Nieuwe clouddienst? Zo verhuis je je bestanden

Door: Jochem de Goede | 29 november 2017 10:08

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Google en Microsoft bieden beide uitgebreide clouddiensten aan die constant vernieuwd worden. Wellicht ben je geneigd over te stappen naar een nieuwe clouddienst? Hoe je zo’n cloudverhuizing aanpakt leggen we je uit in dit artikel.

1 OneDrive

Als je naar OneDrive wilt overstappen, moet je eerst de client instellen. De OneDrive-clients zijn beschikbaar voor Windows en macOS en voor Android en iOS. In Windows 10 is de client standaard aanwezig, voor de andere systemen download je de applicatie. Om ermee aan de slag te gaan, open je de Windows Verkenner en klik je links op OneDrive. Er verschijnt een scherm om in te loggen met je Microsoft-account. Heb je nog niet zo’n account, dan maak je er een aan. Na het inloggen heb je in je verkenner de OneDrive-map waarin je je bestanden kunt plaatsen om deze met de cloud te synchroniseren.

2 Google Drive

Google Drive is standaard niet aanwezig op je pc. Je dient die client handmatig te downloaden. Klik bij Persoonlijk op Downloaden en open het gedownloade bestand. De installatie gaat geheel vanzelf. Open na installatie de app en log in met je Google-account. Kies welke mappen je wilt synchroniseren met Drive en kies de locatie van je Google Drive-map op je pc. Je krijgt achteraf een aantal nieuwe snelkoppelingen op je bureaublad voor alle online Google-apps.

3 Controle opslagruimte

Voordat je nu gelijk al je bestanden verplaatst naar je nieuwe clouddienst: controleer eerst even hoeveel opslagruimte je nu gebruikt in je oude clouddienst en hoeveel je beschikbaar hebt bij je nieuwe dienst. Voor OneDrive ga je hiernaartoe waar je inlogt met je Microsoft-account. Linksonder zie je nu de hoeveelheid gebruikte opslagruimte. Bij Google Drive zie je het in de linkerbalk in het lichtgrijs, vlak boven Opslagruimte upgraden.

4 Opslagruimte uitbreiden

Bij OneDrive krijg je standaard 5 GB. Je kunt bij OneDrive voor twee euro per maand deze opslag vertienvoudigen naar 50 GB. Heb je een Office 365-licentie, bijvoorbeeld Office 365 Home, dan heb je 1 TB opslag per gebruiker. Bij Google Drive krijg je gratis 15 GB opslagruimte, maar let wel op dat hier ook je Gmail meetelt. Bij Google Drive kun je voor twee euro per maand upgraden naar 100 GB en voor een tientje per maand naar 1 TB.

5 Bestanden verplaatsen

Als je genoeg opslagruimte hebt of hebt bijgekocht, is het tijd om je bestanden te verplaatsen. Als je dat doet vanuit OneDrive naar Google Drive, is het gewoon een kwestie van knippen uit de OneDrive-map en plakken in de Google Drive-map in de verkenner, en dan wachten tot de upload is voltooid. Ga je van Google Drive naar OneDrive, dan kun je niet alle bestandstypen meer openen als je zomaar verplaatst. Open de Google Apps-bestanden met extensies als *.gslides of *.gdoc en sla ze op als reguliere bestanden (bijvoorbeeld: open je Google Presentatie, klik op Bestand / Downloaden als / Microsoft PowerPoint (pptx)).

6 Gedeelde mappen

Deel je mappen met anderen? Als jij die verwijdert, kunnen ook anderen niet meer bij die bestanden. Hebben anderen een map met jou gedeeld en heb je daar alle rechten op, dan verdwijnen bij het verwijderen van bestanden uit die map, die bestanden ook bij de originele maker. Let dus goed op dat je in zo’n geval de map eerst verlaat. Je verlaat een gedeelde map in Google Drive door bovenaan op de mapnaam te klikken en te kiezen voor Delen / Geavanceerd. Klik op het kruisje bij jouw naam en klik op Gereed, waarna je er niet meer bij kunt. Zorg dus dat je een kopie hebt van de bestanden als je die wilt behouden in je nieuwe cloudopslag. Bij OneDrive verlaat je de gedeelde map door deze aan te vinken en te kiezen voor Verwijderen uit OneDrive.

Naar Dropbox?

Als je naar Dropbox overstapt, is het ook een kwestie van de client downloaden en bestanden verplaatsen. Let ook bij Dropbox op je gedeelde mappen, dat je die niet zomaar leeghaalt maar dat je die eerst verlaat, zie stap 6. Wil je van Dropbox over naar een andere dienst, dan hoef je gelukkig weinig te letten op eigen bestandsformaten of andere vreemde onderdelen. Het is alleen even letten op je items in Dropbox Paper, indien je dat gebruikt. Als je een item opent in Dropbox Paper kun je klikken op de drie puntjes rechtsboven en het bestand downloaden als docx of als Markdown.

7 Speciale diensten

Is je internet dusdanig traag dat het wel heel lang duurt om alles te downloaden en te uploaden, dan kun je ook een dienst van een derde gebruiken. Een bekende dienst is Mover.io, dat zich speciaal richt op cloudmigraties. Dit is wel prijzig: 1 dollar per GB met een minimum van 20 GB, dus minimaal 20 dollar.

Wil je vooral een dienst die handiger werkt dan de losse mappen in je verkenner? Probeer eens een cloudmanager als MultCloud. Je plaatst hier eenvoudig clouddiensten bij elkaar in één interface, waarna je bestanden tussen die diensten kunt verplaatsen. Er zijn meer soortgelijke diensten.

8 Gmail importeren

Om je e-mail van Outlook naar Gmail over te zetten, ga je als volgt aan de slag. Ga naar www.gmail.com en klik rechts op het tandwiel / Instellingen. Ga naar Accounts en import / E-mailberichten en contacten importeren. Typ het e-mailadres waarvan je wilt importeren, dus je oude Outlook-adres, en klik op Doorgaan. Wacht even op de controle en klik weer op Doorgaan. Meld je dan aan bij met je Microsoft-account en klik op Ja om de ShuttleCloud Migration Tool for Gmail toegang te geven. Het importeren begint dan vanzelf en zowel je e-mail als je contactpersonen worden overgezet.

0 Reactie(s) op: Nieuwe clouddienst? Zo verhuis je je bestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.