Office 2016 versus de alternatieven - welke moet je kiezen?

Door: Edmond Varwijk | 09 februari 2016 11:04

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

LibreOffice 5.0

LibreOffice is een fork (afsplitsing) van OpenOffice.org, gestart nadat Oracle OpenOffice kocht. Doordat men de opensource-code kon gebruiken was LibreOffice al heel snel een volwaardig alternatief en heeft het OpenOffice.org inmiddels duidelijk overvleugeld. LibreOffice is gratis beschikbaar voor Windows, OS X en Linux. Het bestaat uit Writer voor het maken van tekstdocumenten, Calc voor spreadsheets, Base voor databases, Draw voor tekeningen, Impress voor presentaties en Math voor het gebruik van formules.

LibreOffice biedt dus alternatieven voor Word, Excel, PowerPoint en Access, een beetje voor Visio, maar geen alternatieven voor Outlook, Publisher en OneNote. Het uiterlijk van LibreOffice lijkt nog het meest op dat van een Office-versie voor de komst van het Lint. Doordat tussentijds wel de menu's zijn opgeschoond en vooral de pictogrammen op de werkbalken geüpdatet, doet het zeker niet verouderd aan. LibreOffice voldoet voor zeker 85% van alle klusjes die je ook met Microsoft Office doet, maar het is zeker minder gebruiksvriendelijk en documenten en grafieken zijn minder mooi en flexibel. Op iOS bestaat LibreOffice niet, voor Android is er een LibreOffice Viewer beschikbaar.

PowerPoint en Impress zijn functioneel behoorlijk aan elkaar gewaagd.

LibreOffice 5.0

Oordeel

***

Prijs

Gratis

Website

http://nl.libreoffice.nl

Google Docs

Bij Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Formulieren en Tekeningen staan alle documenten automatisch in de cloud, omdat alle programma's zelf ook in de cloud staat. Google Docs is namelijk een schoolvoorbeeld van 'software-as-a-service': de applicaties worden daar door Google continu onderhouden en geüpdatet en jij bent gewoon de gebruiker. Geen gedoe dus met updates en crashes, dit werkt altijd. De enige echte eis die de Google Docs-suite stelt is een recente versie van een gangbare browser. Het werkt dus altijd, ongeacht of je Windows, OS X of Linux gebruikt.

Google Docs bestaat dus uit de tekstverwerker Documenten, het rekenprogramma Spreadsheets, het PowerPoint-alternatief Presentaties, Formulieren waarmee je eenvoudig een enquête kunt maken en Tekeningen voor diagrammen en stroomschema's. Google Drive is het hart en de centrale hub van de suite, daarvanuit zijn alle programma's beschikbaar. De verschillende onderdelen ondersteunen in meer of mindere mate het samen bewerken van documenten in realtime, en de suite loopt hier dus flink voor op Microsoft Office.

Opvallend is dat zoekgigant Google pas nu, in navolging van Microsoft, een functie aan Documenten heeft toegevoegd om direct vanuit een document te kunnen zoeken naar aanvullende informatie, zonder het document te verlaten. Via de ingebouwde chatfunctie kun je tijdens het samenwerken contact houden met de andere bewerkers van de documenten. Google heeft een groot aantal apps voor Windows en Android, voor iOS is het aantal geringer. Elk van de apps heeft niet de kwaliteit van die van de apps van Microsoft.

Google Drive is het hart van de Google Docs-suite en maakt documenten bereikbaar en deelbaar altijd en op elk apparaat.

Google Docs

Oordeel

****

Prijs

Gratis

Website

http://drive.google.com

Apple iWork

iWork bestaat uit de tekstverwerker Pages, het rekenprogramma Numbers en het presentatiepakket Keynote. Van elk onderdeel is een app te koop (voor iOS en OS X). Dit klinkt goedkoop, maar het hele setje is toch 90 euro. Koop je een nieuwe Mac of iPhone/iPad, dan krijg je het er gratis bij. Er is geen iWork voor Windows of Android, wel bestaan er browserversies van de programma's zodat je alsnog ook vanaf niet-Apple-apparaten je documenten kunt bekijken en bewerken. Net als bij Google Docs is het bij iCloud mogelijk gelijktijdig met anderen aan een document te werken. Samenwerken is wel beperkt tot de webversie van iWork, de apps ondersteunen dit niet. Pages, Numbers en Keynote zijn verder gebruiksvriendelijk en je kunt er redelijk makkelijk aansprekende documenten mee maken.

Functioneel gezien loopt iWork echter flink achter bij Microsoft Office en dat geldt zelfs voor de OSX-apps. Functionaliteit zoals draaitabellen en koppelingen met databases ontbreekt, maar ook meer alledaagse functies zoals een achtergrond instellen in Numbers of een deel van een document beveiligen met een wachtwoord. Dit verschil wordt nog groter wanneer je de webversies vergelijkt met die van Microsoft. Om iWork abandonware (software die door de fabrikant in de steek is gelaten en niet verder ontwikkeld wordt) te noemen gaat te ver, maar het is zonder meer tijd voor een flinke update van de suite die verder gaat dan alleen zorgen voor compatibiliteit met nieuwe versies van iOS en OS X.

iWork van Apple is een zestal apps, drie voor iPhone en iPad en drie voor OS X.

iWork

Oordeel

***

Prijs

€ 90,-

Website

www.apple.com

8 Reactie(s) op: Office 2016 versus de alternatieven - welke moet je kiezen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 februari 2016 12:09 Kasander
  Kijk eerst eens voor jezelf waarom je Office eigenlijk gebruikt of gaat gebruiken en beslis dan of het geld het waard is.
  -
  Stukken tekst schrijven/lezen zonder al teveel gedoe erin en er omheen kan je heel goed met een programma als LibreOffice of OpenOffice.
  Pas als je ingewikkelde zaken in je documenten wilt hebben moet je pas gaan denken aan MS Office. Zo simpel is de keus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2016 13:08 Anoniem
  Ook Hier Libre Office, een eerlijk en goed product ver weg van alle commerciële overdreven pakketten uit Redmond.
  Be Happy, go LIbre
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2016 14:14 Anoniem
  Natuurlijk MS Office. De rest is compleet waardeloos…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 februari 2016 15:42 Anoniem
  office zonder cloud graag!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2016 04:01 japie12
  Gebruik nog steeds office 2010
  Gebruik meestal alleen word en excel
  Dan ook nog meestal die heel eenvoudige dingen
  Pakket is natuurlijk supergoed en heeft veel mogelijkheden
  Meeste mensen gebruiken net als ik slechts minder als 3o% van de mmogelijlhesen.
  Google docs en sheets is ook prima. Ben niet overgestapt omdat ik dan in de cloud moet werken.Gaarne office versie
  zonder cloud anders stap ik niet over
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 11:05 Anoniem
  Uiteraard Libre Office, perfect voot thuisgebruik, gratis, regelmatig updates, dus waarom zou je betalen voor een product, vol opties die je thuis toch nooit gebruikt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2016 18:58 Anoniem
  Libre Office is leuk voor huis, tuin en keukengebruik, maar haalt het niet bij MS Office.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 februari 2016 09:40 Anoniem
  Ik heb nog steeds MS Office 2007 op mijn computer staan, maar werk daarnaast al jaren naar volle tevredenheid met het Office-pakket van www.softmaker.com. Snel en betrouwbaar, ook met docx en andere MS-formaten. Er zijn versies voor Windows, Linux en Android.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.