonder dat je een account hoeft te delen. Andere leden van het gezin kunnen dan ook via één gekoppelde creditcard apps kopen, waar de rest van het gezin dan gebruik van kan maken. "Om gebruik te maken van Delen met gezin ga je op je iOS-apparaat naar Instellingen / iCloud / Gezin en druk je op Voeg gezinslid toe. Door het Apple ID van een gezinslid toe te voegen, kun je de accounts aan elkaar koppelen en kunnen apps gedeeld worden.

Tip 03: Delen Android-apps

Google staat het delen van apps in z'n geheel niet toe, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet mogelijk is. Sterker nog: het is vrij eenvoudig, al is er geen ingebouwde functie beschikbaar zoals in iOS. Op het toestel waarop je de apps wilt installeren die je op jouw Android-telefoon hebt, open je Instellingen / Accounts (de precieze structuur van het menu kan iets afwijken per toestel). Druk op Account toevoegen, kies voor Google en vul de gegevens in van je Google Play-account. Nu kunnen je bestaande aankopen ook op dit toestel gedownload worden. Let op: het nadeel is dat er met dit toestel nu ook nieuwe aankopen kunnen worden gedaan (en dat ook mail en dergelijke in te zien is), dus let op met wie je wat deelt.

Tip 04: Accountoverdracht

Google en Apple mogen dan twee heel verschillende bedrijven zijn, over hun intellectuele eigendommen denken ze toch behoorlijk hetzelfde. Beide bedrijven geven in hun voorwaarden aan dat een account strikt persoonlijk is en niet kan worden overgedragen aan derden. Allemaal leuk en aardig, maar als je honderden, misschien wel duizenden euro's aan apps, muziek, films enzovoort hebt gespendeerd, is het natuurlijk niet de bedoeling dat dat allemaal verloren gaat als je er op een dag niet meer bent. De oplossing? Gewoon inloggen met je Google-gegevens (de Play Store is gekoppeld aan je Google-account) of Apple ID en al je gegevens, zoals naam, adres, e-mailadres enzovoort veranderen. Zo kun je het account dus stiekem toch overdragen. Technisch gezien kun je je account op die manier ook verkopen, maar dat raden we uiteraard niet aan. Er is niet echt een manier voor Apple en/of Google om daarachter te komen, maar dat kan zomaar veranderen.

Tip 04 Ook accountoverdracht is niet toegestaan, maar als je de naam wijzigt is het effect hetzelfde.

Tip 05: Apps retourneren

Als je een app hebt gekocht, maar je bent er niet tevreden over, mag je die dan gewoon terugbrengen? Je zou denken van niet, immers men weet op afstand niet wat jij op je toestel hebt staan (hopen we). Toch is het wel degelijk mogelijk om apps waarover je niet tevreden bent te retourneren Zowel Apple als Google doen hier, uitzonderingen daargelaten, zelden moeilijk over. Maar dan moet je je natuurlijk - net als in elke andere winkel - wel aan de regels houden die daarvoor zijn opgesteld.

Tip 05 Als een app je niet bevalt, kun je die gewoon 'terugbrengen'.

0 Reactie(s) op: Niet goed, geld terug: wat zijn je rechten bij virtuele aankopen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.