Ondertiteling toevoegen aan videobestanden

Door: Martin Gijzemijter | 10 november 2010 15:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Deel 2: Muxed bestanden maken

13. Wat is muxed

Hebt u wel eens geprobeerd om ondertitels te weergeven, dan bent u vast de term muxing wel eens tegengekomen. Muxing is een samentrekking van het woord multiplexing. Een muxed videobestand is een vorm die precies tussen het laden van een los bestand (stap 1 t/m 6) en het integreren van een ondertitel in een videobestand (stap 16 t/m 21) ligt. Een muxed bestand is een bestand dat zowel de video als de ondertitels bevat, maar deze zijn niet onlosmakelijk geïntegreerd. Oftewel, u zou een muxed bestand kunnen demuxen naar twee losse bestanden.

14. MKVToolnix Downloaden

Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar het valt in werkelijkheid enorm mee, mits u uiteraard het juiste gereedschap gebruikt. Dat gereedschap is er in de vorm van MKVToolnix, een gratis pakket waarmee u in een handomdraai een gecombineerd bestand maakt van video en ondertitels. U downloadt het programma door te surfen naar MKVToolnix en vervolgens te klikken op Downloads en daarna op Windows (het zit een beetje verstopt). Wanneer u het hebt geïnstalleerd ziet u in het menu Start twee nieuwe programma's. Klik op mkvmerge GUI.

15. Ondertitel bij bestand voegen

Klik op Toevoegen en blader naar het gewenste videobestand, herhaal dit voor het ondertitelbestand. Onder het kopje Sporen, hoofdstukken en markeringen worden nu drie bestanden weergegeven: voor video, voor audio en de ondertitels. Via de knop Bladeren kunt u eventueel een andere locatie opgeven. U kunt in dit programma nog veel meer instellen, maar in dit geval is dat helemaal niet nodig. Klik op Start samenvoegen. Het resultaat is een mkv-bestand dat zowel de video als de ondertitel bevat.

Mkv-bestanden

Wanneer er gesproken wordt over videocodecs, zoals Xvid, x264 en wmv wordt mkv vaak in één adem daarbij genoemd. Mkv is echter per definitie géén videocodec. Het enige dat het bestand in feite is, is een envelopje dat andere bestanden bevat. Het grote voordeel hiervan is dat er slechts één bestand overblijft om mee te werken. Dat is handig, want het voorkomt problemen met verkeerd genoemde of geplaatste ondertitels. Er zijn ook spelers die ondertitels enkel ondersteunen via een mkv-bestand en niet via losse srt-bestanden.

De mkv die wij in deze workshop maken bevat een Xvid-bestand en een mp3-bestand. Hieraan voegen we nog de ondertitels toe.

 

0 Reactie(s) op: Ondertiteling toevoegen aan videobestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.