Onmisbare aanvullingen op uw virusscanner

Door: Robbin Ooijevaar | 23 augustus 2011 16:55

Apps & Software

Als ComputerTotaal-lezer bent u waarschijnlijk een fanatiek internetgebruiker en probeert u regelmatig leuke downloads uit. McAfee SiteAdvisor en VirusTotal.com zijn nuttige aanvullingen op uw virusscanner. SiteAdvisor controleert tijdens het surfen of websites betrouwbaar zijn en Virustotal geeft inzicht in de veiligheid van gedownloade bestanden.

1. McAfee SiteAdvisor

Het gratis SiteAdvisor verwijdert geen virussen, maar helpt om te voorkomen dat malware op uw systeem terechtkomt. SiteAdvisor is een uitbreiding voor uw webbrowser. Als een website mogelijk schadelijk is voor uw veiligheid of verwijst naar foute downloads, treedt SiteAdvisor in actie. U wordt gewaarschuwd met de kleurcode rood. Ook wordt uitgelegd waarom de pagina als 'onveilig' is aangemerkt. Deze informatie is niet voor iedereen interessant, de waarschuwing zegt genoeg: wegwezen! Uiteraard is het mogelijk om de site alsnog te bezoeken, maar dat kunt u beter niet doen.

McAfee SiteAdvisor kijkt mee tijdens het surfen op internet en waarschuwt u als een website onveilig is.

2. Installatie

Als u Internet Explorer of Firefox gebruikt, surft u naar SiteAdvisor. Haal SiteAdvisor binnen met de knop Gratis download en installeer het. Chrome-gebruikers kunnen SiteAdvisor als extensie installeren. Klik op de gereedschapssleutel en kies Extra / Extensies / Meer extensies ophalen , zoek op SiteAdvisor en installeer de uitbreiding. SiteAdvisor toont tijdens het surfen een stoplicht-icoontje: groen is veilig, bij oranje dient u alert te zijn en rood spreekt voor zich. Als u een problematische site probeert te openen, geeft SiteAdvisor automatisch een blokkademelding. Handig detail is dat SiteAdvisor ook de zoekresultaten van Google controleert. Nog voordat u doorklikt naar een website ziet u aan een icoontje of er mogelijk gevaar dreigt.

SiteAdvisor controleert ook of zich onveilige sites onder uw zoekresultaten bevinden.

3. Foute download?

De beste virusscanner laat weleens een steekje vallen. Achter de website VirusTotal.com bevinden zich tientallen virusscanners. Twijfelt u aan een bestand dat u hebt binnengehaald? Surf naar VirusTotal.com. Klik op de bladerknop, wijs het bestand aan op uw computer en bevestig met Send file. U kunt het bestand ook direct op internet aanwijzen, via het tabblad Submit a URL. De controle kan enkele minuten duren, waarna u VirusTotal.com een overzicht geeft van de test. Eventuele gevaren worden aangegeven in de kolom Result. Een waarschuwing geeft aan dat er mogelijk iets aan de hand is met het bestand of programma, maar dat hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn. Antivirussoftware markeert bepaalde systeemhulpprogramma's (bijvoorbeeld die van NirSoft) als 'besmet' terwijl u ze veilig kunt gebruiken.

Twijfelachtige download binnengehaald? Laat het bestand controleren door VirusTotal.com!

0 Reactie(s) op: Onmisbare aanvullingen op uw virusscanner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.