Nooit meer spoilers dankzij Unspoiler

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 13 december 2013 17:30

Apps & Software

'Dumbledore gaat dood!' riep ooit een grapjas die Harry Potter al had gelezen, tegen de mensen die nog in de rij stonden te wachten. Lullig, maar internet is niet veel anders. Je loopt al snel het risico dingen te lezen die je nog niet wilt weten. De oplossing? Chrome en Unspoiler.

Unspoiler installeren / configureren

Eigenlijk is Unspoiler een briljant concept. Er zijn namelijk talloze zaken die je niet wilt horen / lezen op internet. Bijvoorbeeld de uitslag van de wedstrijd Ajax - Feyenoord, of de laatste ontwikkeling in het nieuwe seizoen van Homeland. 'Blijf dan van internet' zou je kunnen zeggen, maar dat is niet altijd praktisch, omdat we internet ook gebruiken voor werk, en opmerkingen kunnen op de gekste plekken opduiken.

Wat Unspoiler doet, is bepaalde woorden (die jij zelf kiest) instellen als triggers en wanneer een dergelijk woord op een site wordt aangetroffen, wordt het betreffende gedeelte afgedekt en krijg je een spoiler waarschuwing.

Je installeert Unspoiler in Chrome door deze gratis uit de Chrome Web Store te downloaden: klik daar op 'Voeg toe'. Je hoeft je browser niet te herstarten, de extensie werkt meteen. Om triggerwoorden toe te voegen, typ je in de adresbalk unspoil en druk je op de 'tab-toets'. Typ daarna het woord dat je wilt toevoegen en vervolgens op enter. Je kunt zoveel woorden toevoegen als je wilt.

Voer eerst een aantal trigger-woorden in waarvan je geen spoilers wilt ontvangen.

Unspoiler gebruiken

Wanneer je de woorden hebt toegevoegd waarvan je geen spoilers wilt ontvangen, ben je klaar om internet te bestormen. Ter illustratie duiken we op Twitter en zoeken we naar Breaking Bad, een woordencombinatie die we hebben toegevoegd aan de triggerlijst. Je krijgt direct het effect te zien: bovenin staat een waarschuwing dat deze pagina wellicht spoilers bevat. Ook op de onderdelen die spoilers bevatten, staat een groot rood vlak.

Je kunt er vervolgens voor kiezen om de spoiler te onthullen, of om deze op te slaan voor later, zodat je het kunt lezen wanneer je wel toe bent aan de betreffende informatie. Het is maar een kleine aanpassing, maar het zal je echt heel wat frustratie besparen.

Unspoiler en Chrome beschermen je vervolgens tegen de kennis die je niet wilt.

0 Reactie(s) op: Nooit meer spoilers dankzij Unspoiler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.