Open Visual Traceroute - Dataroute in beeld

Door: Toon van Daele | 06 april 2017 14:46

Review

Wil je weleens weten welke route datapakketjes afleggen wanneer je naar een of andere site surft? Of ben je een verdachte of nukkige netwerkconnectie aan het checken en wil je de inhoud van de pakketjes inspecteren? Open Visual Traceroute kan je in beide gevallen van dienst zijn.

Open Visual Traceroute

Specificaties Taal Engels OS Windows 7/8/10, macOS, Linux Website www.sourceforge.net/projects/openvisualtrace
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Overzichtelijk
  • Whois-functie
  • Netwerksniffer
  • Minpunten
  • Beperkte sniffing-feedback
  • Beperkte kaartresolutie

De naam Open Visual Traceroute verraadt al veel over het programma: het is opensource, het laat je toe een ‘traceroute’ uit te voeren en het doet dat op een ‘visuele’ manier –met behulp van een GeoIP-database. Tijdens de installatie wordt een WinPcap-driver op je systeem gezet en gevorderde gebruikers weten wat dat betekent: er is ook een netwerksniffer aan boord.

Traceroute

Zodra je Open Visual Traceroute opstart, een ip-adres, hostnaam of url invoert en de knop Start Traceroute indrukt, tekent het programma de gevolgde route en de diverse knooppunten (hops) uit op een wereldkaart. Tegelijk wordt elke hop in een lijst uitgezet en krijg je informatie over de geografische locatie (plaatsnaam, lengte- en breedtegraad), ip-adres en hostnaam, fysieke afstand (in km) tot de vorige hop, evenals de latentie- en dns-lookup-tijd (in ms) voor elke hop. Deze tijden laten zich ook in een grafiek aflezen. Via een systeem van selecteerbare lagen bepaal je zelf welke informatie je op de wereldbol geprojecteerd krijgt, maar jammer genoeg is de beeldresolutie erg beperkt en valt er nauwelijks nog iets te zien als je ver inzoomt.

Handig is nog dat het programma een whois-functie heeft geïntegreerd. Zo verschijnt bij elke hop ook een knop waarmee je informatie over de bijhorende domeinnaam kunt opvragen, zoals de contactgegevens van de eigenaar. Overigens is het ook mogelijk zelf de gewenste domeinnaam in te vullen en via de Whois-knop de betreffende informatie op te zoeken.

De route van je datapakketjes, inclusief de tijd naar elke volgende hop.

Sniffer

Zoals gezegd bevat het programma ook een module voor netwerksniffing, waarbij je zelf bepaalt van welke protocollen (tcp, udp en/of icmp) en poorten je het dataverkeer wilt afvangen. Je kunt tevens een filter activeren op basis van de hostnaam, een ip-adres of de pakketgrootte. Alle datapakketjes worden dan in chronologische volgorde uitgezet, inclusief procotol, locatie, bron- en doelpoort, ip-adres en hostnaam. De inhoud van een geselecteerd pakket krijg je in detail te zien in een afzonderlijk paneel. Voor alle duidelijkheid: deze module kan naar detaillering, analyse en filtering toe in de verste verte niet tippen aan een programma als Wireshark. Iets om rekening mee te houden.

Conclusie

Open Visual Traceroute is een handige tool voor wie snel de route van de datapakketjes naar een bepaalde host wil kennen. De visualisatie op een wereldbol is leuk, maar heeft vooral toch gimmick-waarde. Nuttig zijn ook de whois- en sniffer-modules, maar deze laatste is wel behoorlijk uitgekleed.

Een netwerksniffer maar dan wel met een minimalistische protocolanalyse.

0 Reactie(s) op: Open Visual Traceroute - Dataroute in beeld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.