NOD32 Antivirus 4

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 30 juli 2010 15:48

Apps & Software

Virussen en spyware, ze vormen de minder leuke kant van een actief leven met de computer. Er zijn talloze programma’s en diensten die u tegen deze gevaren kunnen beschermen.

Veel van deze programma’s zijn zwaar en ingewikkeld en niet te vergeten, stervensduur. ESET timmert al een flinke tijd aan de weg met NOD32, een lichtgewicht antiviruspakket tegen een aantrekkelijke prijs.

Natuurlijk voelt elke cent die u moet betalen aan het beschermen van uw eigen apparatuur te veel, maar nog geen 37 euro per jaar is een prijs die zeker te overzien is. De vraag is uiteraard wat u krijgt voor dit bedrag. Wanneer u het programma downloadt en installeert, zou u zich op het eerste gezicht bekocht kunnen voelen. Slechts vijf knoppen bevat de interface, eentje voor de status, eentje voor scannen, eentje voor het bijwerken van de virusdatabase, eentje voor instellingen en een hulpknop. Echter, de eenvoud is één van de sterkste punten van NOD32. Dat er virussen bestaan is al erg genoeg, u moet niet ook nog eens een handleiding moeten lezen om uw computer te beschermen.

De interface is heerlijk eenvoudig, daar valt niets aan te begrijpen, het werkt direct.

Onder de motorkap

De interface mag dan eenvoudig zijn, het programma zelf is zeer krachtig. De gedachte van ESET achter NOD32 is dat een antivirusprogramma u moet helpen en dat u er vooral geen last van moet hebben. Die gedachte ademt dit programma in alles. Subtiele updates van de database op de achtergrond, scans waar u niets van merkt, maar heldere meldingen wanneer er wel iets aan de hand is. Dat is wellicht nog het fijnste aan NOD32, het feit dat u vaak simpelweg niet merkt dat het programma u aan het beschermen is en dat is ideaal. Wie wel meer controle wil over wat het programma doet kan overschakelen naar Geavanceerde modus, waarmee veel meer instellingen verschijnen, zoals logbestanden, planner etc.

U kunt ook overschakelen op geavanceerde modus als u meer opties wilt.

Prestaties

Dat het programma een eenvoudige interface heeft en het systeem weinig belast is hartstikke mooi, maar heeft natuurlijk weinig om het lijf als de bescherming te wensen overlaat. Gelukkig is dat niet het geval bij NOD32, in tegendeel. Uit tests van AV-test.org blijkt dat het programma zelfs één van de best presterende antivirusprogramma’s is. Zo reageert het programma binnen 4-6 uur op nieuwe virusbedreigingen waar de branche standaard 6-8 uur is. Maar het belangrijkste wellicht nog, op de computer waarop we NOD32 installeerden stond reeds software van een andere gerenommeerde partij, welke verklaarde dat ons systeem schoon was, terwijl NOD32 doodleuk een bedreiging vond. Snel, lichtgewicht, onzichtbaar, en toch een adequate beveiliging, dat is het soort programma’s waar wij hier op de redactie blij van worden en eigenlijk hoe alle antivirussoftware zou moeten zijn.

Ondanks de bestaande virusscanner werd er toch nog iets ernstigs aangetroffen door NOD32.

NOD32 Antivirus 4

Prijs: € 36,90 per jaar

Taal Nederlands

Medium 30,94 MB download

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Systeemeisen 44 MB geheugen, 35 MB harde-schijfruimte

Maker ESET

Oordeel 9/10

Pluspunten

Zeer licht programma

Alles op de achtergrond

Heerlijk eenvoudige interface

Adequate bescherming

Optie tot overschakelen naar Geavanceerde modus

0 Reactie(s) op: NOD32 Antivirus 4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.