oCam - Screencasts zonder moeite

Door: Ignace de Groot | 25 januari 2014 10:00

Apps & Software

Er bestaan verschillende commerciële programma's waarmee je screencasts (video-opnames van wat er op je scherm gebeurt) kunt maken. Als je de extra functies van dergelijke programma's niet nodig vindt, verdient oCam je volle aandacht.

Score
60
 • Pluspunten
 • Audio-opnames
 • Verschillende formaten
 • Eenvoudig en snel
 • Minpunten

None

oCam 13.0

Taal

Engels

OS

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Meer informatie

www.ohsoft.net

De installatie van oCam weerspiegelt al meteen de filosofie van het programma: 'hoe eenvoudiger, hoe beter.' Wel is het even opletten op einde van de installatie: verwijder hier de vinkjes om ongewenste aanpassingen en extra software te voorkomen.

Direct na de installatie verschijnt een verplaatsbare groene rechthoek op je scherm. Deze markeert het opnamegebied en met de Record-knop op de zwevende knoppenbalk kun je direct een opname starten. De beelden bewaart oCam standaard in een avi-bestand, in de map C:\users\\ocam. Naast screencasts kan oCam via de knop Capture ook statische schermafbeeldingen maken die in het png-formaat worden bewaard.

Opnamegebied vaststellen

Je hoeft natuurlijk geen genoegen te nemen met het voorgestelde opnamegebied: met de muis kun je heel eenvoudig de rechthoek opnieuw schalen en herpositioneren.

Een screencast maken vergt weinig meer dan een muisklik.

Dat kan overigens ook met Resize: deze knop biedt je naast zeven voorgedefinieerde venstergroottes ook opties als Full screen, Primary monitor of Secondary monitor. Resize bevat ook de functie Select area, waar je alleen maar het gewenste schermdeel hoeft aan te klikken, zoals een venster of knoppenbalk om hem te herschalen.

Extra instellingen

Zoals gezegd slaat oCam screencasts standaard op in een avi-container, maar ook dat kun je aanpassen. De knop Codecs biedt je namelijk nog een aantal andere mogelijkheden aan: naast diverse formaten binnen de avi-container (zoals mpeg-1, mpeg-2 en mpeg-4) kun je nog mp4, flv, mov, ts en vob selecteren.

Er is een ruime keuze aan videoformaten.

Verder laat ook de bitrate van zowel de video- als de audio-codering zich aanpassen. Ook geluiden kunnen worden opgenomen wanneer je oCam de weg wijst naar het aangesloten audio-apparaat. Verder kun je nog sneltoetsen vastleggen, de opslaglocatie aanpassen en eventueel een tijdslimiet voor de opnames instellen. Kortom, oCam is zeker niet het meest uitgebreide screencast-programma, maar meer rechttoe rechtaan dan oCam vind je ze zelden.

4 Reactie(s) op: oCam - Screencasts zonder moeite

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 januari 2014 15:06 Anoniem
  leuk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 maart 2014 10:53 Anoniem
  LET OP!

  DE NIEUWSTE VERSIE VAN oCam INSTALLEERT AUTOMATISCH MALWARE !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2015 18:23 Anoniem
  ik ga het proberren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juni 2016 09:32 Anoniem
  Als je het programma wilt beëindigen dient u eerst advertenties te kijken. Als u de film opname stopt en het programma wilt afsluiten krijgt u zelfs 2 maal het genot van gratis advertenties. U kunt daar niet omheen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.