Nooit meer wachtwoorden gebruiken? Deze 7 projecten kunnen dat regelen!

© PXimport

Nooit meer wachtwoorden gebruiken? Deze 7 projecten kunnen dat regelen!

Geplaatst: 23 augustus 2014 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

Internetpionier en militair instituut DARPA werkt aan allerlei nieuwe authenticatiemethoden die allemaal gebruik maken van de sensoren die we nu al in onze gadgets hebben zitten. Met een beetje geluk hoeven we straks nooit meer wachtwoorden te onthouden en te gebruiken!

Het gaat maar door met wachtwoorden die op straat komen te liggen en de daarbij behorende wachtwoordenstress van gebruikers. Deze keer is er een database van 1,2 miljard inloggegevens opgedoken, waardoor we ons opnieuw afvragen: is het nou eens een keer afgelopen met die ouderwetse authenticatiemethode?

Totaalplaatje voor authenticatie

We zien al technologieën die gebruikmaken van biometrische gegevens, zoals irispatronen, vingerafdrukken en stemgeluid, maar er zijn ook onderzoekers die kijken naar een totaalplaatje: door de manier waarop we denken, lopen en ademen te herkennen, kunnen computers bepalen of we zijn wie we zeggen.

Dit soort onderzoek wordt uitgevoerd op het Amerikaanse militaire legeronderzoekscentrum DARPA. Diens authenticatieproject Active Authentication investeert in verschillende instituten die niet alleen naar de initële inlog kijken, maar authenticatie een constant proces maken. Ze gebruiken daarvoor de grote hoeveelheid sensors die we tegenwoordig in onze broekzakken bij ons dragen.

Sensoren in bestaande gadgets

DARPA-projectleider Richard Guidorizzo zegt dat deze technieken features van apparaten gebruiken die al beschikbaar zijn, maar die op een heel nieuwe manier inzetten. "We hoefde geen nieuwe apparaten te maken om aan je smartphone te koppelen waardoor de accu nog sneller leeg gaat. We hebben met succes kunnen gebruiken wat er al in zat", aldus Guidorizzi.

Dus wanneer zijn deze dingen beschikbaar? De projecten lopen nog, maar de interesse begint te komen. "Sommige van onze teams worden benaderd door 's werelds grootste bedrijven om deze technologie in hun producten te bouwen", aldus de projecteider. Hier volgen 7 van zulke authenticatieprojecten.

Overigens zijn er ook commerciële initiatieven om het wachtwoord uit te roeien. Lees ook: 8 manieren om het wachtwoord de nek om te draaien.

1. Microbewegingen van de hand

Een project van het New York Institute of Technology analyseert microbewegingen en kleine trillingen in de hand van de gebruiker die een smartphone vasthoudt om zo de identiteit vast te stellen. De onderzoekers kijken naar 'touch-burst' activiteiten, die plaatsvinden op het moment dat een gebruiker iets invoert op een apparaat, en de pauzes tussen aanrakingen en gebaren terwijl de gebruiker content tot zich neemt.

 

© PXimport

2. Fysieke activiteit

SRI International gebruikt de versnellingsmeter en gyroscoop in smartphones om unieke en onderscheidende karakteristieken van het loopgedrag van een gebruiker te analyseren. Je paslengte, de manier waarop je balans houdt en je loopsnelhelheid vormen unieke factoren. Aanvullende sensoren kunnen fysieke situatie herkennen, zoals hoe dichtbij anderen staan en of de gebruiker, zit, staat, sms't, praat of iets opraapt.

3. Stylometrie

De verschillen in hoe we taal gebruiken kan al genoeg zijn om onderscheid te maken. Drexel University probeert auteurs te herkennen aan de hand van de grote hoeveelheden tekst die we dagelijks in onze pc's en smartphones kloppen. Daarmee kan mogelijk worden te bepalen of er iemand anders achter het toetsenbord gaat zitten.

Afwijkende factoren zijn het vocabulaire dat wordt gebruikt, individuele grammaticale eigenaardigheden, zinsopbouw en zelfs de tikfouten die we keer op keer maken. Deze technologie kan worden gekoppeld aan andere toetsenbordauthenticatiemethodes - dus de analyse van het typgedrag van de gebruikers, zoals de toetsnelheid en ruimte tussen het tikken van letters - om een nog betere beveiligd authenticatiesysteem te bouwen.

4. Hartslag via microgolfreflectie

Het Jet Propulsion Laboratory van NASA probeert kenmerkende eigenschappen van je hartslag te achterhalen via je telefoon. De microgolven die uit het apparaat komen worden gereflecteerd door je lichaam en die informatie wordt opgevangen door sensoren die de signalen versterken om je hartslag te destilleren. Deze methode heeft een bijkomstigheid, de sensoren kunnen namelijk ook hartritmeafwijkingen opvangen en waarschuwen dat je misschien een specialist moet raadplegen.

 

© PXimport

5. Foutmeldingen

Niemand wordt graag geconfronteerd met een foutmelding, maar deze ergernis kan een rol spelen in beveiliging. Door willekeurige foutmeldingen weer te geven en te kijken hoe gebruikers daarop reageren, hoopt het Southwest Research Instutite individuen te leren herkennen. De volgende keer dat je een bewerkingsfout op het werkgeheugen krijgt, moet je goed nadenken over je reactie: misschien is je pc je aan het testen.

6. Biometrische analyse

Met biometrische analyse, tegenwoordig waarschijnlijk bij het grote publiek bekend als de techniek achter vingerafdrukscanners, worden een hoop lichamelijke kernmerken bij elkaar geveegd. Li Creative Technologies is bezig met stemherkenning om mobiele apparaten te ontgrendelen. Je krijgt dan de vraag om een wachtwoordzin te spreken en de software kijkt niet alleen of die zin klopt, maar ook of jij wel degene bent die hem uitspreekt. Een tweede functie monitort geluiden constant om te zien of een ander persoon het toestel heeft opgepakt om het te gebruiken.

7. Visuele kenmerken

De University of Maryland kijkt naar visuele kenmerken om te bepalen of jij degene bent die de pc of smartphone gebruikt. Dat werkt verschillend: op de pc kijkt het bijvoorbeeld naar de manier waarop je vensters indeelt, je werkpatronen en hoe en waar je de muis beweegt. Op de smartphone daarentegen bekijkt het drie visuele kenmerken: een afbeelding van de frontcamera, een beeld van je omgeving die wordt opgevangen met de hoofdcamera en je schermactiviteit. Onderzoekers hopen dat deze combinatie uniek genoeg is om je te onderscheiden van andere gebruikers.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten