Ondertiteling toevoegen aan videobestanden

Door: Martin Gijzemijter | 10 november 2010 15:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

5. Ondertitels hernoemen

Hebt u beide bestanden in precies dezelfde map gezet, maar wordt er nog steeds niets weergegeven? Het kan natuurlijk liggen aan de instellingen van uw mediaspeler, maar voordat u die trukendoos opentrekt, is het verstandig om eerst te controleren of het videobestand en de ondertitel dezelfde naam hebben. Op de extensie na dienen deze bestandsnamen identiek te zijn om door de mediaspeler opgepikt te worden. Dus draagt uw filmbestand de naam independence_day.avi dan moet de ondertiteling independence_day.srt heten. Uiteraard zijn andere extensies ook mogelijk.

6. Testen

Wanneer u alles met de juiste namen in de juiste map hebt geplaatst, kunt u het beste gelijk even testen of de ondertitel helemaal naar wens is. Er is namelijk niets irritanter dan helemaal klaarzitten voor de filmavond, om vervolgens weer naar de computer te moeten en te rommelen met de ondertitels. Een snelle test is zo gepiept: neem een kijkje aan het begin, het midden en het einde van de film om te controleren of de ondertiteling goed is. Loopt deze niet gelijk? Geen zorgen, vanaf stap 7 leest u de oplossing.

Geen ondertiteling te zien?

Wanneer u stap 1 t/m 6 hebt gevolgd en er wordt nog steeds niets weergegeven, dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Wellicht gebruikt u een externe mediaspeler (fysiek apparaat) dat geen ondertitels ondersteunt, zie hiervoor de documentatie van uw apparaat. Of de mediaspeler is niet ingesteld voor het weergeven van ondertitels, u dient in dat geval bij de instellingen van uw apparaat of software te kijken of er een optie aanwezig is voor het inschakelen of weergeven van ondertitels.

 

Ondertiteling in Windows Media Player

In het geval van Windows Media Player is de optie om onder­titeling weer te geven standaard uitgeschakeld. Om de optie in te schakelen, klikt u op de knop Organiseren en vervolgens op Opties. Open het tabblad Beveiliging en vink de optie Ondertitels weergeven indien aanwezig aan. Windows Media Player zou de ondertiteling nu moeten weergeven.

 

7. Subsync downloaden

Het is goed mogelijk dat u een ondertitel hebt gedownload die totaal niet gelijk blijkt te lopen met wat u in beeld ziet. Vervelend, maar geen ramp. U hoeft in de meeste gevallen alleen de starttijd van de ondertitels aan te passen, omdat de tijd tussen de gesproken zinnen in de meeste versies gelijk blijft. Een ideaal programma voor het synchroniseren van ondertitels is Subsync. Dit programma wordt helaas door de maker niet meer ondersteund, maar u kunt het nog downloaden via Subsync.

8. Bestanden laden

Wanneer u het programma hebt geïnstalleerd en gestart ziet u veel knoppen, waarvan er gelukkig maar een paar van belang zijn. Klik op de knop naast het veld Media om het videobestand in te laden en op de knop naast het veld Subtitle om de bijbehorende ondertitel te laden. Wanneer u nu klikt op Edit Subtitles verschijnt er een venster met daarin alle ondertitels en de bijbehorende tijdcodes. U hebt hier allerlei opties voor het bewerken van de ondertitel, maar die hebben wij niet nodig. Wat we gaan doen is veel eenvoudiger.

0 Reactie(s) op: Ondertiteling toevoegen aan videobestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.