Ninite: installeer software in enkele klikken

Door: koen-vervloesem | 04 maart 2010 11:47

Review

Voert u vaak een Windows-(her)installatie uit, dan heeft u het zich zeker al eens beklaagd dat u daarna nog al uw favoriete software één voor één moet installeren. De webapplicatie Ninite.com helpt u om dit in een paar klikken uit te voeren.

Normaal is het installeren van uw favoriete software een tijdrovende taak: u surft naar tientallen websites, gaat op zoek naar het juiste installatieprogramma dat bij uw Windows-versie hoort, downloadt dit en voert het uit, waarna het installatieprogramma u nog allerlei vragen stelt en als u niet oppast allerlei taakbalken in uw browser installeert. En dit herhaalt zich voor elk programma.

Met Ninite is dit verleden tijd: u surft naar één website, vinkt al uw favoriete gratis programma’s aan en klikt op Get Installer. Ninite biedt u dan een gepersonaliseerd installatieprogramma aan dat één voor één alle geselecteerde software downloadt en installeert. Dat doet het overigens zonder u lastig te vallen met vragen.

Selecteer uw favoriete programma’s.

Het softwareaanbod van Ninite is helaas (nog) niet zo heel uitgebreid, maar wel goed gekozen en geordend in logische categorieën. De bekendste gratis en opensource programma’s zijn allemaal van de partij: de browsers Firefox, Chrome, Safari en Opera, maar ook communicatieprogramma’s zoals Skype, Windows Live Messenger en Pidgin, mediaspelers zoals iTunes, Songbird, Winamp en VLC, het kantoorpakket OpenOffice.org en een trialversie van Microsoft Office 2007. Ook essentiële runtimes zoals Java, Flash, .NET en Silverlight kunt u aanvinken, evenals beveiligingsprogramma’s en andere tools.

Niet zo slim

Ninite installeert de geselecteerde programma’s grotendeels met hun standaardinstellingen (behalve dat het geen taakbalken in uw browser installeert). Een nadeel is dat u hierover geen enkele controle heeft: nergens in Ninite krijgt u de mogelijkheid om de installatieopties van programma’s zelf te kiezen. Dat is de prijs die u betaalt voor het gebruiksgemak.

De installatie van programma’s gebeurt bovendien niet zo slim: zo hadden we Google Chrome voor installatie geselecteerd op de website van Ninite, terwijl we de nieuwste versie zelf al geïnstalleerd hadden. Het installatieprogramma van Ninite bleek dit helemaal niet op te merken en downloadde en installeerde vrolijk exact dezelfde versie opnieuw. We hadden ook al een oudere versie van Firefox staan, en selecteerden de browser eveneens in Ninite. Het programma installeerde dan de nieuwste versie van Firefox, maar we hadden toch graag gezien dat Ninite ons eerst vroeg of we wel wilden upgraden.

Ninite downloadt en installeert al uw favoriete programma’s in één keer.

Ninite

Freeware

Taal Engels

Medium downloadgrootte afhankelijk van geselecteerde programma’s

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker Secure By Design

Oordeel 6/10

Pluspunten

Heel eenvoudig te gebruiken

Minpunten

Beperkt softwareaanbod

Van sommige software installeert Ninite enkel de Engelstalige versie

Installatieopties zijn niet door de gebruiker te kiezen

Ninite merkt het niet als een programma al geïnstalleerd is

0 Reactie(s) op: Ninite: installeer software in enkele klikken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.