Norton 360 Version 4.0

Door: Edmond Varwijk | 04 november 2010 16:48

Apps & Software

Naast alle beveiligingsproducten en het aparte Norton Utilities, levert Symantec ook een combinatie van deze producten en dat is Norton 360. Het is beveiliging én meer, maar kost ook meer.

Achterop de verpakking maakt producent Symantec het de kopers makkelijk door een vergelijking te maken tussen Norton Internet Security en Norton 360. De lijst laat zien dat alles wat in de eerste zit, ook in Norton 360 aanwezig is, met als extra’s back-up en software voor optimalisatie van de prestaties van de pc.

Norton 360 biedt rondom beveiliging voor pc, gebruiker en gegevens.

Beveiliging

Norton 360 beschermt tegen virussen en spyware, integreert met e-mailprogramma’s voor het scannen van binnenkomende en uitgaande berichten, beschermt privégegevens, beveiligt tegen phising en er is een ‘slimme’ firewall. De laatste is overzichtelijker dan de Windows-firewall en werkt met algemene instellingen waarop regels voor de uitzonderingen kunnen worden gemaakt. Dit is erg overzichtelijk al zal in de meeste gevallen de firewall vooral automatisch zijn werk doen. In de nieuwe versie heeft Norton de reputatietechniek, die sites en bestanden controleert op basis van ervaringen met dat bestand, uitgebreid naar downloads. Wordt een gevaarlijk bestand binnengehaald, dan meldt het voordat u het download of het installeren ervan aan of juist af te raden is. Als add-on kan nog een module voor ouderlijk toezicht aan de installatie worden toegevoegd.

Wie dieper doordringt in Norton 360 ziet ineens toch een meer klassiek beveiligingsprogramma met bedreigingen en risico’s.

Back-up

Voor back-up levert Norton een abonnement op de eigen online back-updienst mee. Bij de standaardversie van Norton 360 krijgt u daar 2 GB online opslagruimte, bij de Premier Edition 25 GB. U kunt zelf regelen wanneer u iets wilt back-uppen en waarheen, maar automatisch gebeurt dit online zodra de pc inactief is. Nieuw is de webtoegang waarmee het mogelijk is via internet toegang te krijgen tot de back-up en van afstand bestanden terug te zetten. Over deze nieuwe functie is in de handleiding echter niets te vinden.

Een belangrijk nadeel van de back-upfunctie in Norton 360 is dat een back-up op bijvoorbeeld een eigen NAS-apparaat niet mogelijk is. Volgens Homayoun Sarkechik, productmarketingmanager bij Symantec, moeten gebruikers die dergelijke functionaliteit wensen, uitwijken naar Norton Ghost.

Norton Online Back-up ondersteunt cd, dvd, usb- en firewire-schijven voor back-up, maar geen NAS en gedeelde netwerkschijven.

Optimalisatie

Voor optimalisatie van de prestaties van de pc biedt Norton schijfoptimalisatie: het opruimen van onnodige bestanden, het opschonen van het Windows Register, het uitvoeren van enkele diagnostische tests en het versnellen van de opstarttijd van de pc door programma’s die zich automatisch met de pc laten opstarten uit te schakelen. De functies zijn vooral heel onzichtbaar, teveel wordt automatisch gedaan en zelf bepalen wat er gebeurt is eigenlijk niet mogelijk.

Wie dat handiger vindt, kan ook vanuit een overzicht van taken het programma gebruiken.

Conclusie

Versie 4.0 van Norton 360 laat een gemengde indruk achter. Het product ziet er mooi uit, is redelijk gebruiksvriendelijk, heeft geen merkbare impact op de systeemprestaties, biedt veel functies voor de beveiliging van pc en persoonlijke gegevens en werkt eigenlijk foutloos. Tegelijk is te vaak onduidelijk wat het nu precies doet en zijn er ook enkele functionele beperkingen (vooral bij de back-up) die een product in deze prijscategorie niet zou moeten hebben.

Norton 360 Version 4.0

Prijs Standard: € 89,99 (voor 3 pc’s met 1 jaar updates); Premier Edition: € 99,99 (voor 3 pc’s met 1 jaar updates)

Taal Nederlands

Medium 1 cd of 104 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP (SP2)/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 512 MB RAM, 300 MB harde-schijfruimte, Internet Explorer 6.0 of hoger, Firefox 3.0 of hoger

Maker Symantec

Oordeel 7/10

Pluspunten

Vergaande automatisering pc en databeveiliging

Biedt alle beveiligingsfuncties Norton Internet Security

2 of 25 GB online back-upruimte

Minpunten

Onvoldoende mogelijkheid te bepalen wat er gebeurt

Back-up ondersteunt geen NAS of netwerkmappen

Standaardversie maar 2 GB online back-up

0 Reactie(s) op: Norton 360 Version 4.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.