Windows 10-installatie zonder account niet meer mogelijk

Door: Mark Gamble | 30 september 2019 11:42

Nieuws

Gebruikers van Windows 10 Home opgelet: wanneer je je besturingssysteem opnieuw installeert, moet je van Microsoft voortaan beschikken over een Microsoft-account. Anders kun je Windows 10 niet meer installeren.

Wat is er precies aan de hand? Microsoft heeft de laatste weken de installatieprocedure van Windows 10 Home gewijzigd. Het is niet meer mogelijk om een offline account op je computer in te stellen. In plaats daarvan moet je altijd een Microsoft-account hebben om je besturingssysteem (opnieuw) te installeren.

Daarnaast was het voor Windows 10 Home-gebruikers nog mogelijk om een account zonder wachtwoord aan te maken, maar ook dat mag sinds enkele weken ook niet meer. Bovendien moet je in Windows 10 Home naast een Microsoft-account ook een extra beveiligingscode opgeven, die los staat van de gegevens die nodig zijn voor het Microsoft-account. Dat betekent dat je dus veel meer handelingen moet uitvoeren als je Windows 10 Home opnieuw installeert en het lastig is als je wilt inloggen op Windows 10 zonder wachtwoord.

Nieuwe pc met Windows 10

Ook wanneer je een nieuwe pc of laptop met Windows 10 Home koopt, is de kans groot dat je dan je computer pas kunt configureren als je beschikt over een Microsoft-account. Of je die vraag wel of niet tegenkomt tijdens de installatie hangt vooral af van de buildversie van Windows 10 Home die op de nieuwe computer is geïnstalleerd. Staat er een versie van een paar maanden oud op die nog niet is bijgewerkt door de fabrikant naar een nieuwere versie, dan heb je wellicht geluk en kun je alsnog een offline account instellen. Bij de aanschaf van een nieuwe computer heb je echter geen mogelijkheid om te controleren welke versie van Windows 10 Home er op je laptop staat.

Heb je pech en is de computer voorzien van een nieuwere versie van Windows 10 Home, dan heb je kans dat je eerst je Microsoft-account moet invoeren voordat je verder kunt gaan met de installatie. Dat Microsoft-account (gekoppeld aan een Hotmail- of Outlook.com-adres) wordt dan ook meteen je hoofdaccount.

Wanneer je geen Microsoft-account hebt en ook geen Hotmail- of Outlook.com-e-mailadres, dan ben je verplicht om zo'n account aan te maken. Dat kan weliswaar tijdens de installatieprocedure zelf, maar je zit dan wel direct vast aan dat account.

De optie offline account is sinds een recentere Windows 10 Home-versie verdwenen in de installatie.

Zo installeer je een offline account

Gelukkig is de oplossing voor het instellen van een offline account relatief eenvoudig. Eigenlijk zit het 'm al in de naam: offline. Tijdens de installatieprocedure vraagt Microsoft je namelijk eerst (als het een wifi-verbinding betreft) om verbinding te maken met het netwerk. Als je dat doet, zal Microsoft je daarna alleen de mogelijkheid bieden om een Microsoft-account in te voeren. Echter, maak je geen verbinding met je wifi-netwerk, dan komt Windows 10 wel met de mogelijkheid om een offline-account te maken. Dit puur omdat Windows 10 op dat moment geen actieve internetverbinding kan vinden.

Gebruik je een computer met een netwerkkabel? Dan volstaat het om gewoon je netwerkkabel uit de computer te trekken voordat je begint met de installatie van Windows 10 Home. Let wel: trek de netwerkkabel er niet uit tijdens de installatieprocedure en met name niet bij het punt waar je het Microsoft-account moet opgeven: de computer loopt hierdoor namelijk vast en kun je deze alleen nog maar met de uit/aan-knop opnieuw opstarten.

Microsoft Surface Laptop 2

Wat is er nog meer nieuw bij de installatie ?

Naast de perikelen met het online account probeert Microsoft je tijdens de installatie andere diensten van het bedrijf aan te smeren. Zo wordt bij de Home-editie standaard gevraagd of je Office wilt gebruiken met je huidige e-mailadres (en je een abonnement wil kopen), of je OneDrive meteen wilt configureren en of je je activiteitengeschiedenis in je account wilt bewaren.

Deze vragen staan verder los van de negen andere vragen die gesteld worden tijdens de installatieprocedure, zoals of je reclame-id gebruikt mag worden voor het weergeven van persoonlijke advertenties, je basis- of uitgebreide statistieken naar Microsoft wilt sturen, of dat je je locatiegegevens wilt delen met Microsoft, zodat je apparaat makkelijker terug gevonden kan worden.

