Nieuw e-mailadres? Zo loop je geen mails mis!

© PXimport

Nieuw e-mailadres? Zo loop je geen mails mis!

Geplaatst: 12 februari 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:35

Martin Gijzemijter

Een e-mailadres is bijna net zo belangrijk als je huisadres. Al je mails komen er op binnen, dus je zult niet zomaar overstappen op een ander adres. Maar stel dat dat tóch moet, bijvoorbeeld omdat je van Gmail naar Outlook wilt. Hoe voorkom je dan dat je belangrijke mails misloopt?

Kies verstandig

Voordat we je tips geven over de meest efficiënte wijze om over te stappen naar een nieuw e-mailadres, is het belangrijk dat je ook goed nadenkt over het nieuwe e-mailadres dat je neemt. Stel dat je een nieuw e-mailaccount neemt omdat je bent veranderd van internetprovider. Wie zegt dat er over twee jaar niet weer een prachtige aanbieding of ontwikkeling is waardoor je wéér overstapt? Je wilt niet op korte termijn wederom iedereen een wijziging hoeven door te geven.

In deze tijd is het dan ook niet verstandig om je e-mailadres af te late hangen van je provider. En daarbij is het onnodig, er zijn voldoende gratis diensten zoals Gmail, Outlook.com enzovoort, die je in principe nooit meer hoeft te veranderen. Nog zekerder van je zaak zijn? Registreer dan gewoon je eigen domein, dan weet je zeker dat je e-mailadres (dat aan dat domein hangt) echt nooit meer hoeft te veranderen.

 

© PXimport

Kies voor een dienst waarvan je zeker weet dat je er de komende jaren goed zit.

Oude schoenen...

Het is een mooi gezegde: geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. En als het om e-mail gaat, is het ook verstandig om de oude schoenen nog even te bewaren, zelfs al heb je nieuwe. Zolang je je oude e-mailadres niet opzegt (een periode van een half jaar overlap is meer dan voldoende), kun je heel makkelijk ontdekken of je alles hebt omgezet naar je nieuwe adres en als dat niet zo is (je bent bijvoorbeeld je Twitter-account vergeten om te zetten en je weet het wachtwoord niet meer) dan kun je nog even dankbaar gebruik maken van je oude adres).

Zorg er wel voor dat je de mails van je oude adres laat doorsturen naar je nieuwe adres, zodat je niet telkens twee maildiensten hoeft te controleren. Maak een filter aan in je nieuwe maildienst, zodat de mails van je oude mailadres in een aparte map terecht komen, en je eens per week de map even kunt doorlopen om te zien of er nog mail binnenkomt. In een ideale situatie komt er na een paar maanden alleen nog spam op binnen, en dat laat je lekker achter je.

Communiceren en modificeren

Wanneer je de voorbereidende stappen hebt genomen voor het overstappen, is het tijd om vrienden, familieleden en andere contactpersonen in te lichten over het feit dat je een nieuw e-mailadres hebt. Laat vooral niet weten dat je oude e-mailadres ook nog blijft bestaan, want dan is de kans groot dat men denkt 'ik pas dat later wel aan' en die later komt vaak nooit meer.

De tweede stap is het aanpassen van al je accounts, denk daarbij aan Facebook, Twitter, Pinterest, maar ook bijvoorbeeld abonnementen op kranten, tijdschriften enzovoort. Tenzij je een uitgebreid dossier bijhoudt, is de kans meer dan aanwezig dat je hier een dienst zult vergeten. Ook daarom is het verstandig om voorlopig even je oude adres aan te houden. Immers, als je verhuist, gebruik je daarvoor waarschijnlijk ook een doorstuurservice.

 

© PXimport

Pas je e-mail adres aan bij alle diensten die je gebruikt, zoals Facebook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten