Online back-up

Door: Edmond Varwijk | 09 februari 2011 12:22

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

In de loop der tijd verzamelt u steeds meer muziek, video's en tekstdocumenten op uw pc. U weet inmiddels allang dat het onderhouden van een back-up van groot belang is, maar bestanden worden steeds groter en u hebt er waarschijnlijk geen zin in om als een soort diskjockey met tien dvd's in de weer te zijn. Een online back-up biedt de oplossing. Wij laten zien hoe u die aanmaakt en onderhoudt.

1. Hoeveel gegevens?

Voordat u aan de slag gaat met het maken van een online back-up, is het goed om te weten hoe groot de totale omvang is van de bestanden die u daarin wilt opslaan. Als u met Windows 7 werkt, is dat vrij eenvoudig te achterhalen. Op het bureaublad staat een map met uw inlog-naam. Deze map verwijst naar uw profiel. Open hem en selecteer via Ctrl+A alle subfolders binnen deze map. Het gaat dan om folders met namen als Mijn muziek, Mijn video's en Mijn documenten. Klik nu met de rechtermuisknop op de geselecteerde mappen en kies Eigenschappen. In het venster dat wordt geopend, begint een teller te lopen die de grootte van de verzameling mappen en bestanden aangeeft. Uiteindelijk geeft de teller ongeveer de totale omvang aan van alle bestanden die volgens Windows van u zijn. Het gaat hier dus om gegevens die - hoewel u erover kunt twisten of bijvoorbeeld Mijn muziek daar wel bij hoort - in een back-up moeten worden opgeslagen.

De omvang die alle persoonlijke informatie beslaat, loopt snel in de vele gigabytes.

2. De alternatieven

Wilt u al uw persoonlijke documenten back-uppen, dan zijn er eigenlijk slechts twee manieren om dat op een fysiek medium te doen: op losse dvd's of op een harde schijf. Als u een hoeveelheid data wilt veiligstellen die beperkt is tot bijvoorbeeld 8 GB, wat op twee dvd's past, wil dat echter niet zeggen dat opslag op losse schijven een goede back-upmethode is. Dvd's kunnen immers kwijtraken, en door ermee te wisselen maakt u de back-up kwetsbaar. Om te zien of branden op dvd voor u desalniettemin een optie is, deelt u het aantal MB's dat de teller van tip 1 aangeeft door vier. De uitkomst geeft het aantal dvd's aan dat u voor één back-up nodig hebt. Behalve dat u zo wellicht veel schijven gebruikt, kost een dergelijke back-up ook veel tijd, want u zult bij uw pc moeten blijven om volle schijven uit, en lege schijven in de brander te leggen.

Dvd's zijn vaak geen goed back-upmedium voor persoonlijke data.

3. Online back-up

Een manier van back-uppen die de laatste tijd erg populair is geworden, is die waarbij gegevens online worden veiliggesteld. Bij een online back-up wordt uw reservekopie niet door uzelf bewaard, maar door een aanbieder op internet. Zo'n aanbieder beschikt over een rekencentrum waar gegevens van klanten worden bewaard op eindeloze reeksen computers en opslagsystemen. Een klein pakketje software op uw pc zorgt ervoor dat uw gegevens automatisch kunnen worden geüpload naar het systeem van de aanbieder. In geval van problemen met uw computer kunt u uw bestanden, net als bij een fysieke back-up, terughalen om uw systeem te herstellen.

Een online back-up is een prima alternatief voor een reservekopie op fysieke schijven.

4. Voordelen

Het heeft enkele belangrijke voordelen om een back-up niet zelf te bewaren, maar dit over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf dat online diensten aanbiedt. Zo hoeft u geen zorg meer te dragen voor het bewaren van de reservekopie en daarbij te bedenken hoeveel versies er moeten worden gemaakt en waar u ze neerlegt. Ook hoeft u niet snel bang te zijn dat u te weinig opslagruimte voor een back-up hebt, want online is de beschikbare ruimte 'eindeloos' of in ieder geval gemakkelijk uit te breiden. Bovendien is het in veel gevallen mogelijk om uw bestanden via een webbrowser te openen of ze, ongeacht waar ter wereld u ook bent, te downloaden.

5. Nadelen

Er zitten ook nadelen aan een online back-up. U hebt er minder zicht op en dat uw gegevens 'ergens' op een onbekende locatie staan, maakt het noodzakelijk vertrouwen te hebben in de aanbieder van de online dienst die u gebruikt. Bovendien gaat het meestal om een betaalde dienst waarvoor u een abonnement moet afsluiten. Er zitten dus maandelijkse of jaarlijkse kosten aan vast. Een ander nadeel is dat u afhankelijk bent van de internetverbinding en de kwaliteit van de dienstverlener. U hebt geen toegang tot uw back-up als u even zonder internetverbinding zit of als er een storing optreedt bij de aanbieder.

Voor herstel van gegevens bent u bij een online back-up afhankelijk van de beschikbaarheid van uw internetverbinding en van de dienstverlener.

Hoe vaak men ook 'gratis' roept, bij een online back-up gaat het doorgaans om een betaalde dienst.

0 Reactie(s) op: Online back-up

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.