Omgaan met geblokkeerde bestanden

Bij het wissen van bestanden (bijvoorbeeld in de Temp-map) ontstaat vaak het probleem dat er bestanden zijn die niet verwijderd kunnen worden. De oplossing bestaat uit meerdere mogelijkheden.

De eerste is de computer af te sluiten en opnieuw op te starten. Doe dit het liefst in de Veilige Modus door tijdens het opstarten de F8-toets ingedrukt te houden. Lukt dit niet, zorg er dan voor dat er zo min mogelijk of eigenlijk geen programma’s opstarten als u in Windows bent ingelogd. Hoe minder actieve programma’s, hoe groter de kans dat bestanden die eerder geblokkeerd waren, zich nu wel laten verwijderen.

Werkt dat niet, dan kunt u gaan uitzoeken welk proces het bestand blokkeert. Een tool die dat goed kan is Process Explorer van Microsoft. U kunt het bestand downloaden, maar om een proces op uw computer te vinden is het handiger om vanaf internet te gebruiken. Klik op Run Process Explorer now from Live.Sysinternals.com en daarna twee keer op Uitvoeren en één keer op Agree. Nu draait Process Explorer. Dit programma kijkt naar alle processen. Een programma dat op de computer actief is of een service wordt ook een proces genoemd. Het laat al die processen zien in een lange lijst.

Ga nu terug naar de map waar het bestand staat. Selecteer een bestand en klik erop met de rechtermuisknop en kies Naam wijzigen. Natuurlijk wilt u niet de naam wijzigen, dat mag u net zo min als het bestand verwijderen. Wel kunt u nu de naam selecteren en kopiëren. Selecteer daarom met de muis de hele bestandsnaam, inclusief de extensie (laatste drie letters achter de punt) en gebruik Ctrl+C om het in het geheugen te plaatsen. Druk dan op Esc om het wijzigen van de naam te annuleren.

© PXimport

Via Process Explorer kunt u vervolgens het proces dat het bestand vasthoudt, killen en daarna verwijderen.

Ga nu weer naar Process Explorer. Klik daar op Find / Find Handle or DLL. In het venster dat nu geopend wordt is een zoekregel, plak daar met Ctrl+V de naam van het bestand in en druk op Enter om het zoeken te starten. Normaliter zal na enige tijd Process Explorer nu terugkomen met het proces dat dit bestand blokkeert. Kijk of u daar iets mee kunt. Zo is bijvoorbeeld iexplore.exe Internet Explorer, en zo moet u het proces zien te verklaren. Weet u ongeveer welk proces of programma het is en denkt u dat het geen kwaad kan het bestand te verwijderen, klik dan in het venster met het zoekresultaat op het proces. Het zoekvenster sluit nu, terwijl in Process Explorer het proces is geselecteerd. Nu kunt u via het rechtermuisknopmenu en dan een van de Kill-commando’s het proces stoppen. Open dan weer de Verkenner met de map waar het niet te verwijderen bestand staat en kijk of u nu wél het bestand kunt verwijderen. Doorgaans zal dat nu wel lukken.

Andere unlockers

Behalve Process Explorer, dat soms toch wat lastig en erg technisch is, zijn er ook talloze hulpprogramma’s die hetzelfde doen. Zoek met Google op unlock file en u zult programma ‘s vinden als UNlocker en Lockhunter. Eventueel kunt u ook deze programma’s gebruiken. Er zijn er meer dan voldoende, en genoeg daarvan zijn ook nog gratis.

Lukt het zelfs met Process Explorer niet om een bestand te verwijderen, dan is de ultieme methode om buiten het systeem om te gaan. Dat kan door een bootdisk te gebruiken die allerlei systeemutilities meeleveren. Anders kunt u bijvoorbeeld de BartPE-cd downloaden. Maar met dergelijke tools in handen geldt wel dat u snel meer kapotmaakt dan u lief is. Voorzichtig handelen en geen ondoordachte dingen doen, is dan erg belangrijk. Want door buiten het systeem om te gaan, passeert u inderdaad het besturingssysteem dat die bestanden blokkeert, maar passeert u ook het besturingssysteem dat alle andere vitale functies en bestanden beschermt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten