oCam - Screencasts zonder moeite

© PXimport

oCam - Screencasts zonder moeite

Geplaatst: 25 januari 2014 - 08:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Ignace de Groot

Er bestaan verschillende commerciële programma's waarmee je screencasts (video-opnames van wat er op je scherm gebeurt) kunt maken. Als je de extra functies van dergelijke programma's niet nodig vindt, verdient oCam je volle aandacht.

De installatie van oCam weerspiegelt al meteen de filosofie van het programma: 'hoe eenvoudiger, hoe beter.' Wel is het even opletten op einde van de installatie: verwijder hier de vinkjes om ongewenste aanpassingen en extra software te voorkomen.

Direct na de installatie verschijnt een verplaatsbare groene rechthoek op je scherm. Deze markeert het opnamegebied en met de Record-knop op de zwevende knoppenbalk kun je direct een opname starten. De beelden bewaart oCam standaard in een avi-bestand, in de map C:\users\\ocam. Naast screencasts kan oCam via de knop Capture ook statische schermafbeeldingen maken die in het png-formaat worden bewaard.

Opnamegebied vaststellen

Je hoeft natuurlijk geen genoegen te nemen met het voorgestelde opnamegebied: met de muis kun je heel eenvoudig de rechthoek opnieuw schalen en herpositioneren.

 

© PXimport

Een screencast maken vergt weinig meer dan een muisklik.

Dat kan overigens ook met Resize: deze knop biedt je naast zeven voorgedefinieerde venstergroottes ook opties als Full screen, Primary monitor of Secondary monitor. Resize bevat ook de functie Select area, waar je alleen maar het gewenste schermdeel hoeft aan te klikken, zoals een venster of knoppenbalk om hem te herschalen.

Extra instellingen

Zoals gezegd slaat oCam screencasts standaard op in een avi-container, maar ook dat kun je aanpassen. De knop Codecs biedt je namelijk nog een aantal andere mogelijkheden aan: naast diverse formaten binnen de avi-container (zoals mpeg-1, mpeg-2 en mpeg-4) kun je nog mp4, flv, mov, ts en vob selecteren.

 

© PXimport

Er is een ruime keuze aan videoformaten.

Verder laat ook de bitrate van zowel de video- als de audio-codering zich aanpassen. Ook geluiden kunnen worden opgenomen wanneer je oCam de weg wijst naar het aangesloten audio-apparaat. Verder kun je nog sneltoetsen vastleggen, de opslaglocatie aanpassen en eventueel een tijdslimiet voor de opnames instellen. Kortom, oCam is zeker niet het meest uitgebreide screencast-programma, maar meer rechttoe rechtaan dan oCam vind je ze zelden.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Eenvoudig en snel

Verschillende formaten

Audio-opnames

Minpunten

Conclusie

oCam 13.0 --------- **Taal** Engels **OS** Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows 8 **Meer informatie** [www.ohsoft.net](http://www.ohsoft.net/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten