Partitioneren met NIUBI Partition Editor Free

Door: Toon van Daele | 02 september 2019 13:48

Partitie schoonmaken
Review

Wil je de grootte van een schijfpartitie aanpassen, of wil je die verwijderen of (her)formatteren, dan kun je normaliter terecht in de module Schijfbeheer van Windows. Voor complexere operaties kun je echter beter aankloppen bij een externe en meer flexibele partitiebeheerder, zoals NIUBI Partition Editor.

NIUBI Partition Editor Free

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP en hoger
Website
www.hdd-tool.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Uitgebreide functionaliteit
 • Overzichtelijk
 • Minpunten
 • Helpfunctie alleen online tutorials

In dit artikel voelen we de gratis versie van NIUBI Partition Editor aan de tand, maar weet dat er ook een Professional-editie is (circa 46 euro). Die laatste versie mag je ook in een commerciële omgeving gebruiken en stelt je bovendien in staat een opstartbaar herstelmedium te creëren om met een muisklik naar een vorige schijftoestand terug te keren. Voor het overige is de functionaliteit tussen beide edities identiek, en dat is mooi meegenomen.

Drieluik

Wie al eerder met externe partitiebeheerders aan de slag is gegaan, zal zich onmiddellijk thuis voelen in de (grafische) interface van deze tool: links de beschikbare tools en functies, rechtsboven een tekstueel partitieoverzicht en daaronder een grafische weergave. Het functieaanbod maakt indruk. Je kunt volumes niet alleen verwijderen, formatteren en hernoemen, maar bijvoorbeeld ook schalen, kopiëren, samensmelten, controleren, wipen en defragmenteren. Verder tref je hier een paar conversietools, zoals omzettingen naar fat32 of naar gpt. NIUBI Partition Editor komt bovendien van pas als je een besturingssysteem wilt migreren of klonen; een wizard loodst je dan door de verschillende fasen. Alles bij elkaar dus duidelijk meer dan bij het Windows Schijfbeheer en dan bij de meeste andere gratis partitiebeheerders. Niet alleen méér overigens: het viel ons ook op dat de meeste operaties opvallend snel verliepen.

De functieomvang is lekker omvangrijk.

Stapsgewijs

Als we dan toch kleinzerig willen doen: het lukte ons niet om in één beweging een partitie uit te breiden met een stukje ‘niet-toegewezen schijfruimte’ over een andere partitie heen, wat verder op de schijf. Maar dat lukte dan weer probleemloos toen we die vrije ruimte eerst naar links lieten verplaatsen. De tool is bovendien zo slim om een aangevraagde operatie niet meteen uit te voeren. De grafische weergave reflecteert alvast wel de consequenties van je operatie, maar het vergt een expliciete bevestiging voordat die effectief ook doorgaat.

Conclusie

NIUBI Partition Editor is een veelzijdige partitiebeheerder. Naast klassieke operaties als verplaatsen, schalen of verwijderen van volumes kun je hier terecht voor het klonen en migreren van een systeem, evenals voor het wipen en defragmenteren van data. De interface is overzichtelijk en een grafische voorbeeldweergave geeft goed inzicht in de geselecteerde operaties.

De grafische voorbeeldweergaven: handig én duidelijk.

1 Reactie(s) op: Partitioneren met NIUBI Partition Editor Free

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 september 2019 17:08 Kasander1
  Wat een gedoe met doorklikken! Een betere link is

  https://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/NIUBI-Partition-Editor.shtml#download

  zodat je gelijk op de goede plek komt! Scroll wel even wat naar beneden voor de gratis versie anders denk je dat er alleen betaalde versies staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.