Notitieblaadjes op het bureaublad met Sticky Notes

Door: Ronald Smit | 25 november 2021 14:55

Een Sticky Note plakblaadje op het Windows 10 bureaublad
How To

Iedereen kent wel de bekende Post-It's, de notitieblaadjes die je overal op kunt plakken waardoor je nooit meer iets vergeet. Heb jij inmiddels je hele beeldscherm volgeplakt met de gele briefjes? Dan wordt het tijd om voor een digitaal alternatief te gaan.

Om dingen te onthouden plakken velen nog altijd vol enthousiasme gele (of anders gekleurde) zelfklevende notitieblaadjes op bijvoorbeeld de rand van het scherm. Nog mooier - want extreem aandacht trekkend - zou zijn om de blaadjes op het scherm zelf te plakken. In de papieren versie is dat niet handig, want je kunt dan het achterliggende stuk scherm niet meer zien. Vandaar dat er in Windows 10 ook een virtuele versie van de plakblaadjes is te vinden. Klik in het menu Start op Sticky Notes (of Plaknotities als je de Nederlandse versie van Windows 10 gebruikt). Je ziet direct een maagdelijk leeg geel plakblaadje verschijnen. En een venster met daarin de vraag of je Inzichten wilt inschakelen. Om te voorkomen dat Microsoft nu ook al gaat meelezen met je notities adviseren we je hier om op Niet nu te klikken.

Microsoft ook mee laten lezen met notities hoeft wat ons betreft niet zo

Kleur

Je kan de kleur van het blaadje desgewenst aanpassen door op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld te klikken. Ook zie je dan een instellingentandwieltje. Dit leidt naar de enige beschikbare optie: Inzichten aan- of uitzetten. Als het goed is staan die dus uit. Klik op het plusje linksboven een al dan niet ingevuld notitieblaadje en je voegt een nieuw exemplaar toe. Op deze manier kan je je hele bureaublad 'behangen' met plakblaadjes. Een klik op het prullenbakje verwijdert de notitie. Om snel gebruik te maken van de notitieblaadjes kan je de app een plekje op de 'Snelstart'-balk direct rechts van de knop Start geven. Klik daarvoor met de rechter muisknop Sticky Notes in het menu Start. En vervolgens in het geopende contextmenu onder Meer op Aan de taakbalk vastmaken. Zolang je het programma niet afsluit blijven de noties zichtbaar. Ook als je Windows hebt afgesloten en opnieuw start. De kans dat je een reminder mist is daarmee klein. Helaas is het niet mogelijk om plaknotities aan de bovenkant van andere toepassingen bij te houden.

Je kunt al je memo's terugvinden in de lijst met notities door binnen de tool te klikken op de drie horizontale bolletjes. Je kunt notities ook synchroniseren op apparaten en apps, zoals OneNote Mobile, Microsoft Launcher voor Android, en Outlook voor Windows. Ga hiervoor weer naar het menu Lijst met notities en druk op het tandwieltje rechtsboven in het venster. Meld je vervolgens aan om je notities te synchroniseren met de cloud.

Ook kun je zoeken in je notities, door een zoekterm in te vullen in het zoekvak bovenaan de lijst met notities of druk op het toetsenbord op CTRL + F om te zoeken. De lijst met notities wordt gefilterd voor alleen de notities die de zoekterm bevatten.

Evernote

Heb je al overal notities van bijvoorbeeld een cursus en bonnetjes rondslingeren? Dan is het wellicht niet zo handig om al deze notities handmatig in te voeren in Sticky Notes. Je kunt dan veel beter een app als Evernote gebruiken om snel orde op zaken te brengen. Je kunt hierin immers zowat alles bewaren, organiseren en terugvinden. Een alternatief voor Evernote is Joplin. Het verschil: je hebt het helemaal in eigen beheer. Je kunt zelfs de notities opslaan op een server, als je dat wilt, voor nóg meer privacy. In dit artikel laten we zien hoe je Joplin opzet en wat je er mee kunt. 

0 Reactie(s) op: Notitieblaadjes op het bureaublad met Sticky Notes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.