Ontwerp gratis een website met BlueGriffon

Door: Ignace de Groot | 05 maart 2013 15:18

Apps & Software

Er bestaan heel wat programma’s en diensten waarmee je snel een eigen website in elkaar zet. Meestal kom je hierin veel advertenties tegen of zijn de mogelijkheden heel beperkt. BlueGriffon is (op enkele meer geavanceerde en optionele add-ons na) geheel gratis en mikt zowel op de beginner als op de gevorderde ontwerper.

Wie al langer bezig is met het ontwerpen van websites herinnert zich ongetwijfeld nog het NVU-project: een gratis webeditor met behoorlijk wat wysiwyg-allures (what you see is what you get). Dit project is uiteindelijk stopgezet, voor een deel weer opgepakt door Kompozer, en opnieuw is het een aantal jaar niet meer geüpdatet. Daniel Glazman, de maker van NVU, heeft nu toch weer een opvolger uitgebracht: BlueGriffon.

Ondersteuning

BlueGriffon is gebaseerd op Gecko, de weergavemodule van Firefox. Gelukkig is het programma wel met zijn tijd meegegaan: er is volledige ondersteuning voor zowel HTML 4, XHTML 1.0 als (X)HTML5 en ook worden CSS 2.1 en 3 ondersteund. Een handige mogelijkheid van BlueGriffon is dat je paginaontwerp zowel in wysiwyg-modus (al dan niet met volledige tag-weergave) als in broncode-modus getoond wordt. We hadden wel graag gezien dat beide modi tegelijk zichtbaar waren (in een gesplitst venster).

De wysiwyg-modus bereikt dan wel niet het niveau van een (commerciële) tool als WYSIWYG Web Builder, maar het maakt het programma toegankelijk genoeg, ook voor beginnende ontwerpers. Een handige toevoeging is alvast de SVG-editor: je kan hiermee vectortekeningen maken vanuit het programma en deze meteen aan je webontwerp toevoegen. Verder tref je hier onder meer een DOM-explorer en een script-inspector aan, waarmee je met Javascript aan de slag kunt. Helaas komen deze elementen in vensters met een wat aparte ‘besturing’. Er is tevens een voorziening om zonder veel moeite webgebaseerde lettertypes in jouw ontwerp te integreren.

Een wysiwyg-editor met een geïntegreerde SVG-ontwerpmodule.

Add-ons

Veel andere extra’s vind je overigens niet in deze webeditor. Beter gezegd: ze zijn er wel, maar wanneer je die functies wilt gebruiken, word je naar een online add-on-winkel geleid (de prijzen voor extra modules bedragen doorgaans slechts enkele euro’s, maar toch). Wil je bijvoorbeeld een geavanceerde css-editor, kunnen bewerken in volledig scherm, ‘one-click’-sjablonen of mathML-formules, dan moet je daarvoor betalen. Houd er tot slot rekening mee dat BlueGriffon tijdens de installatie jouw zoek- en startpagina’s wil aanpassen en een werkbalk installeert: vinkjes verwijderen dus!

BlueGriffon

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8; Mac OS X 10.5 en hoger; Linux

Pluspunten

Geheel conform W3C-standaarden

Wysiwyg- én broncode-weergave

Minpunten

Zeer beperkte helpfunctie

Verschillende items/knoppen verwijzen naar online add-on-winkel

Startpagina en werkbalk bij installatie

SCORE 7/10

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kan je het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Ontwerp gratis een website met BlueGriffon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.