Office voor Windows 10 - Aan de slag met de nieuwe apps

Door: Joris Peterse | 14 februari 2015 10:08

Hands-on

Voor de testversie van Windows 10 heeft Microsoft een drietal Office-apps vrijgegeven die je kosteloos kunt uitproberen. Later moet ook een Outlook-applicatie volgen.

Deze Office apps komen straks gratis beschikbaar op smartphones en tablets die Windows 10 draaien. Of de apps voor Windows 10 pc's en laptops straks ook gratis zijn is nog niet bekend. Maar de apps zullen er in ieder geval wel op draaien. Lees ook: Windows 10 wordt gratis upgrade

Installeren

Om de apps uit te kunnen proberen moet je de testversie van Windows 10 geïnstalleerd hebben. Je kunt de apps alleen uit de applicatiewinkel binnenhalen, om de Office-apps te installeren heb je dus een Microsoft-account nodig. Bij de installatie heb je deze waarschijnlijk al ingegeven om mee in te loggen. Heb je dat niet, open dan de Store en druk op het poppetje links naast de zoekbalk: hier kun je inloggen of een Microsoft-account aanmaken. Andere zaken als e-mail en OneDrive worden dan niet gesynchroniseerd. Je account wordt dan alleen gekoppeld aan de Store, zodat je apps kunt downloaden en synchroniseren.

Wanneer je de zoekterm Office invoert krijg je in de zoekresultaten PowerPoint Preview, Word Preview en Excel Preview te zien. Installeer de apps die je graag wilt uitproberen.

De Office-apps kun je alleen vanuit de Store installeren.

Alles in OneDrive

Er is behoorlijk wat veranderd in deze Office apps. Standaard worden je documenten in OneDrive opgeslagen. Dat is belangrijk om te weten, zodat je niet denkt dat je je documenten kwijt bent. Gebruik je geen OneDrive, dan moet je in iedere app aangeven dat de standaard opslaglocatie lokaal moet zijn. Office is gekoppeld aan je Microsoft-account en loskoppeling is niet mogelijk. Zo worden de cloud- en samenwerkingsfuncties in Office langzaam maar zeker doorgedrukt, zelfs als je de online-functionaliteit niet gebruikt.

Wanneer je begint in de Office-apps zie je dat de ribbon bovenin behoorlijk beperkt is gebleven. Dat heeft meerdere oorzaken. Ten eerste natuurlijk om de Office-applicaties ook geschikt te maken voor touchscreen-bediening. Maar vooral omdat de apps functioneel wat beperkter zijn. Het zijn immers de gratis varianten, voor uitgebreide functionaliteit moet je bij Office 365 of Office 13 zijn.

In Word heb je beperkte tekstopmaak en stijlen. De mogelijkheid om plaatjes, figuren, tabellen, links en tekstvakken in te voeren. Ook de spellingscontrole is gewoon aanwezig. Kortom, alles wat je nodig hebt om eenvoudige documentjes te typen.

Om simpele documentjes te bewerken is Word voor Windows 10 prima!

In Excel vind je tevens een beperktere (maar vooral overzichtelijke!) ribbon terug. Uiteraard zijn hier basale functies aanwezig om in meerdere bladen formules toe te passen op cellen, berekeningen te maken en grafieken te maken van ingevoerde data. Maar makers van ingewikkelde spreadsheets zullen hier ook al gauw tegen de beperkingen aanlopen. Maar als je juist simpele spreadsheets maakt, is Excel eindelijk een stukje overzichtelijker geworden.

Excel oog wel een stuk overzichtelijker.

In PowerPoint missen we de functie om sjablonen toe te passen. Dat is jammer als je een eenvoudige presentatie snel met een gelikt jasje aan te kleden. Ook is het niet mogelijk om video's in je presentatie te verwerken. Plaatjes, vormen, tekstvakken en tabellen overigens wel, evenals de mogelijkheid je tekst op te maken en overgangen toe te voegen op elementen en dia's. Toch lijkt PowerPoint toch iets te afgezwakt, vooral omdat het al de concurrentie in de nek voelt hijgen van bijvoorbeeld Prezi.

We konden maar één sjabloon vinden in PowerPoint.

Conclusie

Voor basale Office-functionaliteit zijn de Word, Excel en PowerPoint apps erg geschikt en als dit gratis beschikbaar (voorgeïnstalleerd) komt op alle Windows 10-systemen zou dat een flink voordeel zijn. Op dit moment is echter nog niet duidelijk of de apps ook gratis beschikbaar worden op pc's en laptops met Windows 10. De Office-apps zijn beperkter dan de volledige Office-versies en dat zie je vooral in de ribbon, die daardoor een stuk overzichtelijker zijn.

Minder enthousiast zijn we over het doordrukken van de OneDrive-koppeling. Belangrijke documenten met persoonlijke gegevens hebben niets te zoeken in de cloud. De Office-apps willen standaard alles in OneDrive opslaan, waardoor belangrijke gegevens plotseling op de servers van een Amerikaans bedrijf komen te staan in plaats van je eigen pc.

We hopen dat we op korte termijn ook aan de slag kunnen met een nieuwe Outlook-, en OneNote-app.

Als je niet voorzichtig bent staan je zeer persoonlijke documenten opeens in OneDrive.

3 Reactie(s) op: Office voor Windows 10 - Aan de slag met de nieuwe apps

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2015 14:44 Anoniem
  "Minder enthousiast zijn we over het doordrukken van de OneDrive-koppeling. " Maar als het over iCloud gaat, dan raken we er hier op de website niet over uitgepraat… iSheep…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 februari 2015 22:00 Anoniem
  Dat gezeur over OneDrive is onzin, want je kunt er voor zorgen dat het gewoon op je HD komt. Bovendien als je niet wilt dat je bestanden bij een Amerikaans bedrijf terecht komen, dan zou ik je willen adviseren om meteen maar te stoppen met ALLE cloud apps en met Windows, iOS, Android enz. want je kunt daar niet omheen. Er zijn trouwens vele manieren om je privacy en de integriteit van je bestanden te garanderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 14:32 Anoniem
  Belachelijk, het zou andersom moeten zijn, standaard op je eigen harddisk en optioneel onedrive. En dat vind ik absoluut geen onzin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.