Norman Security Pack en Security Suite (Pro) 9.0

Door: Edmond Varwijk | 09 december 2011 09:01

Apps & Software

Norman heeft het al jaren moeilijk in de tests van beveiligingsproducten. De resultaten van detectie en opschonen vallen doorgaans tegen, terwijl de producten wel duur zijn en maar weinig vernieuwend.

Norman wekt aanvankelijk vooral verwarring. Hun antivirusproduct bestaat namelijk niet meer en heet nu Security Pack. Alleen is daarover zelfs op de eigen Norman-site niets terug te vinden. Terwijl de verouderde Norman Antivirus op de eigen Norman-website wordt aangeboden, evenals op sites van partners van Norman. De software van Norman is volledig modulair wat het erg eenvoudig maakt onderdelen toe te voegen of juist weg te halen. Zo kunt u van uw Security Pack alsnog zelf een antivirus maken.

Behalve de kleuren en het eerste scherm is er aan de interface van Norman weinig veranderd.

Security Pack

De nieuwe interface is volgens Norman een van de belangrijkste vernieuwingen in het product. Behalve de kleurstelling en een opgefrist openingsscherm is er echter niet veel veranderd. Er zijn erg veel opties zichtbaar, maar welke zijn nu echt belangrijk? Norman vertelt het u niet. Niet door deze in de interface te benadrukken, maar ook niet in de helptekst. Deze laatste weet bovendien vaak ook niet waar een functie toe dient. Zo blijft bijvoorbeeld onduidelijk waarvoor de 'Uitbraakmodus' is bedoeld. Voor het scannen zijn er automatische en handmatige scans vooraf ingesteld, u kunt zelf nog andere scans definiëren. Norman vraagt daarbij erg vaak om administratorrechten. De grootste frivoliteit is de scanner die actief wordt als de schermbeveiliging actief wordt. Volgens Norman is het product 'ontwikkeld om te werken onder Windows 8'. Navraag leert dat het pakket nu compatibel is met de Developer Preview en dat men dat ook zo gaat houden.

Wat de uitbraakmodus doet is en blijft onbekend, ook de helptekst helpt ons niet het te ontdekken.

Security Suite

De software begint met een wizard die helpt het product te configureren. Lange teksten moeten helpen de keuzes (zoals voor het juiste beveiligingsniveau) begrijpelijk te maken. Eenvoudig is het echter niet, u moet er wel even voor gaan zitten. Lastig is ook dat de wizard niet zo goed is als je mag verwachten. Zo wordt onterecht het programma VMware bij de browsers ingedeeld en alleen Windows Media Player als een programma erkend dat wel eens naar het internet zou willen kunnen.

De Security Suite is leverbaar als standaardversie met behalve antivirus en antispyware ook antispam, antiphishing, een 'slimme' firewall en ouderlijk toezicht. De Pro-versie voegt hier nog privacytools (die gebruiksgeschiedenis uit Windows, browsers en Windows Media Player kan verwijderen) en een Intrusion Guard aan toe. Deze Intrusion Guard kan bijvoorbeeld de installatie van stuurprogramma's en de toegang tot het geheugen monitoren. Wanneer noodzakelijk geacht, kan het stuurprogramma's weigeren. Deze laatste opties werken overigens alleen op een 32bit-versie van Windows.

Opnieuw veel technische taal en vijf knoppen om te klikken voor een toch eigenlijk heel eenvoudige keuze.

Conclusie

Ook de nieuwste versies van de Norman-beveiligingsproducten kunnen ons niet bekoren. De interface is onvoldoende gebruiksvriendelijk en vraagt veel tijd en aandacht van de gebruiker, terwijl de producten ondermaats presteren als het om beveiliging gaat.

Norman Security Pack 9.0

Prijs € 39,95 (3 pc's) met 1 jaar updates

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of download (150 MB)

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 1,8GHz-processor, 2 GB geheugen, 500 MB harde-schijfruimte

Maker Norman

Oordeel 5/10

Pluspunten

Uitbreidbaar zonder herinstallatie

Minpunten

Slechte scanresultaten

Interface

Taalgebruik

Onduidelijk aanbod

Vaak administratorrechten nodig

Norman Security Suite (Pro) 9.0

Prijs € 54,95 (3 pc's) € 64,95 (Pro, 3 pc's) met 1 jaar updates

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of download (150 MB)

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 1,8GHz-processor, 2 GB geheugen, 500 MB harde-schijfruimte

Maker Norman

Oordeel 4/10

Pluspunten

Uitbreidbaar zonder herinstallatie

Minpunten

Slechte scanresultaten

Interface

Taalgebruik

Onduidelijk aanbod

Vaak administratorrechten nodig

0 Reactie(s) op: Norman Security Pack en Security Suite (Pro) 9.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.