OneSwarm 0.6.9

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 maart 2010 11:17

Apps & Software

Peer-to-peer applicaties zijn niet honderd procent veilig, doordat u bestanden deelt met onbekende gebruikers. Studenten aan de universiteit van Washington bedachten een oplossing, waarmee u een besloten downloadnetwerk creëert. Met OneSwarm is het namelijk mogelijk om zelf personen uit te kiezen met wie u bestanden uitwisselt.

Via downloadnetwerken zoals Bittorrent en LimeWire stelt u automatisch bestanden beschikbaar aan andere gebruikers over de hele wereld. U hebt daardoor geen idee bij welke personen, bedrijven of overheidsinstanties uw bestanden terechtkomen. Daarnaast loopt u het risico om materiaal te downloaden dat niet de gewenste inhoud bevat. Met behulp van OneSwarm beschikt u over meer controle, omdat u zelf beslist welke personen er meedoen in het netwerk. Met betrekking tot uw privacy is dat natuurlijk veel veiliger, want de kans is aanmerkelijk kleiner dat derde partijen bepaalde gegevens in handen krijgen. De technologie van het programma zit slim in elkaar. De deelnemers weten van elkaar niet welke data ze downloaden. De ontvanger van de bestanden blijft anoniem, omdat de communicatie verloopt via meerdere tussenstations. Ip-adressen zijn daardoor moeilijker te onderscheppen. Het downloadverkeer is verder versleuteld met een SSL-encryptie, wat zorgt voor extra veiligheid.

De Nederlandstalige interface van OneSwarm ziet er overzichtelijk uit.

Vrienden toevoegen

De software opent in uw internetbrowser. Het programma kan overweg met Firefox, Chrome, Opera en Safari. Helaas ontbreekt Internet Explorer in dit rijtje, omdat volgens de ontwikkelaars 's werelds bekendste browser niet aan de eisen van het programma voldoet. Op het eerste gezicht ziet OneSwarm er min of meer uit als een normale Bittorrentcliënt. Dat is in feite ook zo, omdat u met de software tevens publieke torrents binnenhaalt via de optie Voeg URL toe. U bepaalt zelf of u de bestanden publiekelijk deelt of uitsluitend met een groep bekenden. Pas hier overigens mee op. Het uploaden van auteursrechtelijk materiaal is in Nederland verboden. Voor het creëren van een veilig privé downloadnetwerk klikt u aan de linkerkant op Voeg vrienden toe. U nodigt personen uit via Google Talk, e-mail of een lokaal netwerk. Op onze testmachine gaf de software helaas een foutmelding als we een uitnodiging via Google Talk wilden versturen. Bovendien verliepen uitnodigingen via e-mail ook niet geheel vlekkeloos.

Het programma fungeert tevens als een normale Bittorrentcliënt.

Bestanden downloaden

Zodra er een privé downloadnetwerk beschikbaar is met een aantal bekende personen, regelt u zelf welke data u wilt delen. U klikt hiervoor op Deel, waarna u op het tabblad Manueel delen (advanced) een aantal bestanden of mappen selecteert. Op het tabblad Automatisch delen geeft u een map aan, waarvan OneSwarm automatisch de (gewijzigde) inhoud beschikbaar stelt. Als er vrienden online zijn, snuffelt u gemakkelijk door het beschikbare aanbod. Wanneer u iets leuks hebt gevonden, kunt u het direct downloaden. Een nadeel is dat het regelmatig voorkomt dat vrienden offline staan weergegeven, terwijl ze in werkelijkheid online zijn. Dit maakt het delen van content onnodig lastig. Tijdens het downloadproces is het mogelijk om een voorbeeldweergave van een video te bekijken. U beheert OneSwarm eventueel ook op afstand via internet, waarbij u met een gebruikersnaam en wachtwoord toegang hebt tot het privé netwerk. Het concept van de software is veelbelovend, maar deze versie is helaas nog te onstabiel om serieus te gebruiken.

U hebt de mogelijkheid om per bestand aan te geven met wie u het wilt delen.

OneSwarm 0.6.9

Freeware

Taal Nederlands

Medium 48 MB download

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Onbekend

Maker University of Washington

Oordeel 5/10

Pluspunten

Veel veiligheidsaspecten

Bestanden delen met vrienden

Toegang op afstand

Minpunten

Geen ondersteuning Internet Explorer

Vrienden toevoegen gaat moeizaam

Online en offline status van vrienden functioneert niet goed

Slechte Nederlandse vertaling

0 Reactie(s) op: OneSwarm 0.6.9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.