Norton AntiVirus en Internet Security 2012

Door: Edmond Varwijk | 28 september 2011 14:37

Apps & Software

De Norton-producten hadden ooit de naam opgebouwd meer systeemresources te laten verdwijnen dan malware. Inmiddels is dat volledig onterecht, sterker nog, de nieuwste Norton AntiVirus en Norton Internet Security zijn snel, 'lichtgewicht' en behoren tot de top in pc-beveiliging.

Symantec heeft drie producten voor computerbeveiliging. Norton 360 is daarvan de meest uitgebreide, gevolgd door Internet Security en AntiVirus. Norton 360 verschijnt echter pas over enkele maanden, waardoor we nu enkel over de AntiVirus en Internet Security uitweiden. De afgelopen jaren hebben ze een uitstekende reputatie bij ons opgebouwd en kwam met de 2011-editie van de AntiVirus nog als beste uit de test.

De interface van de nieuwe Norton-producten is erg opgeruimd.

Beide Norton-producten zijn erg snel en belasten de computer nauwelijks. De programma's installeren zich in minder dan een minuut, maar bieden daarbij geen opties de installatie aan te passen. Na de installatie kunnen nog extra onderdelen worden toegevoegd, zoals de nieuwe Norton Management voor het centraal beheren van Norton-producten op verschillende computers en Norton Family Protection voor ouderlijk toezicht. Dit zijn cloudgebaseerde diensten die Norton de laatste jaren heeft ontwikkeld. De meeste hiervan zijn gratis, behalve (bijvoorbeeld) de online back-up waarvoor echter wel in beide producten een knop zit. Dergelijke pogingen tot koppelverkoop komen vaker voor en misstaan in een product dat het bij uitstek moet hebben van vertrouwen.

Met Norton Management kunnen via de webportal van Norton op verschillende computers geïnstalleerde Norton-producten worden beheerd.

Het is bovendien niet de enige rariteit in de interface van de beide programma's. Zo leidt de knop Nu scannen niet naar de systeemscan maar naar de reputatiescan en de nieuwe Facebook-prikbordscanner. De eerste scant bestanden op basis van feedback van andere Norton-gebruikers, de tweede doorzoekt berichten op de eigen Facebook-pagina op malafide url's. Niet wat je zoekt als je 'nu' je systeem wilt scannen. De Facebook-prikbordscanner vereist daarbij behalve lees- ook schrijfrechten op de Facebook-pagina. Volgens Homayoun Sarkechik van Symantec gebruikt het die om een eventuele gevonden malafide url te melden op de Facebook-pagina, het product zal verder geen foto's of reclameberichten plaatsen.

Norton AntiVirus en Internet Security 2012 kunnen ook de berichten op de eigen Facebook-pagina scannen op malafide url's.

Het belangrijkste verschil tussen Norton Antivirus en Norton Internet Security is de firewall. Deze werkt met een standaard set aan regels voor de programma's die het op de computer aantreft en vraagt dus niet bij elk contact met het internet, of dat wel is toegestaan. Dit verkleint de kans op fouten terwijl het nog steeds mogelijk is diep in de firewall te duiken en elke regel aan te passen. Andere extra's van Internet Security zijn: antispam, ouderlijk toezicht, de bescherming van privégegevens en Norton SafeWeb (dat tijdens het browsen de gebruiker beschermt door sites en certificaten te controleren en logingegevens veilig te bewaren).

Wie dat wil, kan ook bij Norton AntiVirus en Internet Security 2012 nog diep in de opties duiken en alle beveiliging zelf instellen.

Conclusie

De nieuwe AntiVirus en Internet Security van Norton zijn zondermeer geslaagd te noemen. De producten zijn snel en nemen de gebruiker de meeste beslissingen rondom beveiliging uit handen terwijl ook dieper in de opties duiken mogelijk blijft. De verschillende cloudgebaseerde diensten zijn een mooie aanvulling en tot en met de Nederlandse vertaling prima verzorgd. Symantec moet wel stoppen haar beveiligingsproducten te gebruiken als vehikel voor de verkoop van andere producten: voor de nu zo geoptimaliseerde producten dreigt daarmee namelijk opnieuw reputatieschade.

Norton AntiVirus 2012

Prijs € 39,99 (1 pc) € 49,99 (3 pc's) met 1 jaar updates

Taal Nederlandstalig

Medium cd of download (98 MB)

Proefversie Download (98 MB) 30 dagen geldig

Systeemeisen Windows XP SP2/Vista SP1/7 (32 en 64 bit)

Maker Symantec

Oordeel 8/10

Pluspunten

Nederlandstalig

Licht en snel

Veel scanopties

Integratie online diensten

Minpunten

Onzinnige wereldkaart met bedreigingen

Vereist voor gevorderden veel muisklikken

Norton Internet Security 2012

Prijs € 69,99 (3 pc's) met 1 jaar updates

Taal Nederlandstalig

Medium cd of download (104 MB)

Proefversie Download (104 MB) 30 dagen geldig

Systeemeisen Windows XP SP2/Vista SP1/7 (32 en 64 bit)

Maker Symantec

Oordeel 8/10

Pluspunten

Nederlandstalig

Licht en snel

Uitgebreide opties

Integratie online diensten

Minpunten

Onzinnige wereldkaart met bedreigingen

Vereist voor gevorderden veel muisklikken

1 Reactie(s) op: Norton AntiVirus en Internet Security 2012

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 2 oktober 2013 13:17 Anoniem
    moet ik ze beide installeren of is het antivirus voldoende
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.