Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Onrealistisch

Door: | 07 februari 2012 12:53

Apps & Software

Iemand met een taststok is niet altijd volledig blind. Vaak zien deze mensen nog een heel klein beetje: Licht en donker en soms contouren. Maar niet iedere slechtziende heeft een stok nodig, maar uitleggen wat wel (of juist niet) gezien kan worden is een lastig verhaal. Bartimeus heeft daar nu een app voor.

Bartiméus Zien App is bedoeld om mensen zonder visuele beperking te laten ervaren wat een visuele beperking inhoudt. In de app zijn een aantal veelvoorkomende vormen van slechtziendheid opgenomen, die aangeklikt kunnen worden. Met deze applicatie kan een omschrijving van de aandoening opgevraagd worden en de hoofdfunctie van de app: het laten ervaren wat iemand met desbetreffende aandoening ziet. De informatie over verschillende ziektes is duidelijk, al staan er maar weinig aandoeningen in de app.

Er is echter een probleempje met de visualisatie van de aandoeningen: lang niet iedereen met aandoening X ziet hetzelfde, al doet de naam dat wel vermoeden. Dit omdat de meeste oogaandoeningen niet op zichzelf staan. Wat ook jammer is, is dat tussen het grijs door, alles volledig scherp is. Geen enkele slechtziende ziet zo, overal vallen details weg. Het uitdrukken van de hoeveelheid zicht in procenten als extra functionaliteit zou het getoonde gezichtsveld kunnen verduidelijken. Procenten zeggen velen toch het beste te begrijpen al blijft zicht persoonsgebonden.

Kortom

De Bartiméus Zien App is een handig hulpmiddel om als slechtziende aan een ziende uit te leggen wat je ziet, maar niet meer dan dat. Zichtpercentages bij de hoeveelheid 'grijs' ontbreken en daardoor is het moeilijker in te schatten wat diegene nou nog ziet. Ook is het jammer dat er maar heel weinig aandoeningen zijn terug te vinden in deze app.

0 Reacties op: Onrealistisch

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.