Niet goed, geld terug: wat zijn je rechten bij virtuele aankopen?

Door: Martin Gijzemijter | 10 augustus 2016 15:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Meer tips

Tip 06: Retourneren Android

Wanneer je een app koopt in Android en je bent niet tevreden met je aankoop, dan heb je twee uur bedenktijd, oftewel binnen twee uur kun je je gehele aankoopbedrag terugkrijgen. Om dat te doen, ga je naar de Google Play Store-app, druk je op het pictogram met de drie streepjes en kies je voor Mijn account. Zoek in je aankoopgeschiedenis naar de app die je wilt retourneren. Druk nu op Teruggave om je geld terug te vragen. Let op: dat kan maar één keer, als je de app daarna opnieuw koopt, kun je geen geld meer terugvragen. Besluit je dat je niet tevreden bent met de app, maar zijn de twee uur al voorbij, dan dien je contact op te nemen met de ontwikkelaar van de app en om een teruggave te vragen, al is het natuurlijk allesbehalve gegarandeerd dat je die krijgt.

Tip 07: Retourneren iOS

Twee uur bedenktijd vinden wij eerlijk gezegd wat aan de krappe kant. Daar staan we niet alleen in, want ook Apple is van mening dat je je geld terug moet krijgen als na verloop van tijd blijkt dat de app toch niet aan je verwachtingen voldoet. Daarbij moet je overigens niet denken aan: "dit spelletje was niet zo leuk" maar aan: "er is iets beloofd dat ik niet heb gekregen". Bij Apple kun je je geld terugvragen voor apps die je in de afgelopen 90 dagen hebt gekocht. Je dient dan in je browser hiernaartoe te gaan en in te loggen met je Apple ID. Vervolgens klik je op Meld bij de app die je wilt retourneren. Specificeer de reden waarom je de app wilt retourneren en klik op Verstuur. Apple zal je verzoek in behandeling nemen, en - tenzij je een hele rare reden opgeeft - in de meeste gevallen goedkeuren.

Tip 07 Retourneren in iOS mag veel later, namelijk binnen 90 dagen.

Gratis apps?

Dat is handig! Je kunt dus gewoon apps kopen en vervolgens retourneren, en dan heb je een gratis app? Dat klinkt leuk, maar zo werkt het natuurlijk niet helemaal, althans, niet vaker dan eens. Bij het terugvragen van aankoopbedragen wordt ook gekeken naar je aankoopgedrag en dan val je met dit soort praktijken natuurlijk vrij snel door de mand. Daarnaast ontvang je ook geen updates meer van een app zodra je je geld hebt teruggevraagd, simpelweg omdat je licentie is ingetrokken. En daarnaast: het is natuurlijk gewoon een vorm van diefstal. Dus ja, technisch gezien kan het je lukken voor een app of twee, maar het is oneerlijk en waarschijnlijk niet eens de moeite waard.

Tip 08: In-app-aankopen

Iets complexer dan het terugvragen van het aankoopbedrag, is het terugvragen van een bedrag dat je in een app hebt uitgegeven. Bijvoorbeeld wanneer je credits hebt gekocht in een spelletje. Wanneer je vindt dat je recht hebt op teruggave van het geld, dien je daarvoor in het geval van Android contact op te nemen met de app-ontwikkelaar. De kans dat je je geld terugkrijgt, is echter klein. Vind je echter nog steeds dat je er recht op hebt (bijvoorbeeld omdat je per ongeluk twee keer op de knop hebt gedrukt en dus twee keer hebt gekocht), dan kun je een verzoek indienen bij Google op dezelfde manier als waarop je een teruggave vraagt voor een app.

Tip 08 Ook in-app aankopen kun je annuleren, maar veel kans op succes heeft dat niet.

Mag dat wel?

In de begindagen van apps lag het misschien allemaal ietsje anders, maar tegenwoordig mag je aannemen dat een aankoop een aankoop is, oftewel, je koopt iets in een winkel en daar zitten bepaalde rechten (en plichten) aan vast. Soms trekken ontwikkelaars een app terug, wat sommige gebruikers schandalig vinden.

Toch is dat niet logisch. In feite is er namelijk helemaal niet zoveel anders dan wanneer je een fysieke game in een winkel koopt. Immers, daar kun je ook niet na een jaar aankloppen en je game opnieuw opeisen, die hebben ze namelijk al aan je meegegeven. Apple noch Google zijn verplicht om een app die je koopt voor eeuwig beschikbaar te houden voor je. Je bent zelf verantwoordelijk voor het beheer van de zaken die je hebt gekocht, óók als deze virtueel zijn. Het terugtrekken van een app geeft je dus geen recht op teruggave van je geld, het product is immers geleverd.

Tip 09: App-back-up Android

Zoals je in het kader 'Mag dat wel?' kunt lezen, is er niets dat je kunt doen tegen apps die worden teruggetrokken uit de Google Play Store, ook al heb je daarvoor betaald. Het enige dat je kunt doen, is een goede reservekopie maken van de apps die je hebt geïnstalleerd, zodat je die zelf kunt terugzetten indien nodig, of op een nieuw toestel kunt zetten (aangezien teruggetrokken apps niet automatisch worden geïnstalleerd bij de overstap naar een nieuw toestel).

Zo'n back-up maken is overigens heel eenvoudig, je kunt er gewoon een gratis app voor downloaden in de Google Play Store, genaamd App Backup & Restore. Met deze app maak je een (al dan niet selectieve) back-up van de apps op je smartphone, waarvandaan je ze met dezelfde app dan ook eenvoudig weer kunt terugzetten. Let wel: zolang die back-up op de interne opslag van je telefoon staat, loop je wel een risico, want zet je je toestel bijvoorbeeld terug naar fabrieksinstellingen, dan is alles weg. De oplossing is om de back-up weg te schrijven naar een SD-kaartje, of naar je pc, Google Drive of Dropbox te kopiëren.

Tip 10: App-back-up iOS

Een reservekopie maken van apps in iOS is wat omslachtiger dan in Android. Vanaf je iPhone (iPad, iPod etc.) is er eigenlijk maar één manier en dat is een back-up maken van het gehele toestel, inclusief apps. Praktisch is dat natuurlijk niet, want voor één app wil je niet een complete reservekopie terugzetten. Er is een methode, maar daar heb je wel een pc voor nodig en een programma genaamd CopyTrans Apps. Wanneer je de app hebt gestart en het iOS-apparaat met je pc hebt verbonden, worden alle geïnstalleerde apps getoond. Kies de app(s) waarvan je een reservekopie wilt maken en klik op Backup apps. De apps worden nu als .ipa-bestand opgeslagen in de map op de pc die jij specificeert. Om apps terug te zetten, klik je op Install apps. Navigeer nu naar de map met de .ipa-bestanden en selecteer de app(s) die je wilt herstellen. Klik op OK, en wacht een paar minuten terwijl het programma z'n werk doet. De apps worden nu hersteld naar je iOS-apparaat, waarna je het toestel kunt loskoppelen van je pc.

Tip 10 Voor een (eenvoudige) reservekopie in iOS heb je een pc nodig.

0 Reactie(s) op: Niet goed, geld terug: wat zijn je rechten bij virtuele aankopen?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.