Ondertiteling toevoegen aan videobestanden

Door: Martin Gijzemijter | 10 november 2010 15:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Wanneer u een anderstalige film of programma kijkt op televisie, dan is deze doorgaans voorzien van ondertiteling. Dat gaat zo automatisch dat u bijna zou vergeten dat het in werkelijkheid helemaal niet vanzelf gaat. Wanneer u een film downloadt merkt u dat die helemaal niet is voorzien van ondertiteling. Hoe zorgt u er in zo'n geval voor dat het bestand alsnog wordt voorzien van de broodnodige vertaling en hoe uw mediaspeler weet dat deze ondertiteling moet worden weergegeven? Wij leggen het u uit.

Deel 1: Ondertitel via los bestand

1. Wat zijn ondertitels?

Dat ondertitels regels tekst zijn die een vertaling weergeven van de gesproken tekst in beeld hoeven we u niet uit te leggen. Wat u wellicht nog niet weet, is wat een ondertitel fysiek is. Het is namelijk geen bizar complexe technologie, maar simpelweg een tekstbestandje met een speciale extensie (.srt, .sub etc) waarin de tekst van de ondertitels is opgenomen inclusief tijdcodes die aangeven op welk moment de tekst moet worden weergegeven. Op die manier weet uw pc of mediaspeler precies wanneer wat moet worden getoond.

2. Ondertitels zoeken

Afhankelijk van het bestandsformaat waarin u een film downloadt, is de kans groot dat u zelf op zoek moet gaan naar ondertitels. Gelukkig zijn er ontzettend veel sites waarop u deze kunt vinden, zoals Subtitlesnl en Opensubtitles. Op dergelijke sites zoekt u simpelweg op de titel (of beter nog de bestandsnaam) van de film, serie of documentaire waarvan u ondertitels wilt downloaden en selecteert u de gewenste taal. In veel gevallen kunt u ook nog aangeven in welke bestandsextensie u wilt downloaden.

3. Ondertitels zoeken met sublight

Hebt u wat moeite met het vinden van de juiste ondertitel, dan kunt u ook overwegen om Sublight te gebruiken, een gratis programma waarmee u eenvoudig kunt zoeken naar ondertitels. U kunt bijvoorbeeld bladeren naar het videobestand, zodat u zelf geen titel hoeft in te geven. U kunt zelfs de ondertitel vast even bekijken, zodat u niet iets downloadt waar u niets aan hebt. Het programma is te downloaden via Sublight en een uitgebreide recensie vindt u op onze website via Sublight.

4. Ondertitels in filmmap plaatsen

Wil een mediaspeler het bestand kunnen herkennen als ondertitel, dan is het van groot belang dat zowel het videobestand als het bestand van de ondertitel zich in precies dezelfde map bevinden. Daarbij geldt ook dat de onder­titel zich niet in een submap mag bevinden, het bestand moet écht fysiek op precies dezelfde locatie staan als het videobestand, anders zal de ondertiteling niet worden weergegeven. Er is hierbij geen verschil tussen het afspelen met Windows Media Player, een gebrande cd of een fysieke mediaspeler via het netwerk.

0 Reactie(s) op: Ondertiteling toevoegen aan videobestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.