Nieuwe usenetlocaties

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 juli 2011 10:49

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Met behulp van een rechterlijke uitspraak en juridische dreigementen is Stichting Brein erin geslaagd om FTD en ongeveer vijftien andere nieuwsgroepenfora offline te krijgen. Gelukkig betekent dat niet dat downloaden via usenet onmogelijk is geworden. Er zijn namelijk nog genoeg andere manieren om leuke films en muziekbestanden op te sporen!

Sluiting FTD

In Tips & Trucs is de laatste jaren veel aandacht aan FTD besteed. Dit forum was een zeer waardevolle ontmoetingsplaats voor gebruikers van usenet. Leden gaven er aan elkaar door in welke nieuwsgroep en onder welke bestandsnaam films, muziek, spelletjes en software waren te vinden. Stichting Brein spande een rechtszaak aan, omdat men vond dat FTD bijdroeg aan het openbaar maken van auteursrechtelijk beschermde werken. Hoewel het forum geen directe verwijzingen naar de downloads bevatte, kreeg de piraterijwaakhond gelijk. De rechter bepaalde dat FTD zijn leden stimuleerde om auteursrechtelijk beschermd materiaal te uploaden. Onder meer het 'kudos'-beloningssysteem zou gebruikers daartoe aansporen. Hoewel er voor het downloaden van beschermde werken in Nederland geen verbod bestaat (commerciële software en videospelletjes uitgezonderd), is het faciliteren van ongeautoriseerde uploads niet toegestaan. Op 1 maart 2011 sloot FTD voorgoed zijn deuren. Stichting Brein stuurde kort na de uitspraak dreigbrieven naar andere nieuwsgroepenfora. Omdat de beheerders geen zin hadden in een langdurige rechtszaak en hoge proceskosten, gooiden zij de handdoek in de ring. Onder andere FTN, Ftaclub, Dutch Binaries Program en TwilightNZB bestaan sindsdien niet meer.

Op www.ftd.nu vindt u alleen nog een gedenkpagina.

1. Nieuwsgroepen

Doordat Stichting Brein de afgelopen maanden flink heeft huisgehouden, zijn er veel minder bronnen over waarmee u interessante bestanden op usenet kunt ontdekken. Overigens zal het de organisatie waarschijnlijk nooit lukken om downloaden via nieuwsgroepen tegen te gaan. Het systeem wordt wereldwijd gebruikt en is zelfs al ouder dan internet. Via talloze (buitenlandse) nieuwsgroepen wordt data continu gesynchroniseerd, waardoor van iedere film en ieder muziekalbum talloze kopieën bestaan. Het is voor Stichting Brein simpelweg onmogelijk om de boel plat te leggen. Nieuwsgroepen hebben van oorsprong eigenlijk helemaal geen downloadtaak. Ze zijn bedoeld om middels tekstberichten informatie uit te wisselen over specifieke onderwerpen. U kunt usenet min of meer zien als een enorm forum. Door een film te versnipperen in een gigantische hoeveelheid tekstbestandjes (articles) en die vervolgens op een nieuwsserver te bewaren, is het mogelijk om media te delen. Uw nieuwslezer plakt alle data vervolgens weer aan elkaar, zodat u de film of het muziekbestand zonder problemen afspeelt.

2. Headers ophalen

Een traditionele methode om films en muziek op usenet te ontdekken, is door de 'headers' van een nieuwsgroep handmatig op te halen. Een header bestaat uit een aantal tekstregels met onder meer de titel, postdatum en auteur. Aan een header is altijd een 'body' gekoppeld. Hierin staat inhoudelijke informatie over een mediabestand. U zoekt alle deeltjes van bijvoorbeeld een film bij elkaar en haalt ze vervolgens één voor één binnen. Een geschikte nieuwslezer voegt deze stukjes samen tot een enkel rar-bestand. Een film bestaat meestal uit meerdere rar-bestanden met een omvang van pakweg 50 MB. Uw nieuwslezer pakt deze bestanden uit en zet ze om naar een afspeelbaar mediaformaat. Het gratis downloadprogramma GrabIt is bijvoorbeeld prima geschikt om headers op te halen. Om ermee aan de slag te gaan, bezoekt u de website Shemes. Gebruik hier de groene knop FREE DOWNLOAD! om het installatiebestand op uw computer te zetten. Voer het exe-bestand uit en doorloop de wizard. Laat tijdens de installatie een vinkje staan voor Associate GrabIt with NZB files. Deze instelling komt op een later moment in dit artikel goed van pas. Start vervolgens het programma op.

Met GrabIt kunt u handmatig headers ophalen.

3. GrabIt instellen

GrabIt opent met een configuratiewizard waarin u het hostadres, de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw nieuwsserver moet invullen. Weet u niet wat een nieuwsserver is? Lees dan eerst het kader dat u elders in dit artikel vindt. Typ onder News (NNTP) server het hostadres, zet een vinkje voor News (NNTP) server requires a username and password en klik op Next. Vul de inloggegevens in die u van de nieuwsserver- of internetprovider hebt gekregen. Bevestig met Next en laat het vinkje staan voor Retrieve grouplist from server when I click 'Finish'. Sluit de configuratiewizard af door op Finish te klikken. Er wordt nu een lijst opgehaald waar alle beschikbare nieuwsgroepen in staan. Klik op OK om het overzicht weer te geven. Voordat u er iets mee gaat doen, is het verstandig om eerst enkele instellingen door te nemen. Klik met de rechtermuisknop op Default server en kies Server properties. U ziet nu de gegevens van de nieuwsserver staan. Wellicht ondersteunt uw aanbieder SSL-versleuteling. In dat geval zet u een vinkje voor Encrypted server connection (SSL). Het is hierdoor moeilijker voor derde partijen om te zien welke bestanden u van usenet downloadt. Kijk ook even of achter Port het juiste poortnummer staat vermeld. Geef onder Maximum allowed connections aan hoeveel gelijktijdige verbindingen met de nieuwsserver maximaal zijn toegestaan en sluit het dialoogvenster via OK. Ten slotte is het slim om uw eigen mappen te kiezen voor de downloads. Ga naar Edit / Preferences / Folders. Selecteer vervolgens op welke locatie u de downloads (tijdelijk) wilt bewaren en bevestig met OK.

Het is belangrijk om een goede nieuwsserver te hebben, zodat u complete bestanden binnen kunt halen.

Nieuwsservers

Om gebruik te maken van usenet is het een vereiste dat u toegang hebt tot een nieuwsserver. Voor een bescheiden maandbedrag kunt u een (prepaid-)abonnement afsluiten bij een betaalde aanbieder (payserver) zoals Hitnews, NewsXS of LightningUsenet. Het voordeel van een betaalde server is dat hij een lange downloadretentie biedt, zodat u ook films binnenhaalt die al honderden dagen oud zijn. De 'retentie' staat voor de lengte van de periode dat de bestanden op de nieuwsserver worden bewaard. Gratis nieuwsservers van internetproviders hebben vaak een downloadretentie van hooguit een maand. Daarnaast is de kans op incomplete bestanden groter als u een gratis server gebruikt. Sommige payservers kunnen gedurende een bepaalde periode gratis worden uitgeprobeerd. Zo kunt u bij Hitnews vrijblijvend een proefabonnement van drie dagen nemen. Wilt u een 'echt' abonnement afsluiten? Let dan goed op de specificaties. In veel gevallen wordt er een data- en snelheidslimiet gehanteerd.

0 Reactie(s) op: Nieuwe usenetlocaties

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.