ObjectDock 1.9

Door: Kees Krick | 27 oktober 2010 14:08

Apps & Software

ObjectDock kan als aanvulling of vervanging van de taakbalk van Windows gebruikt worden. Qua voorkomen lijkt het programma best veel op het dock met pictogrammen zoals we dat van Mac OS X kennen. Het uiterlijk van ObjectDock is in grote mate aan te passen. Thema’s, andere pictogrammen, noem maar op.

Standaard wordt het programma vlak boven de taakbalk getoond, maar u mag het ook ergens anders neerzetten. Als u de muispijl langs de pictogrammen beweegt, komen ze vloeiend op u af en is het net alsof u ze met een vergrootglas bestudeert. Na een klik op een pictogram wordt het betreffende programma opgestart. Uitbreiden van de ‘dock’ kan door er programma’s naartoe te slepen. Bijvoorbeeld vanaf het bureaublad of het startmenu van Windows. Naarmate ObjectDock voller raakt, slinken de pictogrammen automatisch zodat het allemaal netjes op het scherm blijft passen.

ObjectDock met standaard pictogrammen.

Programma’s starten

Zodra een programma start, verschijnt er een wit driehoekje onder het pictogram. Via de instellingen is daar eventueel een cirkel of iets anders van te maken. Omdat veel programma’s vaker opgestart kunnen worden, mag u de muisknop op een pictogram ingedrukt houden om een lijstje van geopende documenten of bijvoorbeeld webpagina’s te zien. Eventueel kunnen miniaturen van geopende programma’s in de dock getoond worden. De lengte van de balk neemt dan wel flink toe. ObjectDock snoept trouwens best wat ruimte af van geopende programmavensters, tenzij u er voor kiest om de balk automatisch te laten verbergen wanneer u hem niet nodig hebt. Zodra u de muiscursor naar de onderkant van het scherm brengt, springt de dock dan vanzelf weer tevoorschijn. Dat is iets wat u trouwens ook met de standaard taakbalk van Windows kunt doen. Vervangt u de Windows-taakbalk door ObjectDock, vergeet dan niet om een pictogram voor het startmenu toe te voegen. Dat kan door met rechts op een leeg stuk te klikken en te kiezen voor Add en vervolgens New ‘Start Menu Launcher’.

Pictogrammen worden uitvergroot tijdens het bladeren.

Conclusie

ObjectDock is een grafisch mooie aanvulling van de Windows taakbalk en vooral handig als u een waslijst aan programma’s altijd onder handbereik wilt hebben. Behalve een gratis versie is er ook een betaalde Plus-versie, met onder andere tabbladen en ondersteuning voor het systeemvak. Let op dat u bij rechtsklikken op een pictogram met de optie Remove entry alleen het pictogram uit de dock weghaalt, maar met Verwijderen juist het programma zelf weggooit!

ObjectDock 1.9

Freeware

Taal Engels

Download 12 MB

OS Windows XP/Vista/7 (32 bits)

Systeemeisen 256 MB geheugen, 20 MB harde-schijfruimte

Maker Stardock Corporation

Oordeel 7/10

Pluspunten

Volledig aan te passen taakbalk

Ook handig voor wie met zowel pc als Mac werkt

Minpunten

Overlap met programmavensters (tenzij automatisch verbergen)

Startmenu soms niet bereikbaar (via pictogram in ObjectDock)

Remove en Verwijderen is verwarrend

Veiligheid

Let op: 1 van 43 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: ObjectDock 1.9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.