Onbekende extensies herkennen

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 18 december 2013 08:00

Apps & Software

Stel je krijgt van een familielid, vriend of opdrachtgever een bestand opgestuurd met een extensie die je totaal niet herkent. Je wilt niet overkomen als een idioot, dus je wilt niet vragen wat voor bestand dit is. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dat alsnog zelf te ontdekken.

Google

Het klinkt natuurlijk wel héél makkelijk, maar toch is Google de snelste manier om te ontdekken met wat voor soort bestand je te maken hebt. Stel dat je een bestand opgestuurd krijgt met de extensie .nzb. Wanneer je vervolgens Google opent en typt 'wat is .nzb' (als je niets vindt, zoek dan in het Engels), dan krijg je direct bovenaan resultaten te zien met uitleg over wat een NZB-bestand precies is en welke programma's je nodig hebt om ermee te kunnen werken.

In Google heb je de betekenis van het programma zo gevonden.

Wolfram Alpha

Kom je er met Google niet uit, dan is het tijd om de grootste kennisdatabase ter wereld te raadplegen: Wolfram Aplha. Het enige dat je hoeft te doen op deze site (www.wolframalpha.com) is de punt en de extensie in te vullen (je hoeft dus in dit geval niet eens 'wat is' daarbij te typen, omdat de site per definitie weet dat je op zoek bent naar de uitleg over iets. Typ je bijvoorbeeld .nzb (volgens ons voorbeeld), dan krijg je een zeer beknopt, maar efficiënt overzicht van de eigenschappen van het bestand én een lijstje met programma's waarmee je het bestand kunt openen.

Wolfram Alpha geeft een prachtig beknopt overzicht, plus bijbehorende programma's.

Filesuffix

Kan zelfs Wolfram Alpha het niet vinden, dan is er nog steeds geen nood aan de man. Filesuffix.com is een site die speciaal in het leven is geroepen voor de problemen die je nu ervaart. Ook op deze site vul je simpelweg de extensie in (je hoeft er niet eens een punt bij te typen) en je krijgt een uitgebreid overzicht van wat er allemaal te vinden is met betrekking tot het bestand. Dat overzicht is wel héél uitgebreid en wellicht wat overweldigend als je al niet weet wat je precies zoekt, hetgeen de reden is dat we deze site als laatste hebben genoemd.

Als niemand het weet, weet Filesuffix het wel!

1 Reactie(s) op: Onbekende extensies herkennen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 3 januari 2014 18:19 Anoniem
    .nzb , of een andere extentie, is voldoende voor google.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.