OBS Studio - Bouw je eigen televisiestudio

Door: Martin Gijzemijter | 21 juni 2019 13:35

Review

‘Dit was Martin vanuit Renkum, dan schakelen we nu weer over naar de studio!’. Dat klinkt heel professioneel en ingewikkeld, maar dankzij gratis software als OBS (Open Broadcaster Software) kun je heel eenvoudig video’s maken die bestaan uit verschillende feeds en zo live video met andere media combineren.

OBS Studio

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10; macOS; Linux
Website
www.obsproject.com
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Veel functionaliteit voor gratis software
 • Het werkt probleemloos
 • Kinderlijk eenvoudig
 • Minpunten
 • Geen speciale effecten
 • Geen uitleg (je moet het zelf uitzoeken)

Niet iedereen zal de ambitie hebben om van z’n zolderkamer een televisiestudio te maken, maar wanneer je met regelmaat tutorials maakt of live video’s streamt op Facebook, YouTube, Twitch of een ander platform, dan ontstaat al snel de wens om het wat professioneler te doen. Daar is heel dure software voor, maar het kan dus ook helemaal gratis, met OBS. Wanneer je de software installeert, dan zie je een interface die complex lijkt, maar dat in werkelijkheid niet is. Aan de linkerkant zie je je montagescherm (oftewel, daar kun je rommelen) en aan de rechterkant zie je wat je uitzendt of opneemt.

Scènes en bronnen

Grofweg werkt OBS met twee onderdelen: scènes en bronnen. Scènes zijn letterlijk scènes die je maakt voor je video, die zijn opgebouwd uit bronnen. Die bronnen kunnen bestaan uit opgenomen video’s, een live feed van je webcam, een afbeelding, een audiobestand, een Windows-venster; noem maar op. In een scène kun je bronnen stapelen, oftewel, je kunt je webcam-feed laten afspelen bovenop een afbeelding of andere video. Stel dat je een scène maakt met een opgenomen video en een scène met een live feed, dan is ‘dan schakelen we nu weer over naar de studio’ ineens niet meer zo moeilijk. De scènes kun je voorzien van soepele overgangen, zodat het er echt uitziet alsof het in de studio gemonteerd is.

Niet ingewikkeld

Het leukste van dit alles is dat OBS Studio totaal niet ingewikkeld is. Je moet natuurlijk even stoeien met de interface, maar als je begrijpt wat wat is, dan flits je door de knoppen heen alsof je nooit anders hebt gedaan. Verbinding maken met live-platformen gaat heel eenvoudig via de voorinstellingen, daar ervaren we zelden problemen mee. Speciale effecten heb je in dit programma niet, daarvoor zul je betaalde software moeten gebruiken.

Links kun je rommelen wat je wilt, pas als je op Overgang drukt, ‘publiceer’ je het.

Conclusie

We zijn heel enthousiast over OBS Studio. Het is eenvoudig, het werkt feilloos en het is ook nog eens helemaal gratis. Er is betaalde software die véél meer kan, maar dit is fantastisch om te kijken of jij uit het juiste hout bent gesneden om een video tot in de puntjes voor te bereiden. Zodra je live video’s op deze manier gaat maken, zal men je heel veel serieuzer nemen. De software is overigens ook te gebruiken om dit soort producties op te nemen in plaats van direct uit te zenden.

1 Reactie(s) op: OBS Studio - Bouw je eigen televisiestudio

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juni 2019 13:53 Hans_Hekkenbouwer
  Het zal mijn tijd wel duren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.