Nieuwe clouddienst? Zo verhuis je je bestanden

Door: Jochem de Goede | 29 november 2017 10:08

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

9 Outlook importeren

Om je e-mail over te zetten van Gmail naar Outlook ga je in Outlook naar het tandwiel rechtsboven / Opties / Accounts / Verbonden accounts. Klik op Gmail. Je kunt kiezen waar de mail wordt opgeslagen: in aparte mappen of in de bestaande mappen. Klik op OK om te starten en log dan in met je Gmail-account. Geef Microsoft toegang om je account in te zien. De e-mail wordt dan vanzelf overgezet zonder gedoe. Je contactpersonen worden dan net als bij Gmail ook meteen overgezet.

10 Gmail doorsturen

Helaas zal het niet direct zo zijn dat alle e-mail automatisch op je nieuwe adres aankomt. Voor de overgangsperiode is het fijn om je e-mail door te sturen naar je nieuwe adres. Op Gmail doe je dat weer via het tandwiel / Instellingen / Doorsturen en POP/IMAP. Bij Doorsturen kies je voor Een kopie van een inkomend bericht doorsturen en klik op Een doorstuuradres toevoegen. Voer het e-mailadres in. Je ontvangt op dat adres een e-mail met een code: voer die achteraf in Gmail in om het doorsturen te bevestigen. Je kunt bij Gmail ook kiezen wat er met de mail in Gmail zelf moet gebeuren: die kun je verwijderen of de kopie behouden en eventueel als gelezen markeren.

11 Outlook doorsturen

Om in Outlook je e-mail door te sturen, ga je naar het tandwiel en dan naar Opties. Links in de balk kies je bij Accounts voor de optie Doorsturen. Kies voor de optie Doorsturen starten en vul je nieuwe Gmail-adres in. Je kunt ervoor kiezen om kopieën nog te bewaren in Outlook met de optie Een kopie van doorgestuurde berichten bewaren. Klik dan op Opslaan om alle e-mail door te sturen.

12 Gmail: Versturen vanaf

Als je af en toe toch nog e-mails wilt verzenden vanaf je oude e-mailadres, kan dat nog. In Gmail ga je dan naar de instellingen en klik je op het tabblad Accounts en import. Bij het kopje Mail verzenden als klik je op Nog een e-mailadres toevoegen. Vul dan je e-mailadres in en klik op Volgende stap. De smtp-server en poort zijn automatisch al ingevuld. Vul alleen nog het wachtwoord in van je Microsoft-account, anders kan er niet ingelogd worden bij de smtp-server. Let op: heb je authenticatie in twee stappen aan staan, dan vul je hier een app-wachtwoord in. Klik ten slotte op Account toevoegen. Als je nu een e-mail opstelt in Gmail, kun je die ook verzenden vanaf je Outlook-e-mailadres.

13 Outlook: Versturen vanaf

In Outlook kun je ook versturen vanaf een ander e-mailadres. Daarvoor ga je ook weer naar Opties en dan naar Accounts / Verbonden accounts. Bij E-mailaliassen klik je op Primaire aliassen beheren of kiezen. Klik op E-mailadres toevoegen en typ je oude adres. Klik dan op Bevestigen in de lijst en kies voor E-mail verzenden. In je oude adres klik je op de juiste link om de alias te bevestigen. Als je nu een e-mail opstelt in Outlook, kun je op Van klikken en dit e-mailadres kiezen om vanuit te versturen.

14 Google Takeout

Als je definitief weggaat bij Google kun je de Takeout-tool gebruiken om al je gegevens offline te bewaren en op te slaan, zodat je die altijd later nog kunt importeren bij een andere dienst en zodat je niets vergeet. Vink aan welke gegevens je graag allemaal wilt downloaden en klik op Volgende. Kies het bestandstype, de archiefgrootte en kies hoe je het resultaat wilt ontvangen: downloadlink per e-mail of opslaan in Google Drive of meteen aan OneDrive toevoegen. Klik ten slotte op Archief maken.

15 Google Agenda exporteren

Het enige wat bij de overstap nu nog niet automatisch gebeurt, is het verplaatsen van je agenda. Voor Google Agenda klik je op het tandwiel / Instellingen / Agenda’s. Klik dan op Agenda’s exporteren en het zip-bestand wordt gedownload. In Outlook ga je naar je agenda via het blokjesmenu linksboven en kies je voor Agenda. Klik dan op Agenda toevoegen / Uit bestand. Vervolgens kies je het ics-bestand van je Google-account. Herhaal dit als je meerdere agenda’s importeert. Kies ook in welke agenda je de gegevens wilt importeren.

16 Outlook Agenda importeren

In Outlook.com ga je naar je agenda en klik je op het tandwiel / Opties. Ga dan naar Gedeelde agenda’s en kies voor Agenda publiceren. Kies een agenda uit de lijst en klik op Maken bij Beschikbaarheid, titels en locaties weergeven. Kopieer en plak de link bij ICS in de browser. Bij Google Chrome wordt dan vanzelf het ics-bestand gedownload. In Google Agenda ga je dan naar het pijltje naast Andere agenda’s links en klik je op Agenda importeren. Klik op Bestand kiezen en kies de agenda waar de afspraken moeten komen te staan. Klik dan op Importeren om ze te importeren.

17 Overige exporteren

Waarschijnlijk is nog niet alles overgezet en helaas is de kans groot dat de rest ervan handmatig zal moeten gebeuren. Notities bijvoorbeeld: om die van Google Keep over te zetten naar OneNote, dat kan niet zomaar. Andersom is dat ook het geval. Hetzelfde geldt voor je foto’s, met name omdat Microsoft geen alternatieve dienst heeft voor Google Foto’s. Je kunt je foto’s wel in OneDrive zetten door ze eerst te downloaden via Google Takeout.

0 Reactie(s) op: Nieuwe clouddienst? Zo verhuis je je bestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.