Offline navigeren in binnen- en buitenland doe je zo

Door: richard-veenstra | 27 juli 2017 14:31

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Op vakantie wil je natuurlijk ook weten waar je je bevindt en hoe je het beste van A naar B komt. In dit artikel lees je alles over offline navigeren in binnen- en buitenland.

Tip 01: Google Maps

Een artikel over navigatie kan natuurlijk niet zonder Google Maps, de kaarten-app bij uitstek. Deze app heb je waarschijnlijk al op je smartphone geïnstalleerd en levert naast navigatie ook veel andere handige informatie over restaurants, winkels en bezienswaardigheden. Omdat Google Maps gebruikmaakt van je internetverbinding en geen kaarten standaard offline op je smartphone opslaat, is het wel zaak om de kosten in het buitenland goed in de gaten te houden, zelfs met de nieuwe lagere roamingtarieven. Laat je de app aanstaan tijdens je gehele rit naar Frankrijk, dan kost dit best wat data. Je eigen locatie wordt overigens bepaald via gps en hiervoor heb je geen internetverbinding nodig. Google Maps downloadt alleen de kaarten die het daadwerkelijk nodig heeft, maar als je tijdens je rit in- en uitzoomt op de kaart, worden er nieuwe kaarten gedownload, oppassen dus! Wil je zien hoe het met de verkeersdrukte zit, tik dan op de drie streepjes en kies voor Verkeer.

Tip 02: Google Maps offline

Gelukkig kun je met de app makkelijk kaarten opslaan voor offline gebruik. Je gaat hiervoor naar het menu door op de drie streepjes te tikken. Tik op Offline gebieden en kies voor Aangepast gebied. Het gebied binnen de blauwe lijnen wordt gedownload, via knijpbewegingen maak je het gebied groter of kleiner. Je slaat een gebied op door op Downloaden te tikken. Denk er wel aan dat een groter gebied voor meer megabytes zorgt. Heel België downloaden komt ongeveer neer op twee gigabyte. Handiger is om kleinere gebieden te downloaden, bijvoorbeeld alleen de Provence en Côte d’Azur als dit je vakantiebestemming is. In dit gehele gebied kun je dan tijdens je vakantie alle functies van Google Maps offline gebruiken, inclusief de stap-voor-stap navigatie. Een offline gebied wordt na dertig dagen automatisch weer verwijderd. Je vindt al je offline gebieden door in het menu weer naar Offline gebieden te gaan. Tik op een gebied en kies voor Verwijderen om ruimte op je smartphone vrij te maken.

Tip 02 Onderaan zie je hoeveel megabytes je download ongeveer in beslag gaat nemen.
Download kleinere gebieden, bijvoorbeeld alleen de Provence en Côte d’Azur als dit je bestemming is

Tip 03: Navigatie met Google

Tip 03 Kies de beste route naar je bestemming.

Navigeren in Google Maps is erg makkelijk. Je typt je bestemming in en tikt op het blauwe icoontje voor een route er naar toe. Zorg dat je het auto-icoontje hebt geselecteerd en tik op één van de aangegeven routes. Als je een actieve internetverbinding hebt, dan zal Google rekening houden met de actuele verkeerssituatie. De beste route wordt in blauw aangegeven, bij alternatieve routes staat hoeveel minuten langer je onderweg bent. Moet je onderweg tol betalen, dan staat er achter de route een icoontje met muntjes. Ongevallen of files op je route worden aangegeven met een rode pin. Om de navigatie te starten, tik je op de blauwe knop. Zodra je gaat rijden, start de stap-voor-stap navigatie vanzelf en krijg je eveneens een gesproken routebeschrijving. Standaard wordt de verkeerssituatie aangegeven met de kleuren groen, oranje en rood, waarbij rood voor een file staat. Wil je dit niet weergeven, tik dan op de drie stippen en druk op Alle verkeer. Je kunt hier ook kiezen voor een alternatieve weergave zoals Satelliet en Terrein. Denk er wel aan dat voornamelijk Satelliet voor erg veel extra dataverbruik zorgt.

Onderweg

Wil je tijdens je route weten waar je een lekker kopje koffie kunt drinken, tik dan op het vergrootglas en kies voor bijvoorbeeld Tankstations, Restaurants, Supermarkten of Cafés. Alle cafés die in de buurt zijn en enigszins op je route liggen, zie je nu op de kaart. Je ziet meteen het aantal sterren die Google-gebruikers het café hebben gegeven en hoelang de omweg eventueel duurt. Tik op de naam van het café en de route naar het café wordt berekend. Je blijft echter je originele route ook zien, het café wordt op de kaart gemarkeerd met de letter A en een rode pin.

Tip 04: Apple Maps

Apple-gebruikers hebben op hun iPhone standaard Apple Maps geïnstalleerd. Deze app is in sommige gevallen ook handig, maar hij haalt het niet bij de functionaliteit van Google Maps. Zo kun je geen kaarten opslaan voor offline gebruik en zijn er lang niet zo veel cafés, winkels en restaurants te vinden. Wil je per se Apple Maps gebruiken, weet dan dat ook deze app alleen de kaarten downloadt die het nodig heeft om je route te berekenen. Er is een handige truc om net te doen alsof je de beschikking hebt over offline kaarten. Als je een wifi-verbinding hebt, ga je via veeg- en knijpbewegingen over het gebied dat je offline wilt hebben. Zorg ervoor dat je op elk gebied in- en uitzoomt, de app laadt nu deze kaarten in het tijdelijke geheugen van het iOS-apparaat. Zodra je geen internetverbinding meer hebt, zijn deze kaarten nog steeds op je iPhone opgeslagen. Denk er wel aan dat deze kaarten automatisch weer worden verwijderd, bijvoorbeeld als je je smartphone opnieuw opstart.

Tip 04 Met Apple Maps heb je ook navigatie op je smartphone, maar de app is niet zo uitgebreid als Google Maps en biedt geen mogelijkheid kaarten offline op te slaan.
Waze is een app die crowdsourcing gebruikt om files, werkzaamheden en ongelukken aan te geven

Tip 05: Waze

Waze is een app die gebruikmaakt van crowdsourcing om zo files, wegwerkzaamheden en ongelukken aan te geven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Maps zie je in Waze niet alleen een rode lijn op de kaart, maar zie je precies hoe lang een route duurt, wat er aan de hand is en of de melding nog actief is. Iedereen die bij de dienst is aangemeld, kan onderweg gemakkelijk een obstructie melden en deze zie je dan op de kaart verschijnen. Je hoeft je niet aan te melden om meldingen te zien. Wil je zelf bijdragen, dan is dit wel noodzakelijk. Je ziet de gemiddelde snelheid die andere Waze-gebruikers doen over een bepaalde route. Als er ergens wegwerkzaamheden zijn, dan zie je een bouwhelmpje op de kaart en een flitser wordt aangegeven door een politieagent – zeer waarheidsgetrouw inclusief snor. Met Waze kun bovendien je route offline gebruiken. Als je een wifi-verbinding hebt, geef je je route op. Waze downloadt nu de gehele kaart en je kunt de route gebruiken tot aan je vakantiebestemming. Uiteraard krijg je nu geen actuele meldingen binnen over ongelukken en flitsers.

0 Reactie(s) op: Offline navigeren in binnen- en buitenland doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.