11 Reactie(s) op: Windows 10-installatie zonder account niet meer mogelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 oktober 2019 10:57 Kasander1
  Alleen met een mailadres ben je goed te volgen en kan MS aan je verdienen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2019 00:11 Curly1
  Misschien helpt het instellen van een tijdelijk wegwerp email adres.
  Kijk eens op deze website: www.wegwerfemail.de
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2019 20:35 Kasander1
  @Curly1
  Dat is geen Microsoft account waar Windows om vraagt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2019 15:22 comptotkarel
  Ik gebruik Win-10 Pro. Heb met installeren geen problemen gehad (deed leverancier). Mijn MS account is gewoon een Gmail account. Maar mijn probleem is dat ik geen thuisnetwerk aan de praat krijg. Dat zou niet meer bestaan begreep ik? Is daar een goed verhaal over?
  Karel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2019 17:06 markgamble
  @comptotkarel Het is nog steeds mogelijk om Windows 10 aan een thuisnetwerk toe te voegen, maar wat je bedoelt is het oude 'Thuisgroep', een soort intern thuisnetwerk dat alleen voor Windows 10-computers bedoeld was. Die functie is inderdaad niet meer aanwezig in Windows 10.

  Maar je kunt je Windows 10-pc's nog steeds toevoegen aan een netwerk. Als je wilt dat alle computers elkaar ook kunnen vinden, kun je computers toevoegen aan dezelfde Werkgroep. Die gegevens voer je in bij Deze Computer in Windows 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2019 16:48 Lex1
  Belachelijk.

  Dat je verplicht word een Microsoft account aan te maken als je Windows wilt installeren. Mensen zullen een nieuwe account aan gaan maken dat ze nooit privé zullen gebruiken.

  Wilt Microsoft zijn gebruikers dan kunnen bereiken via e-mail.

  WAAR BLIJFT AVG? Nee niet die virusscanner maar de organisatie die over onze privacy moet waken.

  Het gaat steeds verder en verder, straks als Microsoft van al zijn gebruikers hun gegevens heeft wat gaat Microsoft hiermee doen?

  Las een tijdje geleden al iets van dat Microsoft in de nabije toekomst alle software gaat controleren op certificaten "echtheid", en dan?

  Dat bedoel ik, Microsoft wilt blijkbaar totale controle over zijn gebruikers.
  Hallo is Microsoft is niets meer en minder dan een ordinair besturingssysteem ze jagen mensen alleen maar weg naar het Linux kamp.

  Ik denk dat er een crack zal gaan komen die al deze bende eruit sloopt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2019 00:32 Curly1
  Alhoewel Microsoft zijn gebruikers steeds beter in bescherming wil nemen tegen hackers en internet-oplichters, wil het vermoedelijk gelijkertijd actuele producten en diensten offreren. Met name via een klantenkring die men bereikt via een vast email adres. Of dit commercieel gaat lukken is nog de vraag.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2019 19:33 John1313
  "Dat Microsoft-account (gekoppeld aan een Hotmail- of Outlook.com-adres) wordt dan ook meteen je hoofdaccount." staat hier.
  Dat is niet juist. Ik heb al jaren een mail account bij XS4ALL dat tevens mijn (enig) Microsoft account is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2019 22:09 chivracq
  - "de laatste weken" + "hangt vooral af van de buildversie van Windows 10 Home die op de nieuwe computer is geïnstalleerd. "
  => Ja dus, vanaf welke Versie dan…?
  => 1903…? (Maar die is al een paar maanden uit, 1909 is nog niet beschrikbaar denk ik…)

  - "sinds een recentere Windows 10 Home-versie"
  => Ja, beetje "vaag", kan die Versie gewoon niet vermeld worden…?

  - "Bij de aanschaf van een nieuwe computer heb je echter geen mogelijkheid om te controleren welke versie van Windows 10 Home er op je laptop staat."
  => Hum, misschien als jij jouw Laptop Online bestelt, maar niet in een "fyzieke" Winkel, Technisch Personeel zal dat wel moeten weten…, en anders kan die Laptop wel een keer in Safe-Mode of alleen met Command-Prompt gestart worden + 'winver' in een 'cmd' Window om de Win10 Versie + Build-Info te achterhalen…

  - Goed om te weten die "zonder WiFi/Netwerk Verbinding"…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2019 00:52 Curly1
  Quote: Sinds ik een computer heb, droom ik in 256 kleuren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2020 18:00 han-simons
  Installeren met offline account gaat wel:
  Vul in het aanmeldscherm je gebruikersnaam in (Geen E-mailadres!) en een wachtwoord. Windows meld dan dat er iets fout gegaan is. Vul nogmaals Gebruikersnaam in en wachtwoord of geen wachtwoord en klaar. Nu kun je verder met je offline account.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.