Online vanuit een ander land

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 28 maart 2011 13:56

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Bepaalde content op internet mag alleen vanuit bepaalde landen bekeken worden. Zo het is het terugkijken van een BBC-serie vanuit Nederland niet mogelijk en kunt u tijdens een vakantie in Turkije geen filmpjes uploaden op YouTube. Gelukkig zijn er manieren om uw herkomst te verbergen of te wijzigen, om zo deze restricties te omzeilen.

1. Hoe werken restricties?

Steeds vaker komen we op internet landrestricties tegen, zowel op websites als in toepassingen die internetverkeer vereisen. Bepaalde diensten mogen hun inhoud alleen laten zien aan internetters uit specifieke landen; vaak vanwege beperkte uitzendrechten, maar ook vanwege internetcensuur van overheden. Dit kan vervelend zijn, zo kunt u (op vakantie) in het buitenland geen RTL gemist of Uitzending Gemist bekijken, en ook het live streamen van een voetbalwedstrijd kan tegengehouden worden. Maar ook thuis kunt u ermee te maken krijgen, bijvoorbeeld wanneer u via iTunes buitenlandse series wilt aanschaffen, via Hulu.com een filmpje wilt kijken, naar Last.fm Radio wilt luisteren of vanuit België Spofity eens wilt proberen.

Websites en toepassingen kunnen geblokkeerd worden op basis van IP-adressen. Uit een IP-adres valt namelijk te achterhalen via welke provider en vanuit welk land u internet. Ieder apparaat dat verbonden is met het internet krijgt een uniek IP-adres toegewezen. Door het internetverkeer te filteren op basis van deze IP-adressen, kan voor ieder land afzonderlijk de toegang bepaald worden.

Ook overheden gebruiken soms internetfilters. In landen waar de vrijheid van meningsuiting beperkt is, worden bepaalde sites geblokkeerd. Ook wordt de toegang ontzegd naar websites die op een of andere manier de lokale wetten overtreden. Blokkering van deze websites en -diensten vindt plaats bij de providers, die al het verkeer naar deze sites tegenhouden.

Hulu is een populaire Amerikaanse videodienst, enkel beschikbaar voor de VS.

De radio van Last.fm is alleen gratis te gebruiken voor bezoekers uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Internetcensuur

In veel landen worden websites geblokkeerd die wij vrijwel dagelijks bezoeken. Van China is ondertussen wel bekend dat veel internetverkeer gecensureerd wordt. Over het hele bestaan van de Dalai Lama is op het 'Chinese internet' niks te vinden. Maar ook andere landen hebben zo hun censuur. In Pakistan is bijvoorbeeld Facebook ontoegankelijk gemaakt omdat er op het sociale netwerk beledigingen van de profeet Mohammed te vinden zijn. Vanwege beledigingen aan het adres van Ataturk (de grondlegger van het hedendaagse Turkije) op YouTube en Vimeo, zijn beide videosites geheel geblokkeerd in Turkije.

Ook in westerse landen wordt gecensureerd, of wordt hieraan gewerkt. Meestal gebeurt dit in samenwerking met de entertainmentindustrie om downloaden van beschermd materiaal te voorkomen. Er wordt in veel landen (tevergeefs) gepoogd The Pirate Bay te blokkeren, dat hierdoor de bijnaam 'het onzinkbare schip' heeft gekregen. Hetzelfde geldt voor de klokkenluiderwebsite Wikileaks, die een doorn in het oog is van veel overheden. Ook Australië werkt al enige jaren aan een omvangrijk filter dat talloze sites moet blokkeren.

2. Proxywebsites

De makkelijkste manier om uw afkomst op internet te verbergen is via een proxywebsite. Een proxy is in feite een portaal dat een omweg biedt naar de website die u wilt bezoeken. Deze website wordt in feite misleid, omdat de afkomst van de proxywebsite wordt overgenomen. Er zijn ontzettend veel proxywebsites op internet te vinden, zowel betaalde als onbetaalde. Een simpele zoekopdracht met het woord Proxy geeft al een waslijst aan proxysites. Wanneer u een proxysite bezoekt, verschijnt een invoerbalk waarin u de url van een te bezoeken site ingeeft. Na invoering van de url bezoekt u de website, zonder dat die uw werkelijke afkomst afleest.

Proxysites mogen dan wel zeer gemakkelijk in gebruik zijn, toch kleven er wat minpunten aan. Het is namelijk alleen mogelijk om de locatierestricties van een website te omzeilen. Internetdiensten buiten de browser om zijn niet op deze manier te misleiden. Ook hebben veel gratis proxy's hun eigen restricties in de hoop u uw portemonnee te laten trekken. Denk hierbij aan extra reclames, het weglaten van paginaonderdelen of een maximum aan te bezoeken pagina's. In bijna alle gevallen is er boven de bezochte website een frame geplaatst waarin (vaak hinderlijk) duidelijk gemaakt wordt dat u middels een proxy surft. Toch is het een makkelijke basismanier om onder restricties uit te komen. Trouwens wordt deze manier ook veel gebruikt op bedrijfs- en schoolnetwerken.

Met een proxy bezoekt u een website via een andere website.

3. Project Tor

Een andere manier om gemakkelijk uw afkomst te verbergen is Project Tor. Dit is een opensource-project waarbij iedere gebruiker als tussenstation fungeert voor andere Tor-gebruikers die een website bezoeken. In plaats van in één keer verbinding te maken met een website, wordt het internetverkeer omgeleid via willekeurige andere gebruikers. In feite een soort peer-to-peer, maar dan om te browsen. Standaard staat de mogelijkheid om internetverkeer van andere gebruikers via uw computer te laten verlopen uit. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u plots veel dataverkeer van anderen hebt.

Via de website Tor Project kunt u het programmaatje Vidalia downloaden en installeren. Zodra u het programma opent, wordt een versleutelde verbinding met meerdere andere (willekeurige) computers gemaakt. Hierover wordt uw internetverkeer geleid. Vervolgens kunt u middels de Firefox-browser het internet op, zonder dat websites uw locatie kunnen achterhalen. Er kleven wel een paar nadelen aan het programma. Het netwerk is gemaakt vanuit een veiligheidsperspectief: om spionage en dataverzameling van vooral overheden en bedrijven te voorkomen. U weet dus niet via welk(e) land(en) u een website bezoekt, wat tot allerlei problemen kan leiden. Zo kunt u tegen lokale blokkeringen aanlopen en kan het zijn dat u uw locatierestrictie alsnog niet omzeilt. Alleen locatierestricties die slechts voor uw land van toepassing zijn kunt u zo gemakkelijk omzeilen. Daarbij komt nog dat uw verbinding aanzienlijk wordt vertraagd als u surft via het Tor-netwerk.

In Project Tor zijn andere gebruikers een soort tussenstation voor uw internetverkeer.

1 Reactie(s) op: Online vanuit een ander land

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 december 2014 18:52 Anoniem
    En via je mobiele telefoon?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.