Norton Security 2018 - Gegarandeerd veilig

Door: Edmond Varwijk | 10 april 2018 08:41

Review

Na een reeks topzware edities gooide Symantec enkele jaren geleden het roer om. De Norton-beveiligingsproducten moesten lichter én beter, en nadrukkelijk ook andere apparaten dan alleen de Windows-pc beveiligen. Een paar jaar later blijkt het vervangen van bekende productnamen zoals Antivirus en Internet Security toch makkelijker dan écht vernieuwen in security. Een blik op Norton Security 2018.

Norton Security 2018

Prijs
Vanaf € 29,99 per jaar
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10, macOS, iOS, Android
Website
nl.norton.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Goede scores vergelijkende tests
  • Online beheer
  • Scan voor download Android-apps
  • Minpunten
  • Browserextensies
  • Overbodige apps
  • Back-up alleen in Premium

Norton Security is er in drie versies: Standaard, Deluxe en Premium. Elke versie biedt naast bescherming tegen malware, virussen en spyware een firewall, identiteitsbescherming, een wachtwoordmanager en een aantal hulpprogramma’s voor systeemoptimalisatie. De Premium-versie biedt daarnaast nog ouderlijk toezicht, back-up en cloudopslag. Security Standaard mag op één pc of Mac worden geïnstalleerd, Deluxe op maximaal vijf ‘apparaten’, wat dan ineens ook smartphones en tablets mogen zijn, en Premium op zelfs tien. Een helder model dat echter zeker nog eenvoudiger kan.

Alle functionaliteit is in het openingsscherm verdeeld over vier tabbladen.

Functionaliteit

De functionaliteit is in het geval van Standaard en Deluxe verdeeld over vier tabbladen: Beveiliging, Identiteit, Prestaties en Meer Norton. Bij Premium is er Backup als vijfde. Hoewel dit allemaal goed werkt en de Norton-producten in de vergelijkende antivirustests van AV Comparatives en AV Test goede resultaten halen, krijgt het product toch niet onze voorkeur. Dit komt doordat er enerzijds te veel versnippering is in versies, online en offline beheer en de zeker in het geval van iOS nog altijd te beperkte echte beveiligingsopties. Voor apparaten van Apple is er Norton Mobile Security, dat de contactpersonen back-upt naar de cloud en een verloren iPhone kan blokkeren of opsporen.

Voor Android is er Norton Security & Antivirus, met een onnodige antivirus die de reputatie van apps controleert voordat deze worden gedownload, malware blokkeert, beschermt tegen onveilige sites en opnieuw een verloren Android-apparaat kan opsporen en blokkeren. De meeste van deze functies zitten inmiddels ook standaard in iOS en Android of zijn gratis toe te voegen. Nog minder te spreken zijn we over het grote aantal browserextensies en plug-ins die Norton installeert om browsen veiliger te maken. Ouderlijk Toezicht, Norton Safe Search, de wachtwoordmanager, de antiphishing – allemaal veranderen ze het aanzien van de browser, nemen ze ruimte in beslag en maken ze browsen een echt minder prettige ervaring.

De voorkeur van Norton voor browserextensies en werkbalken beïnvloedt de browserervaring in negatieve zin.

Conclusie

De vernieuwing die Symantec zo nadrukkelijk in gang heeft gezet, verdient het om verder te worden gebracht. Daarbij zal het bedrijf echte keuzes moeten maken voor de beveiliging van Windows, Mac én mobiele apparaten, zonder daarbij de gebruikerservaring negatief te beïnvloeden. Tot die tijd is Norton een prima beveiliger, maar zijn er domweg betere alternatieven.

0 Reactie(s) op: Norton Security 2018 - Gegarandeerd veilig

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.